ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και συνάμα τέως πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και διδάκτωρ Νομικής, Αβραάμ Σταθόπουλος, δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών στη Νέα Υόρκη έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 30 Ιουνίου 2020, από τις 3.00 – 6.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση, 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, N.Y., 11105.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το μεσημέρι της Τετάρτης 1ης Ιουλίου 2020 και ώρα 11.30 μ.μ. στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στην διεύθυνση 196-10 Northern Blvd., Flushing, N. Y., 11358. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο St. Michael’s Cemetery στην διεύθυνση 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, NY 11370

Ο Αβραάμ Σταθόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά Δρ. Ιωάννη και Αντωνία Σταθοπούλου, τα εγγόνια Αβραάμ, Ευάγγελο – Παναγιώτη και Γιώργο Σταθόπουλο, την αδελφή Ελπίδα Πουρνάρα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1930 στην Αθήνα όπου μεγάλωσε, καταξιώθηκε και διέπρεψε, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες μετά την συνταξιοδότησή του μοιραζόταν τον χρόνο με τη Νέα Υόρκη, διότι εδώ διαμένει ο γιος του ο καρδιολόγος Ιωάννης Σταθόπουλος με την οικογένειά του.

Η παρουσία του στη Νέα Υόρκη υπό κανονικές συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητη, όπως περνά απαρατήρητη όλων των γονέων και απομάχων της ζωής, πόσο μάλλον εκείνων που αφού συνταξιοδοτηθούν παραμένουν υπό την σκιά των καταξιωμένων τέκνων τους, όπως του Δρα Ιωάννη Σταθόπουλου.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η υποταγή της γενέτειρας στα καθεστώτα των μνημονίων, όπως και η επιβουλή της Ελλάδας και της Κύπρου από τους γείτονές μας, έδωσε το έναυσμα στον αείμνηστο να καταθέσει με σοφία, παρρησία και τόλμη τις απόψεις του στην στήλη των επιστολών του «Εθνικού Κήρυκα» και να κεντρίσει τον διάλογο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο αείμνηστος διακρινόταν για την οξυδέρκειά του, την σοφία, την ευρυμάθειά του, την ευθυκρισία του και την ταπεινοφροσύνη. Ήταν μειλίχιος, ευγενικός και σεβάσμιος όσο ελάχιστοι και κατάφερνε πάντα να κλέβει τις καρδιές των συνομιλητών του συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα.

Ο Αβραάμ Σταθόπουλος εισήλθε στο δικαστικό σώμα κατόπιν επιτυχών διαγωνισμών αρχικά ως Ειρινοδίκης και μετέπειτα ως εισαγγελικός πάρεδρος. Ανήλθε υπηρεσιακά την ιεραρχική δικαστική κλίμακα μέχρι και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αποχώρησε εκ της υπηρεσίας από το 1997 με τον βαθμό του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Μετεκπαιδεύθηκε στο Παρίσι και είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής των Γάλλων Δικαστών (Ecole Nationale de la Magistrature). Ήταν διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσίευσε πολυάριθμες νομικές μελέτες σε έγκριτα νομικά περιοδικά.

Διετέλεσε αιρετός πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων κατ’ επανάληψη και εξελέγη πρόεδρος της Ενώσεως δικαστών και Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επί τιμή, αγωνισθείς για τη δικαστική ανεξαρτησία.

Πίστευε ακράδαντα στην δημοκρατική συνταγματική αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας έναντι της πολιτικής εξουσίας και στη χρησιμότητά της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αείμνηστος ήταν συγγραφέας, εκτός των άλλων, και του βιβλίου: «Η Δικαστική Ανεξαρτησία Και Η Πολιτική Εξουσία Στην Δικαστική Πρακτική» το οποίο κυκλοφόρησε το 1999 και σήμερα εν έτη 2020 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ διότι αγγίζει την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η δικαστική πρακτική στην γενέτειρα.

Από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του στη Νέα Υόρκη αγωνίστηκε για την πατρίδα, για την Ελλάδα και την Κύπρο, και μέχρι πρόσφατα έκανε παρεμβάσεις στον τύπο υπερασπιζόμενος τα πατριωτικά μας θέματα, όπως και το θεσμό της οικογένειας στη βάση της χριστιανικής μας πίστης.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων να προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του, στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ (St. Nicholas Greek Orthodox Church, 196-10 Northern Blvd., Flushing, New York 11358).

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία η μνήμη.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.