ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές ονειρεμένες εποχές θύμισε στους εκπροσώπους των Κρητών από την Τριπολιτειακή Περιοχή της Νέας Υόρκης, το Σικάγο, την Φλόριδα, το Οχάιο, την Καλιφόρνια και άλλες Δυτικές Πολιτείες το εορταστικό δείπνο προς τιμή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρο, που παρατέθηκε το βράδυ της Κυριακής, 9 Οκτωβρίου 2022 στο φιλόξενο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Το δείπνο διοργανώθηκε από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, μια από τις αρχαιότερες και συνάμα δυναμικότερες δευτεροβάθμιες οργανώσεις των ΗΠΑ και παρείχε την δυνατότητα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους και σε όλους τους συνδαιτυμόνες να συνειδητοποιήσουν ότι πρώην και νυν ηγέτες της Παγκρητικής και των Κρητικών Συλλόγων της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης ανήκουν στο «Εμείς» που έλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

Ήταν εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο νυν και οι πρώην πρόεδροι έβαλαν πλάτη και στήριξαν την οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τους Κυριάκο Μαραγκουδάκη, Νίκο Κατρινάκη, Γιάννη Μάνο και με στυλοβάτες τους προέδρους των Κρητικών Σωματείων της τριπολιτειακής Περιοχής και απέδειξαν ότι το φιλότιμο και η ανυπόκριτη αγάπη έκαναν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κάνουν την διαφορά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο διάκονος Μιχαήλ, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ο υποδιάκονος Moses Kariuki Maina, η αδελφή του Θεόδωρου, Αργυρώ Μαχλά και ο ανιψιός του Μιχάλης, καθώς επίσης και ο επιχειρηματίας από τη Νότια Αφρική, Γιάννης Μπαλατάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας Γκας Μπιλιράκης και η ομογενής γενική πρόξενος του Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου, καθώς επίσης και μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη της «Ηγεσίας των 100».

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και τον Αρχιεπίσκοπο τους υποδέχτηκαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τους καλωσόρισαν με τσικουδιά, παξιμάδια και κρητικό κεφαλοτύρι καθιστώντας ακόμη πιο οικογενειακή την υποδοχή και προκαλώντας την ευαρέσκεια του κ. Θεόδωρου ο οποίος διερωτήθηκε εάν έχουν ετοιμάσει και το «γαμοπίλαφο».

Το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης “Μίνως”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Θεόδωρος ανέπεμψε την προσευχή και ευχαρίστησε τους συντοπίτες του για την ανταπόκριση στο κάλεσμά του.  

Ο πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής Γιάννης Μάνος, ο οποίος ήρθε από το Σικάγο καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πατριάρχη και εστίασε την προσοχή του στην τελετή απονομής του Αθηναγόρειου Βραβείου που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στο Ξενοδοχείο «Χίλτον».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο γενικός επιθεωρητής της Παγκρητικής Ένωσης Νίκος Καστρινάκης, ενώ ο τον Πατριάρχη παρουσίασε ο νυν πρόεδρος Ιάκωβος Μπούτζουκας, ο οποίος ανήκει στην Τρίτη γενιά των Ελληνοαμερικανών και ο οποίος του επένειμε και το τιμητικό βραβείο.

Ο Ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης υποσχέθηκε να μεταφέρει στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη βοήθεια.

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου συνεπήρε το ακροατήριο, καθώς αποτέλεσε έναν ύμνο με όλη την σημασία της λέξεως στην απαράμιλλη ομορφιά και την φιλοξενία της Κρήτης, στην ανδρεία, στην μπέσα και στην παλικαριά, καθώς επίσης και στο πάθος των Κρητών για την ελευθερία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσφορά της Κρήτης στην Εκκλησία και προέτρεψε τους ομογενείς να εμπνεύσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γίνουν ιερείς, γιατί, όπως επεσήμανε, η Κρήτη βγάζει καλούς ιερείς και ιεράρχες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Αρχιεπισκοπής και τόνισε ότι οι Κρήτες ανά την υφήλιο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι γιατί ιδρυτής της ήταν μακαριστός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Μάνος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους αειμνήστους και εν ενεργεία ιεράρχες που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρου στην διοργάνωση στην Κρήτη της Πανορθοδόξου Συνόδου του 2016.

«Οσα ανέφερα περί παλικαριάς και λεβεντιάς για την Κρήτη, τα συγκεντρώνει ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’. Οταν άλλοι Πατριάρχες φοβήθηκαν, δίστασαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν, εκείνος βγήκε μπροστά και τους οδήγησε στον σωστό δρόμο, στην Κρήτη, το 2106, με την μεγάλη σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την πρώτη μετά από 1000 χρόνια. Επίσης, και για την Ουκρανία, άνοιξε την πόρτα στους άλλους», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μανώλης Βεληβασάκης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Νίκος Καστρινάκης, Ιάκωβος Μπούτζουκας, Γιάννης Μάνος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ομιλία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρου άγγιξε τις καρδιές των συνδαιτυμόνων, διότι αναφέρθηκε στα 18 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του εν λόγω Πατριαρχείου και άλλα δέκα επί πλέον χρόνια σε ιεραποστολή στην Αφρική, την πλουσιότερη, όπως την χαρακτήρισε και ταυτόχρονα την φτωχότερη και αδικημένη ήπειρο του πλανήτη.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Θεόδωρος επεσήμανε: «Το αφιερώνω στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ευχόμενος η θάλασσα της Μεσογείου να μην είναι νεκροταφείο ψυχών, αλλά χώρος που συναντιούνται και συμφιλιώνονται άνθρωποι».

Μετά την απονομή του βραβείου και την ανταλλαγή εκατέρωθεν αναμνηστικών δώρων την πίστα κατέλαβαν τα δύο χορευτικά του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως» τα οποία με την συνοδεία της ορχήστρας με παραδοσιακά όργανα ερμήνευσαν παραδοσιακούς χορούς, καθώς επίσης και η χορωδία η οποία εξέπληξε τους συνδαιτυμόνες με τα Ριζίτικα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ηγέτες της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Νικος Καστρινάκης, γενικός επιθεωρητής της Παγκρητικής και παρουσιαστής της βραδιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρώην πρόεδρος της Παγκητικής Γιάννης Μάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της γενικού Προξένου του Παναμά στην Φιλαδέλφεια Γεωργίας Αθανασοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας Γκας Μπιλιράκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ προσφέρει αναμνηστικό δώρο στην Αργυρώ Μαχλά. αδελφή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, κ. Ιάκωβος Μπούτζουκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Παγκητικής Ενωσης Αμερικής, Ιάκωβος Μπούτζουκας, ενώ προσφέρει το βραβείο στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρος, ενώ προσφέρει την εικόνα στην Παγκρητική. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μαρία Βαμβάκη, Θωμάς Παπαδάκος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο πρώην πρόεδρος της Παγκηρτικής Ένωσης Αμερικής, Γιάννης Μάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η χορωδία η οποία ερμήνευσε τα Ριζίτικα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Κυριάκος Μαραγκουδάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης “Μίνως”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος, ενώ παρουσιάζει τον επιχειρηματία από τη Νότια Αφρική Γιάννη Μπαλατάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.