Απεβίωσε ο θρυλικός τερματοφύλακας της «Δόξα NY» Θωμάς Κυριάκου

0
Ο αείμνηστος Θωμάς Κυριάκου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο θρυλικός τερματοφύλακας της ιστορικής ομάδας «Δόξα ΝΥ», ευπατρίδης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Θωμάς Κυριάκου (Thomas Kirakou) την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και το τηλέφωνο της οικογένειας από την μοιραία εκείνη στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα δεν σίγησε. Οι συγγενείς και οι φίλοι επικοινωνούσαν με την χαροκαμένη σύζυγό του Ευδοξία, τα παιδιά και τα εγγόνια τους και κάθε ένας είχε κάτι διαφορετικό να πει και να αποκαλύψει για την προσφορά και την γενναιοδωρία του αειμνήστου.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Δόξας το πρωί της Τρίτης, 15 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ στην διεύθυνση, 3573 Bruckner Blvd, Bronx, New York 10461, για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και μια ώρα μετά (11.00 π.μ.) να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Βασίλειος Λούρος.

Ο Θωμάς Κυριάκου με την φανέλα του τερματοφύλακα με την ομάδα της Δόξας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Mount Hope Cemetery» στην διεύθυνση 50 Jackson Ave, Saw Mill River Rd, Hastings-On-Hudson, NY 10706 για να παρακολουθήσουν την ταφή του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ευδοξία το γένος Γιαννάδου, τα παιδιά του Βασίλειο και Άννα Κυριάκου, Γρηγόριο και Δήμητρα Κυριάκου, τα εγγόνια Θωμά, Αργυρώ, Θωμά και Ευδοξία, τον αδελφό του Αθανάσιο (Σάκη) Κυριάκου, τους κουνιάδους Δήμητρα Μανάρη, Ελισάβετ και Δημήτριο Αδαμόπουλο, Χριστίνα και Γεώργιο Δεληγιάννη, Άρτεμις και Γεώργιο Στάιο, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Από το Άργος Ορεστικό στο Αμερικανικό Όνειρο

Ο Θωμάς Κυριάκου γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1945 στο Άργος Ορεστικό όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Αθανάσιο και τον Θωμά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γρηγόρης και Δήμητρα Κυριάκου, Θωμάς Κυριάκου, Ευδοξία Κυριάκου με το νεοφώτιστο Θωμά, η Άννα και ο Βασίλης Κυριάκου με τα παιδιά τους Θωμά και Αργυρώ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Όπως πολλοί συμπατριώτες του ασχολήθηκε με την γουνοποιΐα και με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του Παναργειακού.

Το 1969 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του Ευδοξία το γένος Γιαννάδου.  Η Ευδοξία ήταν το τρίτο από τα πέντε κορίτσια των αειμνήστων Γρηγορίου και Ελένης Γιαννάδου.

Η μεγαλύτερη αδελφή της η Δήμητρα διέμενε στη Νέα Υόρκη και προσκάλεσε τους νεόνυμφους να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Ουάσινγκτον Χάιτς, την πάλαι ποτέ Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης και εργάστηκαν σκληρά στην βιομηχανία της γούνας, η οποία την εποχή εκείνη ανθούσε.

Ο Θωμάς Κυριάκου και η σύζυγός του Ευδοξία, το γένος Γιαννάδου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Θωμάς με την σκληρή εργασία και με το δαιμόνιο της φυλής κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει την δική του επιχείρηση, με την οποία ασχολήθηκε μέχρι και την συνταξιοδότησή του.

Το 1976 αξιώθηκαν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι στο Throggs Neck του Μπρονξ, όπου έφεραν στον κόσμο και μεγάλωσαν τα δύο τους παιδιά, τον Βασίλειο και τον Γρηγόριο.

Μετά από τρεις δεκαετίες επιτυχημένης σταδιοδρομίας στις γούνες άνοιξε το κατάστημα «Mike’s Fabric» στο Ουάσινγκτον Χάιτς το οποίο ασχολείται με λιανικό εμπόριο και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό. Ίδρυσε και την «Europatex» με έδρα το Τζέρσεϊ Σίτι η οποία ασχολείται με το χοντρεμπόριο και έχει αντιπροσωπείες σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο Θωμάς Κυριάκου ήταν λάτρης της θάλασσας και ήταν δεινός Ψαράς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, όπως έλεγε συχνά ο ίδιος, ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά του μετά τις σπουδές τους αποφάσισαν να αναλάβουν τα ηνία των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουν την ανοδική τους πορεία.

Ο αείμνηστος ήταν αεικίνητος, διορατικός επιχειρηματίας, χαρισματικός αθλητής και πάνω από όλα εξαίρετος οικογενειάρχης. Το σπάνιο του χαρακτήρα, σε συνδυασμό με το φιλότιμο και την ευσπλαχνία λειτουργούσαν ως μαγνήτη όχι μόνο για τους συγγενείς και φίλους, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες των επιχειρήσεώνα του.

Ο Θωμάς και η Ευδοξία Κυριάκου επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Τα συχνά ταξίδια τα καλοκαίρια στην Ελλάδα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην μόρφωση του Βασίλη και του Γρηγόρη και όταν συνομιλεί κανείς μαζί τους δυσκολεύεται να πιστέψει ότι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Θωμάς Κυριάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και να εισέρχονται στον ναό για τον Χορό του Ησαΐα και αργότερα να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο St. Jude Children’s Research Hospital κάνοντας κλικ στο https://www.stjude.org/donate/donate-to-st-jude-today.html?adobe_mc_sdid=SDID%3D78427F8A239CC9A8-1143EBCB982A88D1%7CMCORGID%3D091B467352782E0D0A490D45%40AdobeOrg%7CTS%3D1644676197&adobe_mc_ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&sc_dcm=58700006941054395&sc_cid=kwp&sc_cat=b&amount=x&gclid=Cj0KCQiA0p2QBhDvARIsAACSOOOhxGX4mupjjzOvQhSak_NzB1WhLGH-vkI3U6xqU2k0AUBmabEuIHYaAq_4EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.  

Ο αείμνηστος Θωμάς Κυριάκου σε ένα από τα πρόσφατα ταξίδια του στην γενέτειρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.