Απεβίωσε ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του Παν Γκριγκόριαν Αναστάσιος Μάνεσης

3
Ο αείμνηστος Αναστάσιος Μάνεσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος επιχειρηματίας και συνάμα ηγέτης της ομογένειας της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, Αναστάσιος Μάνεσης (Anastasios Manessis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση και από εκείνη την στιγμή μέχρι και ετούτη την ώρα τα τηλέφωνα της οικογένειας δεν σίγησαν ούτε λεπτό, διότι κάθε ένας ήθελε να μοιραστεί με την οικογένεια πολλά μυστικά που σχετίζονται με την φιλαλληλία και την φιλανθρωπία.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί του Σαββάτου, 28 Ιανουαρίου 2023, από τις 9.30 – 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ναό της Αγίας Τριάδας στην διεύθυνση 10 Mill Rd, New Rochelle, NY 10804 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και αμέσως μετά να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Στην συνέχεια θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Gate of Heaven Cemetery» στην διεύθυνση 5 Bradhurst Ave, Hawthorne, NY 10532 για να παραστούν στην ταφή του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Κική το γένος Μαστρογεωργίου, τα παιδιά Εμμανουήλ και Ολιάνα Μάνεση, Yvette και David Corporon, τα εγγόνια Νίκο και Χριστιάνα Corporon, τα αδέλφια Δωροθέα και Σπύρο Μαλίτση, τους κουνιάδους Τούλα και Μάρκο Κατέχη, Μαρία και Περικλή Ορφανό, Ελένη Τουρίδη, Κωσταντίνο και Παρασκευή Μαστρογεωργίου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους  συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου (Saint Basil Academy) στην διεύθυνση 79 St Basil’s Rd, Garrison, NY 10524.

Ευπατρίδης, επιχειρηματίας, ηγέτης

Ο Αναστάσιος Μάνεσης γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1934 στην Κέρκυρα, όπου και μεγάλωσε. Οι γονείς του Εμμανουήλ Μάνεσης και Αυγερινή το γένος Κασίμη έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Αναστάσιο, την Αγαθή και την Δωροθέα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Το 1950 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη. Η δίψα για την γνώση τον οδήγησε στα σκαλιά του Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου αρίστευσε και αποφοίτησε από την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Όπως πολλοί συμπατριώτες του ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και απέκτησε τα δικά μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό «The Delegate» το οποίο αποτελούσε προορισμό για τις πολιτικές συγκεντρώσεις.

Η διορατικότητα, η ειλικρίνεια και η ευθύτητα σε συνδυασμό με το σπάνιο του χαρακτήρα και το φιλότιμο αποτελούσαν πόλο έλξης για όσους είχαν την τύχη και το προνόμιο να τον γνωρίσουν.

Από τις πρώτες ημέρες της άφιξής του στην Αμερική ασχολήθηκε με τα κοινά και με τον Παγκερκυριακό Σύλλογο.

Οι προεκλογικές εκστρατείες του Πολ Τσόγκα και του Μάικλ Δουκάκη έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τις πολιτικές συγκεντρώσεις και κατατάσσονταν στους υποστηρικτές και δωρητές των Ελληνοαμερικανών και των φιλελλήνων υποψηφίων.

Το 1988 συνεργάστηκε με άλλους ομογενείς εστιάτορες και ίδρυσαν την Εταιρεία του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Αϊλαντ και του ομώνυμου φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Ο Αναστάσιος Μάνεσης ήταν ο πρώτος και συνάμα ο μακροβιότερος πρόεδρος του εν λόγω οργανισμού.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και διατέλεσε πρόεδρός της και συνάμα πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως.

Την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος στους προαναφερόμενους φορείς και συνέλαβε την ιδέα της εισαγωγής της Ελληνικής Γλώσσας στα δημόσια λύκεια της Αστόριας και σε άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης. Το πρώτο πρόγραμμα δημιουργήθηκε στο Μπράιαν Χάι Σκουλ στην Αστόρια και την δεκαετία του ’90 τα προγράμματα διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Ο αείμνηστος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία και ήταν μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Εκκλησία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Υόρκης, οι δημοτικές και οι πολιτειακές αρχές έχουν αναγνωρίσει και επιβραβεύσει την προσφορά του Αναστασίου Μάνεση.

Οικογένεια

Ο Αναστάσιος Μάνεσης ήταν ένας εξαίρετος οικογενειάρχης. Με την σύζυγό του Κική έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Εμμανουήλ και την Yvette και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Ο Εμμανουήλ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του. Η Yvette αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και είναι δημοσιογράφος και βραβευμένη συγγραφέας με τρία «Emmy Awards»  

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

-Advertisement / Διαφήμιση-

3 COMMENTS

  1. Έχει και αυτός το δικό του ακάλυπτο κομμάτι
    την εποχή που ήταν Κυβερνήτης ο Πατέρας
    Κουόμο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.