Έφυγε σε ηλικία 92 ετών ο ευπατρίδης, ο αγωνιστής και ο ηγέτης Ευγένιος Ρωσίδης

0
205
Ο Ευγένιος Ρωσίδης. Φωτογραφία: www.ahepa.org

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute), ο ευπατρίδης, ο ακαταμάχητος αγωνιστής για τα δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου, ο συγγραφέας και στοχαστής Ευγένιος Ρωσίδης (Eugene (Gene) T. Rossides) το Σάββατο 16 Μαϊου 2020 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών.

Την θλιβερή είδηση κοινοποίησε ο νυν πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγγάκης, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην σύζυγό του Αφροδίτη, στα παιδιά του Michael, Gale, Eleni και Alexander και στην ευρύτερη οικογένειά του.

Ο αείμνηστος, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν ήταν «υπερήφανος Αμερικανός, ο οποίος ποτέ δε λησμόνησε την καταγωγή του και τις ρίζες του. Με την ζωή και τη δράση του έδωσε το έναυσμα όχι μόνο στην δική του γενιά, αλλά και στις νεότερες γενιές  να αγωνιστούν για τα δίκαια του ελληνισμού και για την δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Ο Ευγένιος Ρωσίδης. Φωτογραφία: www.ahi.org

«Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία της Αμερικής, της Ελλάδας, της Κύπρου και των ελληνικών ιδεωδών. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο ελληνισμός της διασποράς είναι σήμερα σε προνομιούχα θέση και το οφείλουν στον Ευγένιο Ρωσίδη», ανάφερε ο κ. Λαρυγγάκης.

Ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ευγενίου Ρωσίδη και τόνισε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης από το 1954.

Ο αείμνηστος  γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου το 1927 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του κατάγονταν από την Κερύνεια και το Γύθειο και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κολούμπια και τα πρώτα χρόνια εργάστηκε στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

To 1952 γίνεται συνεργάτης της Rogers & Wells, δικηγορικό γραφείο με επικεφαλής τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και μέλλοντα υφυπουργό William P. Rogers και τον εταιρικό δικηγόρο John A. Wells. Από το 1958 έως και το 1961 διετέλεσε βοηθός υφυπουργού Οικονομικών, ενώ από 1969 έως και το 1973 διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον

Ο αείμνηστος είχε πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει βραβευτεί από την ομογένεια, την Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρου.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.