Απεβίωσε ο οδοντίατρος – παλαίμαχος, ιδρυτικό μέλος και στυλοβάτης του Αγίου Δημητρίου Βαλτιμόρης

0
O Ρόμπερτ (Παναγιώτης) Παδούσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος οδοντίατρος και συνάμα ιδρυτικό μέλος και στυλοβάτης της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Βαλτιμόρη Ρόμπερτ (Παναγιώτης) Παδούσης (Dr. Robert P. Padousis, DDS) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, το μεσημέρι του Σαββάτου, 30ής Ιανουαρίου 2021, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό προσήλθαν στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην διεύθυνση 2504 Cub Hill Rd, Parkville, MD 21234 για να προσκυνήσουν την σορό του και να παρακολουθήσουν την νεκρώσιμη Ακολουθία.

Αμέσως μετά μετέβησαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου στην Βαλτιμόρη και του απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κίτσα (Κυριακίτσα) το γένος Μήτσου, τα παιδιά Dr. Evan και Penny Padousis, Dr. Jeffrey και Laura Padousis, Stephanie και George Gavrilis, τα εγγόνια Zoe, Andrew, Anna, και Ryan Padousis, Alexi Arcangioli, Alex και Jason Gavrilis, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

O Ρόμπερτ Παδούσης με την σύζυγό του Κίτσα, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1939 στο Γουίρτον της Δυτικής Βιρτζίνια. Οι αείμνηστοι γονείς του Ευάγγελος Παδούσης και Πέρδικα το γένος Σταματέλου κατάγονταν από τα Θυμιανά της Χίου και έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Δωροθέα (Dorothy Kaitis), την Αγνή (Agnes Tzomides), τον Γιώργο (George Padusi), (John Padousis), τον Ιωάννη και τον Παναγιώτη (Robert P. Padousis).

Το επώνυμο της οικογένειας ήταν Παϊδούση και κατά την διάρκεια της άφιξής τους στο Ellis Island  είτε και κατά την διάρκεια της πολιτογράφησης υπέστη αλλαγές. Το επώνυμο του Ευάγγελου Παϊδούση έγινε Padousis. Εξ άλλου σ΄ αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι το επώνυμο του Γιώργου, ενός από τα πέντε παιδιά του αναγράφεται Padusi.

O Ευάγγελος Παδούσης ήρθε στην Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα και εγκαταστάθηκε στο McKees  Port της Πενσιλβάνια και τα πρώτα χρόνια εργάστηκε ως μηχανικός συντήρησης σε χαλυβουργείο της περιοχής.

O Ρόμπερτ (Παναγιώτης) Παδούσης με την σύζυγό του Κιτσα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στις 26 Ιουνίου 1921 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την Πέρδικα το γένος Σταματέλου. Μετά τον γάμο τους μετακόμισαν στο Γουίρτον της Δυτικής Βιρτζίνια όπου απέκτησαν τα πέντε παιδιά τους. Ο Ευάγγελος  Παδούσης με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του εστιατόριο.

Το 1942 πέθανε πρόωρα ο αδελφός του Κωνσταντίνος Παδούσης και ο Ευάγγελος με την οικογένειά του μετακόμισαν στην Βαλτιμόρη προκειμένου να συμπαρασταθούν στην χήρα και στα τέσσερα ορφανά ανήλικα παιδιά της.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Highlandtown του Μέριλαντ. Οι γονείς του επέμειαναν στην παιδεία και παρείχαν την δυνατότητα στον Ρόμπερτ να αποφοιτήσει με άριστα το 1957 από το «Baltimore City College». Το 1960 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μετά από τέσσερα χρόνια αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή «University of Maryland Dental School».

Τον Ιανουάριο του 1965 εντάχτηκε στον Αμερικανικό Στρατό με τον βαθμό του καπετάνιου και την περίοδο του Πολέμου στο Βιετνάμ προσέφερε τις υπηρεσίες του ως οδοντίατρος.

