ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ταλαντούχος ντράμερ της ομογένειας Μάνος Παπαγιαννάκης, το βράδυ της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Η είδηση για τον θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στους μουσικοσυνθέτες Περικλή Κανάρη και Σπύρο Καρδάμη, που είχαν την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του, αλλά και στο ευρύτερο φιλόμουσο κοινό της ομογένειας.

Αν και τα σχόλιά τους στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Face Book διαφέρουν ως προς περιεχόμενο, εντούτοις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και υμνούν το σπάνιο του χαρακτήρα, το έμφυτο ταλέντο, την ιδιοφυία του Μάνου Παπαγιαννάκη.

Στιγμιότυπο από την τελευταία συναυλία στην οποία συμμετείχε και ο Μάνος Παπαγιαννάκης. Φωτογραφία: Face Book

Τα σχόλια των φίλων τους μιλούν από μόνα τους και επιβεβαιώνουν ότι ο Ελληνισμός και η ομογένεια έχασαν έναν μεγάλο καλλιτέχνη, που σημάδεψε την μουσική δημιουργία της ομογένειας τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες.

Παραθέτουμε το μήνυμα του Περικλή Κανάρη:   

Χτες το βράδυ έφυγε ένας φίλος ζωής.

Ο Μάνος Παπαγιαννάκης, ένας larger-than-life character από την Κρήτη, ήταν ντράμερ που ζούσε στη ΝΥ εδώ και 40 χρόνια. Πριν φύγει από την Ελλάδα ήταν ο ντράμερ του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον οποίο εμφανίστηκε και στο Carnegie Hall αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον τοπικό τύπο.

Πολλά χρόνια αργότερα και ενώ έψαχνα για ντράμερ, γνώρισα το Μάνο στη Νέα Υόρκη. Μοιράστηκα μαζί του το όραμά μου και το πίστεψε από την πρώτη στιγμή. Έπαιξε στη μπάντα για 2 χρόνια, καταθέτοντας ψυχή εφήβου και γενναιοδωρία γέροντα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία έγινε φίλος και μέντορας, ως παλιά αλεπού του επαγγέλματος αλλά και ως τρομερά ενορατικός άνθρωπος (τον έλεγα αστειευόμενος “ο μάγος της φυλής”) εξελίχθηκε στον πιο σθεναρό και αδιάλλακτο υποστηρικτή της μουσικής μου, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές ανασφάλειας και αμφιβολίας μου.

Σε πρώτο πλάνο ο Μάνος Παπαγιαννάκης. Φωτογραφία: Face Book

Στην απύθμενη μοναξιά της εργένικης εποχής μου στη Νέα Υόρκη, ήταν ένα κράμα πατέρα και κολλητού φίλου. Το σταθερό τηλεφώνημα κάθε μέρας, πάντα εκεί, χωρίς ώρες, χωρίς όρους.

Το 2014, αν και δεν ήταν πλέον μέλος της μπάντας, τον κάλεσα τιμής ένεκεν και κάθισε στα τύμπανα στα Μαλαματένια Λόγια, στο TriBeCa Performing Arts Center, σε αφιέρωμα σε έναν άλλο σοφό Μάνο, τον Ελευθερίου. Ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκαμε μαζί επί σκηνής, κλείνοντας ένα κύκλο με τρόπο που δικαίωνε εκείνο το αρχικό όραμα. «Ο Μάνος τα είχε πει!», μου έλεγε μετά τη συναυλία με πλατύ χαμόγελο δικαίωσης.

Τα τελευταία χρόνια ο Μάνος προσβλήθηκε από μία πολύ σκληρή και ανίατη ασθένεια. Λυτρώθηκε χτες το βράδυ, κλείνοντας το κεφάλαιο της φυσικής παρουσίας του στη ζωή μου. Το πνεύμα του ξέρω πως δε θα φύγει από δίπλα μου ποτέ.

Καλή αντάμωση βρε Μάνο μου. Σ’ αγαπώ και σ’ ευχαριστώ για όλα.

Ο Περικλής Κανάρης, αριστερά και ο αείμνηστος Μάνος Παπαγιαννάκης. Φωτογραφία: Face Book

Ο Σπύρος Καρδάμης έγραψε:

Our Manos Papagiannakis- close friend, great pal and drummer …. a real fun guy and musician to be around decided to leave the physical realm yesterday evening after staying for more than 3 months in hospice !!! Dear friend and pal we thank you not only for the happy, fun filled hours we spent together playing music and just hanging but also and most importantly for giving us the opportunity during your last days to show you our love and support!!!!!!! Memory Eternal Mano!!!!Until we meet again!!!
This Requiem is dedicated to you filaraki mas!!!!!! There is no judgement…. only Christ Energy!!!!!!You’ve got friends no matter where you are!!!!!
https://www.reverbnation.com/…/19713088-requiem-christ..

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.