Απόψεις: Ουδέν νεώτερον από τον Ουκρανόφωνο Έλληνα

0
Μαχητής του Ουκρανικού στρατού μιλά μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, λέγοντας: «Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη», Πέμπτη 07 Απριλίου 2022. O Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γράφει ο Κώστας Βέργος *

Η Δυτική συμμαχία δεν πρόκειται να τελειώσει τον πόλεμο παρά μόνον με νίκη της Ουκρανίας, μας είπε για άλλη μια φορά ο κ. Ζελένσκι. Και επειδή η νίκη της Ουκρανίας είναι ένα μάλλον απίθανο σενάριο, η ανθρωπότητα ας αναμένει τα χειρότερα.

(Ακόμη και το χειρότερο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Ζελένσκι. Τι θα γίνει αν π.χ. η τεράστια δεξαμενή χλωρίου στο Χάρκοβο και στα σύνορα με την Πολωνία εκραγεί από τον οποιονδήποτε; Θα θεωρηθεί χημικό πλήγμα σε Νατοϊκό έδαφος; Και τότε τι;)

Κι αν οι σκηνές τυμπανιασμένων πτωμάτων, τέλος πάντων, δεν σας συγκινούν Έλληνες και Ελληνίδες, ακούστε και τον ουκρανόφωνο Έλληνα εκπρόσωπο του Τάγματος Αζόφ αγαπητοί μου βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Με λένε Μιχαήλ. Δηλαδή Μιχάλη. Δείτε το αθώο μου πρόσωπο. Έλληνας είμαι σαν κι εσάς. Σας θυμίζω κάτι; Εγκληματική οργάνωση μήπως;

Βασικά, δεν ξέρω τι ξέρετε. Νομίζω ότι δεν ξέρετε τίποτα, αφού ακούτε μόνο το Δυτικό αφήγημα, το δικό μου αφήγημα. Ναι ήμουν ναζί, αλλά τώρα πολεμάω τους ναζί. Το Τάγμα Αζόφ είναι πλέον μέρος του κανονικού Ουκρανικού στρατού. Μας έχει αναγνωρίσει η Δύση και μας εξοπλίζει. Μπορεί να έχω κρατήσει και δικά σας όπλα. (Κάτι όπλα που αφαιρέσατε από την αεράμυνα των νησιών σας για να στηρίξετε τον δικό μας ιερό αγώνα.)

Όχι, το Τάγμα Αζόφ δεν ευθύνεται για την σφαγή της Οδησσού στις 2 Μαΐου 2014 καθώς και για άλλες διώξεις και σφαγές όλα αυτά τα χρόνια, μετά το 2014 – αλλά και πριν το 2014. Οι πενήντα ή εκατό άμαχοι κι αθώοι κάηκαν μόνοι τους μέσα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Αυτός ο πόλεμος δεν τελειώνει, μας είπε ο Ζελένσκι. Στείλτε μας όπλα, καταργήστε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον αντίπαλο, ώστε να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο τέλους αυτού του φρικτού πολέμου. Μη τολμήσετε, δε, να αναλάβετε μεσολαβητικές πρωτοβουλίες όπως κάνει ο κακός γείτονάς σας (τον οποίο πάντως ευχαριστούμε, γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται με όλα αυτά που εξελίσσονται τόσο ραγδαία γύρω μας).

Τι είπατε κ. πρόεδρε της Ελληνικής Βουλής; Κυπριακό; Κάνω πως δεν άκουσα. Δεν σχολιάζω. Είμαστε όλοι Ουκρανοί τώρα. Συνομιλούμε με την ιστορία. Και με τον Θεό τον ίδιο. Όπως κάνατε κι εσείς πριν από 200 χρόνια. Ελευθερία ή θάνατος! Φιλική Εταιρεία! ΝΑΤΟ! (Μόνο που εμείς δεν κάναμε ό,τι κάναμε για να μπούμε στο ΝΑΤΟ της εποχής. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μας έκαναν τότε εξάρτημά τους, χωρίς ποτέ εμείς αυτό να το έχουμε καμάρι.)

Χειροκροτείστε τώρα όρθιοι και παρατεταμένα κύριοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παρατεταμένα είπαμε! Αυτός ο πόλεμος, που ποτέ δεν ζητήσατε, που δεν ήταν δικός σας πόλεμος, τώρα είναι και δικός σας. Και θα κρατήσει για πολύ. Ίσως για πάντα. Σας φτιάξαμε τον καινούριο κόσμο. Χειροκροτείστε κι ας μη καταλαβαίνετε γιατί χειροκροτείτε.

ΥΓ.1: Όπως σε κάθε πολιτικώς ορθό κείμενο των ημερών δεν παραλείπουμε, και εδώ, να στηλιτεύουμε πρώτα και κύρια τον εισβολέα. Αυτός εξ άλλου (ο εισβολέας) φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Οι άλλοι υπεύθυνοι της καταστροφής, για να μη φανούν, ενδύονται την λεοντή του ήρωα της ελευθερίας και της ειρήνης. Αυτοκλήτως και για λογαριασμό της ανθρωπότητας ολόκληρης.

ΥΓ.2: Μετά το πορτοκαλί πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο (Νούλαντ, Πάιατ εκεί τότε, Νούλαντ, Πάιατ εδώ τώρα), ετίθετο ζήτημα νομιμοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της νέας κατάστασης. Αυτή την παρείχε ο αντιπρόεδρος της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, δια της επισκέψεώς του εκεί και της θερμής χειραψίας με τον πραξικοπηματία. (Ασκούσε τότε η Ελλάς την εξάμηνη προεδρία.)

ΥΓ.3: Προχθεσινή συνέντευξη Ζελένσκι στο Fox News: «Πώς πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος;» «Μόνο με νίκη της Ουκρανίας. Η νίκη της αλήθειας σημαίνει νίκη της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος είναι μια σοβαρή απορία, μια οδυνηρή απορία.» Πολύ οδυνηρή.

* οικονομολόγος, διεθνολόγος (Ph.D.)

* * Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα https://enimerosi.com/

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.