Μετά την αφυπηρέτησή του από τον Στρατό επέστρεψε στην Βαλτιμόρη, όπου γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του Κίτσα το γένος Μήτσου που κατάγονταν από τις Οινούσσες.  Στις 12 Νοεμβρίου 1967 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Βαλτιμόρης και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Ο Ρόμπερτ άνοιξε το δικό του οδοντιατρείο στο υπόγειο του σπιτιού του και η Κίτσα ανέλαβε τον ρόλο της γραμματέως. Το πάθος του και η αγάπη για τους ασθενείς του λειτουργούσαν ως μαγνήτης και σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο «Dr. P».

Ο Ρόμπερτ Παδούσης με την σύζυγό του Κίτσα και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Συνεταιρίστηκε με τον Δρα Κωνσταντίνο Καμινάρη και αξιώθηκαν να ανοίξουν και δεύτερο ιατρείο στην περιοχή Perry Hall.

Μια από τις πιο συγκινητικές περιόδους της ζωής του ήταν όταν ο γιος του Δρ. Έβαν Παδούσης αποφοίτησε με άριστα και αποφάσισε να εργαστεί στο πλευρό του πατέρα του και να προετοιμαστεί να αναλάβει τα ηνία του οδοντιατρείου και να διαιωνίσει την κληρονομιά του.

Η ευρυμάθεια και η σοφία του αειμνήστου έλκυαν σαν μαγνήτης τους ασθενείς, οι οποίοι πολλές φορές έσπευδαν και για συμβουλές για την υγεία τους και όχι μόνο.

Μετά την συνταξιοδότησή του αγορεύτηκε μέλος του παγκοσμίου εμβέλειας οργανισμού «Pierre Fauchard Academy». Και δεν αρκέστηκε μόνο με αυτό αλλά δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής  ενός οργανισμού στο Τhe Community College of Baltimore County .

O Ρόμπερτ (Παναγιώτης) Παδούσης την ημέρα του γάμου του με την Κιτσα το γένος Μήτσου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οικογένεια

Ο Δρ. Ρόμπερτ και η Κίτσα Παδούση έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Έβαν, τον Τζέφρι και την Στέφανη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Επένδυσαν στην παιδεία τους και τους παρείχαν την δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Ο Έβαν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και ο Τζέφρι είναι οφθαλμίατρος.

Ο αείμνηστος ήταν υπόδειγμα συζύγου, πατέρα και παππού. Και δεν αρκέστηκε μόνο με την οικογένειά του, αλλά προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ομογένεια της Βαλτιμόρης.

Ήταν ιδρυτικό μέλος και στυλοβάτης της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Βαλτιμόρης και μαζί με την Κίτσα προσέφεραν ανεκτίμητες πολυετείς υπηρεσίες από διάφορα αξιώματα.

Ο Ρόμπερτ Παδούσης με την σύζυγό του Κίτσα και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος ήταν χαρισματικός ηγέτης της ομογένειας της Βαλτιμόρης και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ευρύτερη αμερικανική κοινωνία.

Διακρινόταν για το πάθος του για την φιλοσοφία, την επιστήμη και τις τέχνες και για το πηγαίο χιούμορ του.

Τα παιδιά του προ δύο ετών δημιούργησαν τον ιστότοπο  https://poetryofdrp.poetry.blog/, ο οποίος παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν το ποιητικό έργο του πατέρα τους και κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους ο αείμνηστος θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της ομογένειας της Βαλτιμόρης.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου (St. Demetrios Greek Orthodox Church, 2504 Cub Hill Rd, Parkville, MD 21234), είτε στο Τhe Maryland Association for Parkinson Support  https://www.marylandparkinsonsupport.org.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά, τα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς. Αιωνία του η μνήμη. 

O Ρόμπερτ (Παναγιώτης) Παδούσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.