Απόψεις: Περί εγκλημάτων πολέμου

0
Τα εισοπεδωμένα κτίρια στην Λωρίδα της Γάζας.

Γράφει ο Κώστας Βέργος *

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν βρίσκεται στο στόχαστρο ΗΠΑ και Ισραήλ. Όπως και της Χαμάς για τους ίδιους λόγους.

Κακή υπηρεσία προσφέρουν στην παλαιστινιακή υπόθεση όσοι κλείνουν τα μάτια στην κτηνωδία της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023, επικαλούμενοι το ιερό δικαίωμα της αντίστασης. Την 7η Οκτωβρίου ακολούθησε η αντίδραση του Ισραήλ κατά μαχητών και αμάχων της Γάζας, επίσης αδιακρίτως και επίσης κτηνωδώς. Το δικαίωμα της Παλαιστινιακής αντίστασης ή της Ισραηλινής αυτοάμυνας είναι ιερό, αλλά ιερότερη είναι η ζωή των αμάχων και των δύο πλευρών. Ορθώς ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατηγορεί αδιακρίτως τους ηγέτες και των δύο πλευρών ως διαπράξαντες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, Βρετανός μουσουλμάνος Πακιστανικής καταγωγής, ήταν μέχρι χθες αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ. Είχε απευθύνει την κατηγορία του εγκληματία πολέμου στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ συγχρόνως είχε αρχειοθετήσει απαλλακτικώς τις κατηγορίες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν. Σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο ΗΠΑ και Ισραήλ. Όπως και της Χαμάς για τους ίδιους λόγους.

Στις 12/5/2024, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, που αρνείται ότι διαπράττει γενοκτονία, δήλωσε σε Αμερικανικό σταθμό με αποκαλυπτικό κυνισμό: «Καταφέραμε να διατηρήσουμε την αναλογία Παλαιστινίων μαχητών προς αμάχους που σκοτώθηκαν. Η αναλογία είναι περίπου ένα προς ένα: 14.000 μαχητές, 16.000 άμαχοι οι νεκροί.» Αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου προέτρεπε τους Ισραηλινούς: «Θυμηθείτε τους Αμαληκίτες!» (Οι Αμαληκίτες ήταν λαός της Βίβλου, εχθρικός προς τους Εβραίους. Τον λαό αυτόν οι Εβραίοι εξόντωσαν, μη κάνοντας διάκριση μαχητών και αμάχων, παιδιών, βρεφών, γέρων και γριών σε μια από τις πιο φοβερές βιβλικές αναφορές. Ακόμη και τα ζώα έσφαξαν μέχρις ενός!)

Σε άρθρο του στην ‘Καθημερινή’, στις 5/5/2024, ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος έγραψε με ασύγγνωστη αμετροέπεια: «Αναγνώστης μού έγραψε προχθές ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα 30.000 νεκρά παιδιά στη Γάζα. Κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψει να αμφιβάλω για τον αριθμό. …  Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να χάσουν την αξιοπιστία τους. Όλα αυτά, όμως, θα τα κρίνει η Ιστορία.» Και μέχρι να τα κρίνει η Ιστορία, ο συνομιλητής της Ιστορίας, συγγραφέας του «Μυθιστορήματος του Ξενοφώντα», θα βλέπει τον κόσμο πίσω από το κράνος ενός στρατιώτη:

«Όταν βλέπεις τον κόσμο πίσω από το κράνος του οπλίτη, το οπτικό σου πεδίο είναι περιορισμένο.» (Μ.τ.Ξ. σελ. 105). Θα βλέπεις τα χαλάσματα σ’ αυτά τα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γάζας και θα νομίζεις ότι κάτω από τα χαλάσματα υπάρχει ζωή που αναπνέει και ονειρεύεται και δεν βλέπει εφιάλτες. Πώς να δεις έτσι την ζωή που έσβησε χωρίς να προλάβει να καταμετρηθεί σ’ αυτές τις 30.000 του Νετανιάχου με τον φρικώδη αλγόριθμο 1:1. Γιατί, βεβαίως, ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος. Οι τραυματίες πολλαπλάσιοι. «Η γύμνια της ανθρώπινης κατάστασης είναι φτιαγμένη από σιωπή», λέει κάπου παρακάτω ο συγγραφέας, σε στιγμές μη συνομιλίας με την Ιστορία – όταν ακόμη η συνείδηση ανησυχούσε και αγρυπνούσε. 

Είναι προφανές ότι, χάρη στην διεθνή αντίδραση και τις προσπάθειες των (κατά τον αρθρογράφο της ‘Καθημερινής’) «αναξιόπιστων» ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη ο δεκαπλάσιος. Γιατί είναι αλήθεια ότι η πρόθεση του Νετανιάχου, του Μπεν Γκβιρ, του Σμότριχ, του Τσίκλι (που βρήκε τον χρόνο και παραβρέθηκε προχθές στην Ισπανία σε διεθνή συγκέντρωση νεοναζιστών) και των άλλων μελών της πιο ακραίας και φιλοπόλεμης κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αυτή: η εξαφάνιση ενός λαού.

ΥΓ.1: Οι ΗΠΑ (όπως και η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ, το Ιράν και μερικές δεκάδες ακόμη χώρες) δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΥΓ.2: Καρκίνος του παλαιστινιακού ζητήματος οι μαζικοί εποικισμοί που διαρκώς επεκτείνονται. 800.000 πάνοπλοι οι Ισραηλινοί έποικοι στο εύφορο 50% της Δυτικής Όχθης. Τους εποικισμούς χρηματοδοτεί και επιχειρεί οργανωμένα το Ισραήλ, σε παραβίαση του Άρθρου 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης. Μπορεί το Ισραήλ να μην αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως αυτό (το ΔΠΔ) δύναται να εγκαλέσει ατομικώς τους παρανομούντες ιδιώτες και υπουργούς. Για δε τους υπουργούς όχι μόνο για τις πράξεις αλλά και για τις παραλείψεις τους να προστατεύσουν τα Κατεχόμενα από τους παράνομους εποικισμούς.

ΥΓ.3: Αμφότερες οι πλευρές διαμαρτύρονται για την εισαγγελική κατηγορία με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα της ταύτισης θύτη και θύματος. Όμως, εδώ ακριβώς βρίσκεται το δράμα της περιοχής. Πρόκειται πράγματι για θύματα που έγιναν θύτες και που ως θύτες εξακολουθούν να αισθάνονται θύματα. Μια ιδιαιτέρως σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης κατάστασης. Παραγωγής και αναπαραγωγής του μίσους.

  • * Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο–πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.
  • ** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα enimerosi.com/ και αναδημοσιεύεται με την συγκατάθεση του αρθρογράφου
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.