Του Παναγιώτη Μπάρκα *  

Ο κορωνοϊός φέρει με την πιο σκληρή έκφανση την τελική υπαρξιακή πρόκληση για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στη Βόρειο Ήπειρο.

Δε θα επιδιώξουμε να αναλύσουμε ποιος θέλει και ποιον συμφέρει η εξαφάνιση του Ελληνισμού από τις εστίες του. Είναι γνωστό…. (Τώρα δείχνουν να πανηγυρίζουν ως οι μεγάλοι και ιστορικοί κερδισμένοι της υπόθεσης, για την οποία μάχονται αιώνες.)

Το ερώτημα που απαιτεί απάντηση είναι ποιος εξυπηρετεί την εξέλιξη αυτή;!

Έχουμε επισημάνει και αποδείξει ότι η δική μας πολιτική εθνική ηγεσία συνέβαλε σε τέτοιο βαθμό που θα ζήλευε και ο πιο σκληρός εχθρός του Ελληνισμού μας…!

Η διοικητική αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού από την Ελλάδα, αποδεικνύει, ή επιβεβαιώνει, ότι μας αντιμετωπίζει ως βαρίδι στα πόδια της από το οποίο θα πρέπει να απαλλαγεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικοί μας ηγέτες, επειδή βλέπουν την πολιτική ύπαρξή τους δίπλευροι, – από την μία θέλουν την εύνοια της Ελλάδας και από την άλλη εξυπηρετώντας εκείνους που θέλουν τον αφανισμό μας, – συνδράμουν με τη σιωπή τους στο να δοθεί η χαριστική βολή στον εδώ Ελληνισμό.

O πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Παναγιώτης Μπάρκας.

(Στο πλαίσιο αυτό, μειοδοτικοί είναι προς τα συμφέροντα της ιδιαίτερης πατρίδας τους και οι φορείς των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, οι κοινότητα των απλών ανθρώπων, των γνωστών καλλιτεχνών, ηθοποιών, τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών, νομικών, επιχειρηματιών, συγγραφέων, πολιτικών…!! )

Το επίσημο ελληνικό κράτος, επηρεασμένο από περιφερειακούς παράγοντες που βλέπουν την «προκοπή» τους στην αναζήτηση εθνικών εχθρών ενέπνευσαν, στην περίπτωση του κορωνοϊού, τα γνωστά σκληρά μέτρα στα σύνορα με την Αλβανία, παρουσιάζοντας τη χώρα ως βασική απειλή διασποράς του Κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η εφαρμογή τους, προκάλεσε μεταξύ των Αλβανών και στις σχέσεις του με την Ελλάδα, δύο ασήκωτα προβλήματα.

Δημιούργησε κυρίως στην Κακαβιά και στην Κρυσταλλοπηγή, μια ανθρωπιστική κρίση, μέχρι και θύματα. Τα μέτρα, ωστόσο διέψευσαν κατά κόρων τους ισχυριζόμενους φορείς στην Ελλάδα, που έπεισαν την κυβέρνηση για τον αλβανικό κίνδυνο διασποράς κορωνοϊού στην Ελλάδα, εφόσον από τις χιλιάδες ελληνικά τεστ στην Κακαβιά δεν προέκυψε κανένα, μα κανένα απειλητικό νούμερο. (!!!!)

Όμως βλάφτηκε για μια ακόμα φορά άγρια η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Αλβανών, τροφοδοτώντας απλόχερα τον αλβανικό ανθελληνισμό και στην πιο ευαίσθητη και προσκείμενη προς Ελλάδα ομάδα την πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών.

Στα Γιάννενα και στις παραμεθόριες περιοχές καλλιεργήθηκε δυστυχώς, ένας ελληνικός ρατσισμός που εκδηλώνεται κυρίως κατά των Βορειοηπειρωτών, (διότι τους Αλβανούς τους φοβούνται!)

30 χρόνια επενδύει ο Ελληνικός λαός και οι Αλβανοί μετανάστες για την ένταξη των τελευταίων στην ελληνική κοινωνία. Και αρκεί αυτή η αστοχία λόγω απερισκεψίας να τα γκρεμίσει όλα!!!

Ωστόσο, για να επωφεληθεί μια συγκεκριμένη ελληνική προσωπικότητα στην Αλβανία, τα μέτρα καταργήθηκαν για να διευκολυνθούν και οι τελευταίες χιλιάδες Αλβανοί (και Βορειοηπειρώτες) που είχαν εγκλωβιστεί για μέρες ολόκληρες στα σύνορα!

Όμως η ίδια ελληνική προσωπικότητα δεν παρεμβαίνει στην ελληνική κυβέρνηση για να διευκολυνθούν στη συνέχεια και οι Βορειοηπειρώτες, για τους οποίους τα σύνορα με την Ελλάδα μένουν πραχτικά κλειστά. Δηλαδή, η «μπόρα» αυτή πέρασε για τους Αλβανούς και τους Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα.

Τα μέτρα όμως έμειναν σε άγρια ισχύ. Και μόνο για τους Βορειοηπειρώτες, Έλληνες, ή Ευρωπαίοι, πολίτες που μένουν στην Αλβανία. (Δεν υπάρχουν άλλοι Αλβανοί για να περάσουν στην Ελλάδα, επειδή δε δικαιούνται, άρα τα μέτρα επιβαρύνουν μόνο τους Βορειοηπειρώτες!!)

