Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας της Πλατείας Αθηνών της Αστόριας Σταμάτιος Π. Λύκος

1
193

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Σταμάτιος Λύκος τού Πραξιτέλους Σ. και της Αλεξάνδρας το γένος Μπέλλα (Stamatios P. Lykos, AIA, ASLA) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 αναχώρησε για τον κόσμο των Αγγέλων προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στους οικείους, στους συγγενείς και τους φίλους του.

Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο επιστήθιος φίλος του, ο συναγωνιστής, και συνάμα πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μέσω μιας ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Ιερού Ιδρύματος, καθώς επίσης και στον λογαριασμό τους στο Facebook.

Παραθέτουμε την αγγελία θανάτου, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ιερού Ιδρύματος:

26η Μαΐου 1947, Καλαμωτή Χίου

13η Σεπτεμβρίου 2022, Νέα Υόρκη

Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη οδύνη ότι χάσαμε το φίλο Σταμάτιο Λύκο. Ένα περήφανο Χιώτη, έναν εξαιρετικό αρχιτέκτονα, έναν άριστο φίλο.

Αδυνατώ να εκφραστώ σε χρόνους παρελθόντος. Μού είναι αδύνατο να το πιστέψω. Και όμως…

H αγγελία θανάτου του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Υπήρξε πρωτεργάτης, ως αρχιτέκτων, στην ανακαίνιση τού Χιώτικου Μεγάρου (44-01 Broadway, Astoria, NY) και τής πλατείας Αθηνών στην Αστόρια. Η επαγγελματική του προσφορά στην Ομογένεια και η προσωπική του ενασχόληση με τα εθνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα ήταν ευρεία και έντονη, ανιδιοτελής και εποικοδομητική.

Υπήρξε για πολλά συναπτά έτη ο αρχιτέκτονας τού Ιδρύματος, ειδικά την περίοδο τού υπό ανάπλαση οικοπέδου μας στο Washingtonville, NY. Δούλεψε, αρχικά με τον αείμνηστο αρχιτέκτονα Νικόλαο Καρρά, και στη συνέχεια μόνος του … ημέρες ατελείωτες κυρίως σε εθελοντική βάση. Και για το νέο οικόπεδο μάς παρείχε απλόχερα τις υπηρεσίες του.

Άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος υπηρέτησε τον Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero, πριν αλλά και μετά την καταστροφή, αλλά και τον Καθεδρικό στη Νέα Υόρκη. Ένθερμος Έλλην πατριώτης, ευλαβικά πιστός στην Ορθοδοξία μας, άριστος επαγγελματίας και οικογενειάρχης.

Η Πλατεία Αθηνών της Αστόριας: Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Συλλυπούμεθα βαθύτατα την αγαπητή οικογένεια του. Είθε ο Ύψιστος, δια τής Παντάνασσας Σουμελιώτισσας, να τους χαρίζει έτη πολλά, κουράγιο και δύναμη ώστε να θυμούνται με αγάπη και να τιμούν με σεβασμό τη μνήμη του.

Ο Σταμάτης δεν χάθηκε! Θα τον μνημονεύουμε σε όλα τα μνημόσυνα του Ιδρύματος μας. Θα είναι ανάμεσα μας.

Ήταν ένα κόσμημα ήθους και προσφοράς, ένα πρότυπο, Εξαιρετικός!

Καλή πορεία προς τον παράδεισο αγαπημένε μας Σταμάτιε!

Καλή ανάπαυση εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός!

- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Καλός κ’αγαθός Έλληνασς , ας είναι αιωνία η μνήμη του.
    Καλό σου ταξίδι Σταμάτη και καλή Ανάσταση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.