«Αποφασίζετε για εμάς ερήμην ημών» είπαν οι ηγέτες της ομογένειας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση του Φόρουμ των Προέδρων των Ομοσπονδιών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν μπορείτε να αποφασίζετε για εμάς ερήμην ημών» διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο και Θεοδώρα Τζάκρη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και συμμετείχαν στην διαδικτυακή συνάντηση μέσω της πλατφόρμας Zoom που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου, 14 Ιανουαρίου 2023.

Αν και η συζήτηση είχε ως αντικείμενο την ψήφο των αποδήμων και αποτελούσε συνέχεια του διαλόγου που ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2022 με  τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για το ίδιο θέμα εν τούτοις επεκτάθηκε σε μια ευρεία θεμάτων που αφορούν την ομογένεια ξεκινώντας από την Συμφωνία των Πρεσπών και το ΣΑΕ μέχρι και την Ελληνική Παιδεία και την παροχή ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στους ομογενείς.

Το φόρουμ άνοιξε με εισαγωγική ομιλία ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Γιάννης Κατσίμπαρης, ο οποίος παρουσίασε τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και άλλων δευτεροβάθμιων οργανισμών, καθώς επίσης τον κεντρικό ομιλητή τον συνταγματολόγο και πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και την πρώην υφυπουργό και η αρμόδια για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Θεοδώρα Τζάκρη.

Τον συντονισμό της συζήτηση ανέλαβε με επιτυχία η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Γιώτα Αργυροπούλου- Φραγκέδη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Κατρούγκαλος συνεχάρη τους προέδρους των Ομοσπονδιών για την πρωτοβουλία συγκρότησης του εν λόγου φόρου και τόνισε ότι η αυτοδιοργάνωση είναι πιο αποτελεσματική και ότι στην ίδια βάση πρέπει να ξεκινήσει και η ανασυγκρότηση του ιδίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

«Υπάρχει διακομματική απόφαση για την συγκρότηση του Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά μέχρι στιγμής ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού δεν κατάφεραν να κάνουν κάποιο ουσιαστικό βήμα», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου αποδήμων επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις δικές του προτάσεις και ανάρτησε στο Chat room την πρόταση προκειμένου να αποκτήσουν ιδίαν άποψη οι συνομιλητές του.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη.

Το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε στο επίκεντρο την διασφάλιση και στους ομογενείς του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και βάση αυτού, όπως επεσήμανε, θα εκλέγονταν ένας βουλευτής από την Βόρειο και Νότια Αμερική, ένας από την Ευρώπη, ένας από την Αυστραλία και ο τέταρτος από τον υπόλοιπο απόδημο ελληνισμό.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επεσήμανε ότι το ζητούμενο σε κάθε περίσταση είναι η επίτευξη της εθνικής συναίνεσης και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τους διοργανωτές του φόρουμ πληροφορήθηκε για το αίτημα παροχής ΑΜΚΑ στους ομογενείς ούτως ώστε όταν βρίσκονται στην πατρίδα, να έχουν ιατρική κάλυψη. Το θεώρησε δίκαιο αίτημα και υποσχέθηκε ότι θα το ερευνήσουν και θα επιμείνουν στην υλοποίηση του αιτήματος.

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στα θέματα της ελληνικής παιδείας, στην δημιουργία δίγλωσσου ψηφιακού σχολείου και τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για την φορολογία, τις συναλλαγές με το κράτος και την ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων με στόχο την εξυπηρέτηση των ομογενών.

Η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Γιώτα Αργυροπούλου- Φραγκέδη.

Τόνισε ότι η επιτροπή αποδήμων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως προτεραιότητα την δημιουργία μιας νέας σχέσης με τον απόδημο ελληνισμό αφ ενός μεν για την δημιουργία δικτύων πολιτιστικής συνεργασίας, αφ ετέρου δε για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων των Ελλήνων της Διασποράς.

Η κ. Τζάκρη τάχτηκε υπέρ της καθολικής συμμετοχής των ομογενών στις εκλογές.

Προτάσεις – απόψεις

Οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις των προέδρων και αντιπροσώπων των ομοσπονδιών αν και διέφεραν ως το περιεχόμενο εν τούτοις απέδειξαν ότι στα καίρια θέματα είναι ευθυγραμμισμένες και συνοψίζονται στα εξής:

Δεν μπορεί να αποφασίζει το εθνικό κέντρο για θέματα που αφορούν την ομογένεια χωρίς την συναίνεση της ομογένειας και έφεραν δύο χειροπιαστά ζητήματα, την αδιαφορία των ομογενών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την αποτυχία των προσπαθειών για την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Στο θέμα της ψήφου διεμήνυσαν ότι ο μοναδικός τρόπος είναι η διασφάλιση της επιστολικής ψήφου σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στο θέμα της εκλογής αποδήμων στην Βουλή εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής των ομογενών για τα ψηφοδέλτια επικρατείας.

Όσοι αναφέρθηκαν στην Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισαν προδοτική και εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι για την έγκριση αυτής της συμφωνίας απαιτήθηκαν 151 ψήφοι και την ψήφο αποδήμων χρειάστηκε η απόλυτη πλειοψηφία.

Απαντώντας σε ερώτηση των ομογενών γιατί δεν προέβησαν σε δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία στηρίχτηκε στην απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την επίτευξη συμφωνίας με σύνθετη ονομασία.

Εκτενή αναφορά έγινε στα θέματα που αφορούν την στήριξη της ελληνικής παιδείας, την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των αποδήμων, καθώς επίσης και της αξιοποίησης των αστείρευτων δυνάμεων της ομογένειας για την προώθηση και προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.