Όμως, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, κυρίως σε μεγάλες ηλικίες έχουν συνδέσει την υγεία τους, τη ζωή τους, την ηθική ύπαρξη με την Ελλάδα, το κράτος υπήκοοι του οποίου είναι αναγνωρισμένοι !!!

Πώς όμως μπορεί τώρα κάποιοι Ελλαδίτες τεχνοκράτες, με φήμες, υπόνοιες και χωρίς επιχειρήματα, (ευτυχώς, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, λόγω αναγκαστικής απομόνωσης των ιδίων δεν εμφάνισαν μέχρι τώρα κρούσματα κορωνοϊού, εκτός από τις περιπτώσεις που φέραν από την Ελλάδα!), Ελλαδίτες, λοιπόν, τεχνοκράτες αποφασίζουν να μάς αφαιρέσουν το συνταγματικό και οικουμενικό δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία;;;;! Το δικαίωμα να πάμε στο κράτος μας, στην πατρίδα μας;;!!

Με ποια λογική μας παραπέμπουν στα αλβανικά γρανάζια διαφθοράς, εξαγοράς, υποταγής για να εξασφαλίσουμε δήθεν δικαιολογητικά για να πάμε στην Ελλάδα, όταν οι Ελληνικές αρχές δεν τα εμπιστεύονται και ομολογούν ότι είναι πλαστά και κατασκευασμένα;;!!

Γιατί η Ελλάδα δεν τοποθετεί ειδικό κλιμάκιο στη διάβαση της Κακαβιάς για να ελέγχει τους Βορειοηπειρώτες, για να διαπιστώσει αν είναι ή όχι φορείς του κορωνοϊου;!!

Θα ήταν λογικότερο να πληρώνουμε εμείς το προσωπικό και τα τεστ στην ελληνική Κακαβιά, παρά να μας αναγκάζει η Ελλάδα σε ταλαιπωρίες σε διεφθαρμένες αλβανικές υποδομές και αλισβερίσια!!!

Απόγνωση και απογοήτευση

Το πρακτικό κλείσιμο των συνόρων έχει κάνει κυρίαρχο το αίσθημα απόγνωσης και απογοήτευσης μεταξύ των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Τους αναγκάζει, παρά το ό,τι είναι Έλληνες πολίτες, να φύγουν ξανά για Ελλάδα από τα βουνά και τις χαράδρες, όπως το 1990-91. Αλλά δεν το κάνουν!! Προτιμούν την αξιοπρέπεια! Ή παραδίδονται στις αλβανικές υποδομές που τους απαλύνουν με τρίμματα το βαρύ ψυχικό εθνικό τραύμα!

Το 1991 ένας φίλος μου Βορειοηπειρώτης μου ζητούσε μια ελληνική βίζα για την Ελλάδα. Ήθελε να πήγαινε αξιοπρεπώς, έστω και σβαρίζοντας μέχρι την Ακρόπολη στην Αθήνα, να άγγιζε τα μάρμαρά της και ας πέθαινε. Τώρα τον καλημερίζω ξανά. Με κοιτάει στα μάτια και δεν μου μιλάει. Ούτε εγώ….!

Τις προάλλες, ένας γνωστός μου, για να πάει το παιδί του στην Αθήνα για να δώσει πανελλαδικές, πήρε το δρόμο «παράνομα» από το ποτάμι!!! Στο δρόμο, τηλεφώνησε σε βουλευτή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, του οποίου μαζεύει δεκάδες ψήφους Βορειοηπειρωτών και του είπε… 30 χρόνια πριν έκανα περήφανος τον παράνομο δρόμο αυτό… γιατί πήγαινα στην Ελλάδα… τώρα τον κάνω ξανά, αλλά με σκυμμένο το κεφάλι γιατί δεν έχω τι να πω στο παιδί μου που θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα!!!

Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, κλείνουν τις πόρτες με αλυσίδες, φοβισμένοι από ληστείες, αλλά και διότι χάνουν την ελπίδα για τη ζωή!!!

Όπως υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι αναζητούν την αλβανική στήριξη, με όποιο αντάλλαγμα, για να συνεχίσουν τη ζωή! (Χωρίς να τους λέει πλέον τίποτε ο στίχος ότι «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θα ‘ναι»)

Η κατάσταση με τα κλειστά σύνορα ωστόσο, έχει αποδυναμώσει εντελώς την ήδη εξαντλημένη για άλλους λόγους, οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, η οποία, έτσι κι αλλιώς, στηρίζονταν στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Συνεπώς, κάποιοι έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά και βιοτεχνίες τους, πήραν τις οικογένειες και το έσκασαν από τα βουνά … για την Ελλάδα… στο ανώνυμο πλήθος!!

Η κατάσταση είναι τόσο απογοητευτική που σου επιβάλλει χωρίς επιλογή το συμπέρασμα ότι εδώ ο Ελληνισμός γράφει την τελευταία του παράγραφο στην τελευταία σελίδα της ιστορίας του!!

Και σάμπως, να επιβεβαιώνονταν οι «σειρήνες» περί αλβανικού κινδύνου διασποράς της πανδημίας, στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται με τίποτε να πάρει όμηρο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να τον οδηγήσει σε αφανισμό…. Στα τελευταία 170 χρόνια, για πολλοστή φορά, ξανά η Ελλάδα..

  • Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.