Του Δημοσθένη Τριανταφύλλου 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα τελευταία σχεδόν 47 χρόνια  όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, Αμερικανοί Πρόεδροι, φιλέλληνες γερουσιαστές , Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί , θρησκευτικοί οργανισμοί, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, πανεπιστημιακοί και ΜΜΕ αποδείχθηκαν ανίκανοι να λύσουν έστω και ένα από τα εθνικά μας θέματα ( Κυπριακό, όνομα Μακεδονίας, Αγία Σοφία, ΑΟΖ) σύμφωνα με την ιστορική αλήθεια και το διεθνές δίκαιο.

Γιατί; Μήπως δεν είμαστε καλά οργανωμένοι; Μήπως η φιλοσοφία του υλισμού και ηδονισμού έχει αντικαταστήσει την φιλοσοφία του ιδεαλισμού; Μήπως δεν υπάρχει ηγεσία της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με αυτοπεποίθηση να θυσιαστεί στην πράξη αντί να απολαμβάνει τα πλούτη σε πολυτελή κτίρια και εξοχικά σπίτια; Μήπως δεν έχουμε σωστή προσέγγιση προς τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Αμερικής;

Γιατί οι ομογενείς πολιτικοί που συνεργάζονται με τον Πρόεδρο της Αμερικής δεν τον έπεισαν να σταματήσει την τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία; Είδατε κάποιον από όλους αυτούς που προανέφερα να πάει στην φυλακή ή να θυσιαστεί για τα εθνικά μας θέματα ; Να γίνει μάρτυρας θυσιάζοντας τον εαυτό του; 

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας. Φωτογραφία: Αρχείου Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Όταν άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ το 1955, το Βενετόκλειο Γυμνάσιο Αρρένων Ρόδου κάναμε πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στο Μανδράκι και ο Διευθυντής μας τότε , κ. Λεωνίδου, μου τράβηξε το αυτί αυστηρά γιατί έριξα πέτρες στο Βρετανικό Προξενείο. Το Βενετόκλειο ήταν το πρώτο Γυμνάσιο που έκανε διαδήλωση! Δεν λάβαμε υπόψη μας τις συνέπειες γιατί πιστεύαμε σε ιδανικά! 

Όταν η Δικτατορία  βίαια ανέλαβε την εξουσία, ο Σύλλογος των Φοιτητών «Αριστοτέλης» στο New York University,  όπου ήμουν πρόεδρος, έκανε διαμαρτυρία μπροστά στο ελληνικό Προξενείο και απεργία πείνας αν και ο Πρόξενος Εντ. κ. Βιτσαξής μου τηλεφώνησε τα μεσάνυχτα να αναβάλλουμε την διαδήλωση. Πράγμα που δεν έγινε!

Τι γίνονται οι φοιτητικοί μας Σύλλογοι τώρα; Πού είναι  η Συνομοσπονδία Φοιτητικών Συλλόγων; 

Για το Κυπριακό κάναμε καθημερινές διαμαρτυρίες μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη με αρχηγό μας τον σοφό και διακεκριμένο λόγιο γέροντα Ζήνωνα Ρωσσίδη. Για το Κυπριακό οι φοιτητές από το ΝYU γράφανε τις πινακίδες για τις διαδηλώσεις στο υπόγειο του εστιατορίου «Μολφέτας» στους 47 δρόμους και 8η Λεωφόρο, που το είχαν τα αδέλφια μου, Βασίλης, Νίκος και Γιώργος Τριανταφύλλου, και είχαμε  έναν συμφοιτητή  μας ντυμένο σαν ζητιάνο μπροστά στην είσοδο σαν φύλακα για ενημέρωσή μας! 

Ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας. Φωτογραφία: Αρχείου Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Όταν ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος υποστήριξε τον Bush και όχι τον δικό μας Δουκάκη για Πρόεδρο της Αμερικής,  έγινε διαμαρτυρία μπροστά στην Αρχιεπισκοπή που την κάλυψαν και τα αμερικάνικα κανάλια καυτηριάζοντας την συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου. 

Η ομογένεια όταν είναι οργανωμένη μπορεί να εξασκήσει πίεση στην Αμερικανική Κυβέρνηση! Δυστυχώς το Λόμπι στην Ουάσιγκτον αποδείχτηκε  ότι δεν φέρνει αποτελέσματα και πρέπει να αντικατασταθούν οι υπεύθυνοι. Γιατί παραμένουν οι ίδιοι για τόσα χρόνια; 

Χρειαζόμαστε ένα όργανο που να ενεργεί μόνο  και μόνο για τα εθνικά και πολιτικά θέματα της Ομογένειας με ακτιβισμό και πολιτική πίεση! 

Τα τελευταία 5 χρόνια γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιου οργάνου με το όνομα Hellenic Congress . Όμως η νομική του υπόσταση δεν του επιτρέπει να ενεργεί για εθνικά θέματα, να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες και να διοργανώνει πολιτικές διαμαρτυρίες. 

Πότε , λοιπόν, αγαπητοί ομογενείς, θα αποκτήσουμε τέτοιο όργανο;  Ή μήπως θα πρέπει να γίνει μια νέα Φιλική Εταιρεία; Απαιτείται η σωστή οργάνωση της Ομογένειας!

Αν υπήρχε αυτό το όργανο , η Τουρκία δεν θα έκανε αυτό που έκανε για την Αγία Σοφία. Γιατί; Διότι το όργανο αυτό θα είχε ξεσηκώσει τον Ελληνισμό της Αμερικής εγκαίρως με κινητικοποιήσεις και επαφές με τους πολιτικούς της Αμερικής πριν ληφθεί η απόφαση στην Τουρκία. Διότι το όργανο αυτό θα έβγαζε αποφάσεις με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι άλλα συμφέροντα και με σύνθημα: «Hagia Sophia matters!” 

Οι θαυμάσιες διαδηλώσεις από τις ισχυρές Ομοσπονδίες Μείζoνος Νέας Υόρκης, Παμμακεδονική, Πανκύπριος και άλλες έγραψαν  ιστορία με τις διαδηλώσεις  και είναι άξιες συγχαρητηρίων αλλά δεν αντιπροσωπεύουν μόνιμο παναμερικανικό , πανομογενειακό όργανο με ευθύνη να ενεργεί συνεχώς και αδιαλείπτως για όλα τα εθνικά και πολιτικά θέματα της Ομογένειας και με έδρα στην Ουάσιγκτον. Το όργανο αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μέλη πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που θα είναι έτοιμα να θυσιάζονται για τα εθνικά μας θέματα! 

Είναι αδιανόητο γιατί δεν έγινε έστω και μια μικρή διαμαρτυρία στο τουρκικό προξενείο τις καθημερινές για μια ολόκληρη εβδομάδα πριν την λήψη της απόφασης για την Αγία Σοφία! Επαναλαμβάνω διαδήλωση καθημερινές όχι Κυριακές να προβληματίσει την κοινωνία μας και να τρέξουν τα αμερικάνικα κανάλια να την προβάλλουν. 

Νομικά επιτρέπονται τέτοιες διαμαρτυρίες όπως βλέπουμε με την κίνηση « Black Lives Matter”.

Δεν έγινε γιατί δεν υπάρχει πανομογενειακό όργανο υπεύθυνο να παίρνει αποφάσεις  και να διοργανώνει διαδηλώσεις εγκαίρως χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά! 

Ένα μεγάλο μειονέκτημα της Ομογένειάς μας που συνεχίζει να έχει θλιβερές συνέπειες στα εθνικά μας θέματα! 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.