Απεβίωσε ο πολυβραβευμένος ξυλογλύπτης της ομογένειας, Κωνσταντίνος Πυλαρινός

0
Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με ένα απόα τα πάμπολλα βραβεία του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πολυβραβευμένος ξυλογλύπτης Κωσταντίνος Πυλαρινός (Konstantinos Pilarinos) την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021 έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο και αναχώρησε για τον κόσμο των αγγέλων όπου τον αναμένει η πολυαγαπημένη σύζυγός του Βασιλική. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους, αλλά και στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια και κατ’ επέκταση της Αμερικής, διότι σε πάνω από εκατό ναούς υπάρχουν τα βυζαντινά ξυλόγλυπτα που παρήγαγε με πάθος, με μεράκι και αφοσίωση στο πάλαι ποτέ εργαστήριο του «Byzantion Woodworking» στην Αστόρια.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Τρίτης, 9 Νοεμβρίου 2020 από τις 6.00 – 9.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd Street, Astoria, N.Y. για να προσκυνήσουν την σορό του και να παρακολουθήσουν το τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του.

Το πρωί της Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2020 θα συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγω ναό για να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός εν ώρα εργασίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «Nassau Knolls Cemetery» στην διεύθυνση 500 Port Washington Boulevard, Port Washington, N. Y., 11050 για να παρακολουθήσουν την ταφή του και να του απευθύνουν το ύστατο «Χαίρε».

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του Αντωνία και Γιώργο Ντουραμάνη, Παναγιώτα και Δρ. Κωνσταντίνο Κατσηγιώργη, τα εγγόνια, Ηλία και Κωνσταντίνο Ντουραμάνη, Μιχάλη και Κωνσταντίνα – Βασιλική Κατσηγιώργη, τα αδέλφια, τους κουνιάδους, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Από το Αλχαδόκαστρο στο αμερικανικό όνειρο

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1940 στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας και ήταν γιος των αειμνήστων Αντωνίου και Αγαθής Πυλαρινού. Ο πατέρας του πέθανε νέος και ο Κωνσταντίνος και τα πέντε άλλα αδέλφια του μαζί με την φτώχια γνώρισαν και το άσπλαχνο πρόσωπο της ορφάνιας. Σε ηλικία 13 ετών μετέβη στον Πειραιά και έγινε τρόφιμος του Τζανείου Οικοτροφείου στον Πειραιά, όπου την εποχή εκείνη διδάσκονταν η ξυλογλυπτική. Σε ηλικία 15 ετών μαθήτευσε στους ξυλογλύπτες Γιώργο Καλούδη και Νίκο Απιτσάκη. Στα 16 του κέρδισε τον διαγωνισμό ξυλογλυπτικής του ορφανοτροφείου και στα 18 του ίδρυσε το δικό του ξυλογλυπτικό κατάστημα.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός την ημέρα του γάμου του με την Βασιλική το γένος Μυζήθρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 1974 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και αξιώθηκε να ανοίξει το δικό του εργαστήριο στην Αστόρια, όπου συνέχισε την ξυλογλυπτική του δουλειά, απολαμβάνοντας την εκτίμηση της τέχνης του από Αμερικανούς θιασώτες.

Στις 25 Οκτωβρίου 1970 ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα στην Αθήνα με την Βασιλική το γένος Μυζήθρα από τα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας, τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και με την αγάπη τους δίδαξαν και θεωρούνταν ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ζευγάρια της Αστόριας που αξιώθηκε να γιορτάσει το χρυσό ιωβηλαίο.

Μετά το γάμο επέστρεψαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια. Ο Κωνσταντίνος άρχισε να ασχολείται με την ξυλογλυπτική τέχνη αρχικά στο γκαράζ ενός σπιτιού, ενώ η Βασιλική τα πρώτα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές σε εργοστάσια. Όταν έμεινε έγκυος σταμάτησε να εργάζεται διότι δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν με νταντά (baby sitter).  

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με την σύζυγό Βασιλική και την νεόνυμφη Αντωνία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Κωσταντίνος με την σκληρή εργασία κατάφερε να αναδειχτεί ως ένας από τους καλύτερους ξυλογλύπτες και τα πρώτα του έργα άρχισαν να κοσμούν τους ναούς της ομογένειας. Η προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ανοικοδομημένου ναού αποτελεί ένα από τα ολοκληρωμένα έργα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ιερέων και των κοινοταρχών και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Μετά από σύντομο διάστημα άνοιξε την δική του εταιρεία και το 1980 άνοιξε το δικό του εργαστήριο με την επωνυμία «Byzantion Woodworking», στην συμβολή της 37ης Οδού και της Λεωφόρου της Αστόριας στην Αστόρια, το οποίο σμίλευσε πάνω από εκατό τέμπλα στην Αμερική και στην Καναδά.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κωνσταντίνος ασθένησε βαριά και η Βασιλική αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο προκειμένου να αφιερώσει όλον της τον χρόνο στην θεραπεία του συζύγου της.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός την νεόνυμφη κόρη του Παναγιώτα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής ήταν υποδειγματική. Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές ήταν η προετοιμασία και η εγκατάσταση του τέμπλου, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αχλαδόκαστρο.

Προ πέντε ετών η αείμνηστη σύζυγός του όταν αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο δώρισε τα σαράντα περίπου τελευταία έργα του συζύγου της σε μοναστήρι.

Το έργο του Κωνσταντίνου Πυλαρινού, η κοινωνική του προσφορά και η γενναιοδωρία του έχουν βραβευτεί από την Εκκλησία και τις κοινότητες, το Κογκρέσο, καθώς επίσης και από πλείστους ομογενειακούς και αμερικανικούς φορείς.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με την σύζυγό του με την Βασιλική και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οικογένεια

Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βασιλικής Πυλαρινού έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια την Αντωνία και την Παναγιώτα και τις γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις και αμφότερες ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά.

Ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική πίστευαν στην αναγκαιότητα της παιδείας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η Αντωνία σπούδασε οικονομικές επιστήμες και διδάσκει μαθηματικά στο δημόσιο σχολείο IS-141 στην Αστόρια, ενώ η Παναγιώτα είναι αρχιτέκτονας.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα κορίτσια τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά εκκλησίας για το Χορό του Ησαΐα και για την βάπτιση των παιδιών τους.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με την σύζυγό του Βασιλική και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Αντωνία είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Ντουραμάνη, ιδρυτή και πρόεδρο της ασφαλιστικής εταιρείας «DurAmerica Brokerage» με τον οποία έφεραν στον κόσμο δύο αγόρια τον Ηλία και τον Κωνσταντίνο.

Η Παναγιώτα είναι παντρεμένη με τον χειρούργο – ορθοπεδικό Δρα Κωνσταντίνο Κατσηγιώργη με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Μιχάλη και την Κωνσταντίνα – Βασιλική.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά και στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς και φίλους.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με την σύζυγό του Βασιλική. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός στο εργατήριό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.