Απόψεις: Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα…

0
Η Στέλλα Παζάλου.

Γράφει η Στέλλα Παζάλου *

Το Πάσχα τελείωσε και άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, σκέφτονται το καλοκαίρι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Οι μαθητές και οι φοιτητές θα τελειώσουν με τα διαβάσματα, οι μεγάλοι σκέφτονται πότε θα έρθει η πολυπόθητη άδεια από την εργασία τους για να πάνε για τις διακοπές.

Κάποιοι θα πάνε στα χωριά τους που είναι ο τόπος καταγωγής τους, κάποιοι θα επιλέξουν ένα μέρος που θα πληροί τις προϋποθέσεις, για αυτά που ζητούν να ζήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα έχει τόσα όμορφα μέρη που δεν θα αφήσουν τον επισκέπτη ασυγκίνητο. Έχει νησιά με δαντελωτές παραλίες είτε με βότσαλα, είτε με αμμουδιές. Έχει μέρη με λίμνες και ποτάμια που ανταγωνίζονται εφάμιλλα με την θάλασσα.

Βουνά ή πεδιάδες με θέα που κόβει την ανάσα σε αναγκάζουν να γίνεσαι φωτογράφος θέλοντας να αποθανατίσεις την συγκεκριμένη στιγμή και να την κρατήσεις στο χρόνο. Πράσινο ή  “κυκλαδίτικο” τοπίο πιο άνυδρο και με χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ξένους και κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει πια επισκέπτες, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαυμαστές της ντόπιας παράδοσης και τοπικής φυσιογνωμίας, των διαφόρων τοποθεσιών.

Η παραλία Ξι της Κεφαλλονιάς.

Οι λευκοί τοίχοι με ασβέστη και οι όμορφες γλάστρες με τα λουλούδια στα σοκάκια, μαγεύουν τον επισκέπτη. Τα ταβερνάκια με τοπικές λιχουδιές και τα εδέσματα κάθε περιοχής, προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στους γευστικούς κάλυκες, για να χορτάσουν την πείνα οποιουδήποτε.

Εργαστήρια και μαγαζάκια με ενθύμια για να πάρεις κάτι ως ανάμνηση από τις διακοπές που θα έρθουν και θα φύγουν, μέχρι να έρθουν οι επόμενες. Κάτι για να θυμάσαι πως πέρασες και να έχεις όμορφες αναμνήσεις από τις στιγμές που είχες εκεί. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έγραψε ο εθνικός μας ποιητής για την Ελλάδα.

«Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδους μεγαλείο!», Διονύσιος Σολωμός.

  • Η κ. Στέλλα Παζάλου είναι αρθρογράφος, συγγραφέας, λογοτέχνιδα. 
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.