Απόψεις: Απαραίτητη η κοινωνική ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

0
77
Η δικηγόρος Ηλέκτρα Κίκη κατά την διάρκεια της παρέμβασής της στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου.

Της Ηλέκτρας Κίκη, Δικηγόρου  Αθηνών

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, είναι μεγάλη τιμή για εμένα να συμμετέχω στις προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων και να προσφέρω μέσα από τις δράσεις τους υποστήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα της σύγχρονης αυτής μάστιγας.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ευαισθησία και την κατανόηση αυτού του μείζονος προβλήματος. Πρόκειται για ένα καίριο πρόβλημα που  αφορά την κοινωνία και τις αρχές πάνω στις οποίες αυτή στηρίζεται.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το εθνικό νομικό πλαίσιο για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και τις σχετικές οδηγίες. Ειδικότερα, η χώρα μας έχει επικυρώσει τις συμβάσεις των Η.Ε και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/36.

Είναι γνωστό ότι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων συνιστά την πιο ακραία μορφή σωματικής και ψυχικής βίας που μπορεί να ασκηθεί σε άνθρωπο.

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της αξιοπρέπειας και ακεραιότητας του ανθρώπου. Μπορεί να οδηγήσει τα θύματα στη δουλεία, γι’ αυτό η βασικότερη ενέργειά μας θα πρέπει να είναι η κινητοποίηση για την ελευθερία των ανθρώπων που ζουν υπό το καθεστώς της σύγχρονης δουλείας.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των θυμάτων, η προστασία των θυμάτων και η δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να αποτελούν ύψιστους στόχους και πως όλες οι δράσεις ή πρωτοβουλίες κατά της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να μη συνεπάγονται διακρίσεις κατά την εφαρμογή τους, να λαμβάνουν υπόψη την ισότητα των δύο φύλων καθώς και να ενσωματώνουν την προσέγγιση υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση, απαιτεί πολυδιάστατες και παράλληλες προσεγγίσεις σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Απαιτούνται περισσότερες δράσεις κοινωνικής αφύπνισης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.  Όλοι μας θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις για να αναδείξουμε την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας, συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Μας αφορούν όλους μας!

Η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας που ευτελίζει την ανθρώπινη αξία και ύπαρξη κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Ας δούμε τον άνθρωπο ως ον που μπορεί να αναπτύξει πολιτισμό και να επιφέρει εξέλιξη στην επιστήμη!

*Η Ηλέκτρα Κίκη είναι Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Οίκου Ναύτου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ζαππείου Μεγάρου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.