Απονεμήθηκαν τα Βραβεία ΑΡΓΩ σε διακεκριμένους Έλληνες της Διασποράς

0
Οι τιμώμενοι σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Όπως κάθε χρόνο από το 2019, απονεμήθηκαν και φέτος τα βραβεία «ΑΡΓΩ» σε οκτώ διακεκριμένους Έλληνες της Διασποράς. Η τελετή απονομής, την οποία πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Διακεκριμένοι Έλληνες από τρεις ηπείρους ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παραλάβουν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ 2022, τα οποία αποτελούν μια πρωτοβουλία του «Δικτύου Ελλήνων Βρυξελλών ΑΡΓΩ».

Όπως ανέφερε ο Σπύρος Α. Παππάς, Πρόεδρος της «ΑΡΓΩ-ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ» στην εισαγωγική ομιλία του «… ανά την υφήλιο βρίσκεις μια Ελλάδα ακμαία, ανθούσα, μια ιδέα που καρποφορεί ανά τους αιώνες και παραμένει απρόσβλητη και αποτελεί παραδειγματισμό για άλλους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και αναγνώριση της συμβολής τους στην ανθρωπότητα και τον Ελληνισμό».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείων Αργώ Βασίλης Σκουρής, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην Πρόεδρος Δ.Ε.Ε., επιβεβαίωσε ότι «τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ έχουν ως σκοπό να αναδείξουν την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων».

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, απευθύνθηκε στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς λέγοντας «Μέσα σας μιλά η δική σας Αργώ, η φωνή της καρδιάς σας που σας ωθεί ολοένα και πιο ψηλά, αλλά μιλά και το ιερό κλαδί της Δωδωναίας γης που έχει στην πλώρη της, μιλά η φωνή της πατρίδας μας, μιλά η ελληνική κληρονομιά που είναι φάρος και πυξίδα στο ταξίδι σας».

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ 2022 απονεμήθηκαν ως εξής:

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ στη Μαρία Σάκκαρη, Ελληνίδα Πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης, την καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια αντισφαίρισης όλων των εποχών και 4η στην παγκόσμια κατάταξη. Καθώς η Μαρία Σάκκαρη αγωνιζόταν στο Σαν Ντιέγκο με επόμενο προορισμό την Γκουανταλαχάρα δεν μπορούσε να συμμετέχει στην τελετή και το βραβείο παρέλαβε η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, επίσης βραβευμένη αθλήτρια αντισφαίρισης.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ έλαβε η Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, Αρχόντισσα και Πρέσβυρα Αποδήμου Ελληνισμού του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, η οποία διαπρέπει επιχειρηματικά σε high-end ιατρικές τεχνολογίες, εισάγοντας καινοτόμες θεραπείες, όπως η τεχνητή καρδιά και η ρομποτικά υποβοηθούμενη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, και ταυτόχρονα συνεισφέρει με πολυετή δράση σε μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς οργανισμούς.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ έλαβε ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, Οινολόγος της BURGUNDIA OENOLOGIE, σύμβουλος σε 11 χώρες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τέσσερεις πιο σπουδαίους οινολόγους συμβούλους στον κόσμο. Είναι ο δημιουργός της «ποιοτικής επανάστασης των κρασιών της Βουργουνδίας», δίνοντας το δικό του σχήμα οινοποίησης του Pinot Noir, με αποτέλεσμα από το 1990 και μετά η Βουργουνδία να «αλλάξει» και τα κρασιά της να κερδίσουν σε στυλ και σε ποιότητα.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ έλαβε ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, MD, MHS, JOHNS HOPKINS MEDICINE, ειδικός στη φροντίδα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ και σχετιζόμενες μορφές άνοιας. Αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους με σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ευρεία εφαρμογή θεραπειών κατά της άνοιας. Με την ομάδα του προσεγγίζουν τις αιτίες και τις θεραπείες της άνοιας χρησιμοποιώντας μεθόδους ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (Big Data Analyses).

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έλαβαν από κοινού οι Ερτζάν Καρά Οσμάν & Αχμέτ Γκαρόγλου, Managing Directors του RODOPI GROUP, με μία διαγενεακή ιστορία μετανάστευσης. Δημιούργησαν την παγκόσμια εταιρεία RODOPI με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης τεχνικού και εξειδικευμένου προσωπικού στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στόχος τους είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια με το σύνθημα «Μαζί μετακινούμε βουνά».

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ έλαβε ο Γιώργος Βικάτος (PhD), Πρόεδρος της ATTRI Orthopaedics. Ένας μηχανικός που σπούδασε ανατομία και ιατρική και έγινε σημαντικός εφευρέτης με τέσσερεις διεθνείς ευρεσιτεχνίες που περιλαμβάνουν την ανάκτηση της σκελετικής λειτουργικότητας έπειτα από σοβαρή ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση. Ο θαυμασμός του για το ανθρώπινο σώμα τον οδήγησε να επικεντρωθεί στον ανθρώπινο σκελετό, το παράδειγμα μιας τέλειας ισορροπημένης μηχανής, και να δώσει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ έλαβε η Ροδούλα Γαϊτάνου, Σκηνοθέτης Όπερας παγκόσμιας εμβέλειας, σοπράνο με σπουδές μουσικής, τραγουδιού και χορού. Είναι η πρώτη Ελληνίδα μέλος του προγράμματος νέων καλλιτεχνών «Τζέτυ Πάρκερ» της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου στο Κόβεν Γκάρντεν. Έχει ήδη συνεργασίες σε πολλές χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κίνα, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες, κ.ά.) και προγραμματισμένες συνεργασίες στη Φινλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Ισλανδία.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ έλαβε ο πολυβραβευμένος Μενέλαος Πάγκαλος, Προέδρος της Βιοφαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Astra Zeneca που ηγήθηκε των προσπαθειών για την επέκταση του παγκόσμιου προγράμματος ανάπτυξης του εμβολίου COVID-19. Σε μόλις 5 εβδομάδες, υπό την ηγεσία του, εξασφαλίστηκε η παγκόσμια ικανότητα εφοδιασμού με περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δόσεις το 2020. Έχει συμβάλει στην παγκόσμια ανακάλυψη φαρμάκων και η επιρροή του στον τομέα της φαρμακευτικής και της βιο-επιστήμης τού έχει χαρίσει τον τίτλο του Ιππότη από την Αυτής Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.