Απεβίωσε ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της Βυζαντινής Χορωδίας Πίτσμπουργκ Βασίλειος Παπαζέκος

0
Ο αείμνηστος Βασίλειος Παπαζέκος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο επιχειρηματίας, μονωδός, ιεροψάλτης και δραστήριος ομογενής Βασίλειος Παπαζέκος  William K. Papazekos δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών στο Λίτιτζ της Πενσιλβάνιας έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί του Σαββάτου, 1ης Απριλίου 2023 συγκεντρώθηκαν στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λάνκαστερ της Πενσιλβάνας προσκύνησαν το σκήνωμά του και εξέφρασαν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγό του Βασιλική και στην ευρύτερη οικογένειά του. Στις 11.00 π. μ. παρακολούθησαν στον ίδιο ναό την Εξόδιο Ακολουθία.

Αμέσως μετά μετέβησαν στο Κοιμητήριο «Conestoga Memorial Park», παρέστησαν στην ταφή του και του απηύθυναν τον ύστατο χαιρετισμό.

Η θλιβερή είδηση προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στα στελέχη και στα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεως του Πίτσμπουργκ τα οποία μέσω μια ανάρτησης στον λογαριασμό τους στο Facebook μοιράστηκαν με τους φίλους την θλιβερή είδηση προκαλώντας το ενδιαφέρον και του Ορθόδοξου Πρακτορείου Ειδήσεων (https://www.orthodoxianewsagency.gr/.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του άρθρου του εν λόγω Πρακτορείου:

Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στο Πίττσμπουργκ χτυπημένος από οξύ εντερικό έμφραγμα ο ομογενής επιχειρηματίας και καταξιωμένο στέλεχος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Δυτικής Πενσιλβάνια, Βασίλης Παπαζέκος. 

Ο Βασίλης Παπαζέκος (δεξιά) με τον διαπρεπή Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο, τον Πρόεδρο EUARCE Ευάγγελο Ανδρέου και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Pittsburgh και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Πιττσμπούργκου Δρα Νίκο Γιαννουκάκη.

Γέννημα – θρέμμα της ηρωϊκής Γρανίτσας, ο Παπαζέκος ακολούθησε το μεταπολεμικό ρεύμα της ξενιτιάς και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον τομέα των επιχειρήσεων εστίασης. Από τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσής του βρέθηκε κοντά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στην Ι. Μητρόπολη του Πίττσμπουργκ και θήτευσε ως μέλος και μονωδός της Βυζαντινού Χορού της Μητρόπολης.

Το 2002 συνεργάζεται με την Αμερικανική Εταιρεία Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας (ASBMH) στο πλαίσιο του προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ (Τμήμα Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών) και συμμετέχει στο προεδρείο των Παγκόσμιων Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός», που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα (Δήμος Παιανίας) υπό την Αιγίδα του Ελληνικού κράτους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπήρξε Μέλος της ΑΧΕΠΑ, του Αμερικανο-Ελληνικού Ιδρύματος Δυτικής Πενσιλβάνια (AHFWP) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος και συνεργάσθηκε στη Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών με τον χοράρχη-οφικιούχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γιώργο Χατζηχρόνογλου.

Με τον Χορό της Μητρόπολης του Πίτσμπουργκ συμμετέσχε σε δύο ψηφιακούς δίσκους (Ύμνοι της Πεντηκοστής και Ύμνοι της Μεταμορφώσεως) καθώς και στο DVD “Παναγία Παμμακάριστος-Αφιέρωμα στους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Πόλης”.

Η Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ εκφράζει με ανάρτηση της τη βαθιά θλίψη για την εκδημία του Βασίλη Παπαζέκου λέγοντας:

«Με μεγάλη θλίψη στην καρδιά μας, ψάλλουμε θρήνους και μοιρολόγια στον Βασίλειο Παπαζέκο, που μας άφησε σημαντικά φτωχότερους, με την ξαφνική αποχώρησή του. Υπήρξε από τους ιδρυτές της Χορωδίας μας, αφοσιωμένος ψάλτης της εκκλησίας του για πολλές δεκαετίες, μέχρι τη συνταξιοδότησή του πριν από λίγα χρόνια.

Πάντα με χαμόγελο, πάντα με ένα ανέκδοτο, μια θετική και χιουμοριστική -αλλά σοφή στο χιούμορ του- άποψη για τη ζωή, και πάντα με ένα μάθημα για εμάς μέσα από την εμπειρία του.

Αφήνει πίσω του μια πολύ όμορφη οικογένεια πολλών γενεών, όλοι ένθερμοι Χριστιανοί και ζωντανά παραδείγματα του τι σημαίνει να είσαι υπηρέτης των κατώτερων από εμάς.

Ο Βασίλειος ήταν από τους λίγους που έμειναν στις ΗΠΑ που θυμούνται τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια της παλιάς εποχής, ειδικά τα «κλέφτικα» που απαιτούν ιδιαίτερο φωνητικό ταλέντο και μνήμη. Πάντα αυθεντικός, πάντα ειλικρινής.

Η Χορωδία μας είναι ένα άτομο φτωχότερη σήμερα, ωστόσο, είναι ένα ακόμη μάθημα ζωής που θα μεταδοθεί στα νεότερα μέλη μας, τα οποία μεγαλώνουν τη συναναστροφή μας, πάντα στην αγάπη, πάντα στην υπηρεσία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και να τον θυμόμαστε πάντα.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.