Από την Ποντιακή Γη στον Νέο Κόσμο άρχισαν οι εκδηλώσεις για την Γενοκτονία

0
198
Εκπρόσωποι τριών γενιών Ποντίων προσεύχονται αμέσως μετά την έπαρση της σημαίας. στην Ποντιακή Γη στον Νέο Κόσμο. Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιππας Καλτσίδης, ο 14χρονος γιος του Ηρακλής και ο Πρόδρομος Μπουϊκίδης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την έπαρση της σημαίας του Πόντου και της γαλανόλευκης και την κατάθεση στεφάνου στην Ποντιακή Γη στον Νέο Κόσμο ξεκίνησαν την Κυριακή, 17 Μαϊου 2020, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πρόκειται για τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, όπου όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης βίωσαν άκρως συγκινητικές στιγμές.

Λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων στον δήμο της Νέας Υόρκης η καθιερωμένη για αύριο, 19 Μαϊου 2020, τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν ακυρώθηκε.

Η αφίσα της διαδικτυακής εκδήλωσης για την Γενοκτονία.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, η οποία ηγείται κάθε χρόνο των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία, μην έχοντας άλλη επιλογή, αποφάσισε συνεργαζόμενη με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να διοργανώσει την τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου στον ιστό του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια.

Η τελετή θα λάβει χώρα την Τρίτη, 19 Μαϊου 2020 και ώρα 2.30 μ.μ. σεβόμενοι τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά θα διοργανώσουν στο Facebook μια διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλητές τον Δρα Θεοφάνη Μαλκίδη, τον ιστορικό Δρ. Πίτερ Διαμαντή (Dr. Piter Diamadis) και τον Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη, Eπίκουρο Kαθηγητή επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκη.

Διακήρυξη του «PHOS Council»

Το PHOS Council (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council ή Συμβούλιο Προβολής και Στήριξης), ο νεότερος φορέας του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά εξέδωσε διακήρυξη για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας στην οποία αναφέρει:

«Ο μήνας Μάιος, και συγκεκριμένα η 19η Μαΐου 1919, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη των γενοκτόνων πρακτικών της Τουρκίας (τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) κατά του Ορθόδοξου Ελληνισμού (Ρωμιών) του Πόντου στα πλαίσια εξόντωσης όλων των Ρωμιών στην αυτοκρατορία τους (Ιωνία-Σμύρνη, Θράκη και αλλού), αλλά και άλλων χριστιανικών και μη-μουσουλμανικών λαών, όπως οι Αρμένιοι και Ασσύριοι. Ήταν μια απάνθρωπη πρακτική της Τουρκίας, ενάντια σε κάθε ίχνος αρχών, αξιών και ιδανικών κάθε πολιτισμένης χώρας, με σκοπό την τουρκοποίηση όλων των λαών της αυτοκρατορίας τους.

Το τίμημα τεράστιο. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια θύματα, από τα οποία περίπου 1 εκατομμύρια Χριστιανοί Έλληνες, οι οποίοι προτίμησαν να υποστούν την μαρτυρική θυσία παρά να αλλαξοπιστήσουν. Αριθμοί ασύλληπτοι. Πράξεις ηρωικές. Εγκλήματα ανείπωτα και ατιμώρητα.

Ως απόγονοι των θυμάτων, αλλά και μέλη κάθε πολιτισμένης κοινωνίας αρχών και αξιών, απαιτούμε αναγνώριση και δικαίωση και κυρίως απαιτούμε τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να μην επαναληφθούν από κανέναν, πότε, πουθενά και εναντίον κανενός.

PHOS Council

Το PHOS Council (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council ή Συμβούλιο Προβολής και Στήριξης) είναι ένα ανοικτής δομής Συμβούλιο του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» των εν ΗΠΑ και Καναδά Ποντίων Ρωμιών που

  • αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη και αμεσότερη υλοποίηση του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου του Ιδρύματος
  • και συμβάλλει στην καθιέρωση της απαραίτητης αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις αγάπης και σύμπνοιας μεταξύ των μελών και φίλων του Ιδρύματος.

Οι σκοποί ίδρυσης και λειτουργίας του εν λόγω Συμβουλίου επιτυγχάνονται μέσα από κοινωνικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις προβολής της ιστορίας, του πολιτισμού, της λαογραφίας και των παραδόσεων του (Ποντιακού) Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.