ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορικός με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που διοργάνωσε το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά στην Ποντιακή Γη στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την ταυτόχρονη τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα προεξαρχόντων του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, στη ομώνυμη Μονή στο Βέρμιο και στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Ο δεύτερος σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι φετινοί εορτασμοί τελούσαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τον Εσπερινό τέλεσε το βράδυ του Σαββάτου, 14 Αυγούστου 2022 ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκατάγουέι, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, βοηθούμενος υπό του π. Σπυρίδωνα από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Τους ύμνους έψαλαν οι Εμμανουήλ Κοντογιάννης, Σταύρος Αντωνίου και Αντώνιος Αποστολίδης.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσλιφίδης, οι πρώην πρόεδροι Δρ. Πάνος Σταυριανίδης και Ηλίας Τσεκερίδης οι οποίοι με την παρουσία τους εξέπεμψαν μηνύματα ενότητας.

Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, κ. Γεώργιος Ανδρονικίδης.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τον Εσπερινό της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών τελετών η ηγεσία του Ιερού Ιδρύματος παρέθεσε δεξίωση προς όλους τους προσκυνητές.

Τον συντονισμό των δεξιώσεων ανέλαβε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του ιδρύματος και στα σχέδια και τα προγράμματα για την Πέμπτη δεκαετία του κοινωφελούς ιδρύματος.

Το ίδρυμα εφέτος συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες πλούσια δράσης , επιτυχιών, αποτυχιών οι οποίες προλείαναν το έδαφος για το θαύμα που έγινε προ δέκα επτά ετών και το οποίο οδήγησε στην απόκτηση της Ποντιακής Γης στο Νέο Κόσμο, συνεπώς και στην αναγέννηση του οράματος και της ελπίδας από τις στάχτες.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και οι κ.κ. Ηλίας και Ελευθερία Τσεκερίδη. Φωτογραφία: Face Book.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλα τα στελέχη του Ιδρύματος και τους εθελοντές, καθώς επίσης και για τον Κώστα Μανιά που οδήγησε δύο ημέρες για να συμμετάσχει στην γιορτή της Παναγίας Σουμελά.

39ο Προσκύνημα – Πανήγυρη

Οι εκδηλώσεις του Ιερού Ιδρύματος θα συνεχιστούν με το 390  ετήσιο προσκύνημα και την πανήγυρη μας (festival) που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Αυγούστου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 – Εσπερινός στις 6:00 μ.μ. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022 – Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 9:00 π.μ.

Στην πανήγυρη θα υπάρξει διασκέδαση με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και εδέσματα.

Για την διευκόλυνση των προσκυνητών θα αναχωρήσει δωρεάν λεωφορείο από το Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» (23 Avenue και 32 Street, Astoria) την Κυριακή, 21 Αυγούστου, το πρωί στις 8:30 με προορισμό το Ίδρυμα και επιστροφή στις 4:00 μμ

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ιδιόκτητο χώρο μας, στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου, στη διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford, NJ 07480 που είναι μόλις 1 ώρα (42 μίλια) από την Αστόρια.

Ο Κώστας Τσιλφίδης, στο βήμα και ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Γεώργιος Ανδρονικίδης και ο Δρ. Χαράλαμπος ΒΩασιλειάδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, στο βήμα, και ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης.
Ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ιεροψάλτες Εμμανουήλ Κοντογιάννης, Σταύρος Αντωνίου και Αντώνιος Αποστολίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, ενώ τελεί την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ενώ προσφέρει την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Face Book.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.