Απόψεις: 8η Μαρτίου – Ημέρα ανάληψης κοινωνικής ευθύνης

0
Η Ηλέκτρα Κίκη, η οποία είναι Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Οίκου Ναύτου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ζαππείου Μεγάρου.

Της Ηλέκτρας Κίκη*  

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βεβαιώνει την αρχή της μη διακρίσεως και διακηρύσσει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα σε αξιοπρέπεια και δικαίωμα και ότι το κάθε ένα μπορεί να ωφεληθεί από όλα τα δικαιώματα και από όλες τις ελευθερίες που αναφέρονται σ’ αυτήν, χωρίς καμία διάκριση, κυρίως ως διάκριση φύλου.

Μέσα από τους αγώνες τους, σε πολλούς τομείς, οι γυναίκες έχουν κατακτήσει σημαντικά δικαιώματα, έχουν διαπρέψει στην εργασία τους και έχουν καταρρίψει σημαντικά στερεότυπα. Η ένταξη των γυναικών στο χώρο της πολιτικής, της ιατρικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας και του πολιτισμού καταδεικνύουν τη δύναμη και την πολυσχιδή προσωπικότητά τους. Η γυναίκα αναδείχτηκε για την προσφορά της στην ανθρωπότητα, αφήνοντας τη δική της κληρονομιά!

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα στη χώρα μας, μετά από δεκαετίες αγώνων θρηνούμε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι θετικό το γεγονός ότι  ξεκίνησε ένα μπαράζ καταγγελιών των πολλαπλών μορφών βίας. Οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και σπάνε τη σιωπή τους, φέρνοντας στο προσκήνιο την έμφυλη βία σε κάθε της έκφανση, η οποία σηματοδοτεί τον πολιτισμό σε υποχώρηση.  

Εν κατακλείδι, η 8η Μαρτίου είναι ημέρα αναστοχασμού, προβληματισμού και ανάληψης κοινωνικής ευθύνης. Κρίνεται απαραίτητη η προώθηση ενός  σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων και καλών υποδειγμάτων αυτής, που θα βοηθήσει τη δράση των κινημάτων των γυναικών!

* Η Ηλέκτρα Κίκη είναι Δικηγόρος, τέως Αντιπρόεδρος Οίκου Ναύτου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ζαππείου Μεγάρου

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.