Απεβίωσε η ταξιδιωτική πράκτορας και αγωνίστρια της ζωής Μαριάνθη Βάσσου

1
664
Η αείμνηστη Μαριάνθη Βάσσου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ανθή, όπως αποκαλούσαν οι συγγενείς, οι φίλοι, οι πελάτες και οι συναγωνιστές την Μαριάνθη Βάσσου (Marianthi Vassos) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έκτοτε το τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε στιγμή, διότι οι συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες ήθελαν να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Δευτέρας, 21ης Φεβρουαρίου 2022, από τις 2.00 έως και τις 7.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, N.Y., 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στους οικείους.

Το πρωί της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd St., Astoria, NY 11105 για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία και να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Τάκη (Δημήτριο) Βάσσο, τα παιδιά της Σάντρα Βάσσου, Βασίλειο και Αριάννα Βάσσου, την εγγονή Αλέξα Βάσσου, τα αδέλφια Δημήτριο και Τασούλα Κιτσιούκη, την κουνιάδα Αρίστη Βάσσου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς, εδώ, στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο.

Από την Δράμα στο αμερικανικό όνειρο

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1938 στο Δοξάτο Δράμας, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια και δοκίμασε την ορφάνια και τις κακουχίες της ζωής. Οι αείμνηστοι γονείς της Ζήσης και Κυριακή Κιτσιούκη έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Δημήτριο και την Μαριάνθη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο πατέρας της πέθανε νωρίς και τα δύο παιδιά μεγάλωσαν ορφανά.

Η Μαριάνθη ήταν άριστη μαθήτρια, έγινε δεκτή και αποφοίτησε από την Μαιευτική Αθηνών. Την περίοδο των σπουδών της στην Αθήνα στην Πανεπιστημιούπολη γνώρισε τον Τάκη (Δημήτριο) Βάσσο που σπούδαζε στη Νομική Σχολή.

Ο Τάκης κατάγονταν από την Άνω Επισκοπή της Βορείου Ηπείρου. Οι γονείς του Βασίλειος και Βασιλική Βάσσου έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα την Αλεξάνδρα, την Σοφία, την Αρίστη, τον Δημήτριο (Τάκη) και τον Κωνσταντίνο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και αντιλήφθηκε νωρίς τα δεινά που θα ακολουθούσαν στο δικτατορικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζια και στις 6 Ιουνίου 1946 αποφάσισε να δραπετεύσει και να αναζητήσει τον ήλιο της ελευθερίας στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Ιωάννινα.

Αν και ως φοιτητής ο Τάκης ήταν υποχρεωμένος να εργάζεται και να σπουδάζει, εν τούτοις συμμετείχε στους αγώνες των Βορειοηπειρωτών και μάλιστα είχε διατελέσει πρόεδρος της Βορειοηπειρωτικής Νεολαίας του Πανεπιστημίου.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1963 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την Ανθή (Μαριάνθη) και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Αν και η Ανθή ήταν ήδη μαία στην Μαιευτική Κλινική της Μαρίκας Ηλιάδη και ο Τάκης είχε αποφοιτήσει από τη Νομική και μπορούσαν να κάνουν καριέρα στην Αθήνα, εν τούτοις η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή για να δαμάσει τα όνειρά τους.

Στις 6 Ιουνίου 1963 ο Τάκης και η Ανθή ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στο Μανχάταν. Τα πρώτα χρόνια, όπως πολλοί συμπατριώτες τους, έκαναν διάφορες απίθανες δουλειές για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν.

Ο Τάκης διακρινόταν για την ευφράδεια του λόγου και άρχισε να κάνει τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές στα ελληνικά ραδιόφωνα της εποχής. Η ενασχόλησή του με το ραδιόφωνο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πρόσληψή του στο πάλαι ποτέ «Peter’s Tours» του Χρήστου Πετροπουλέα, όπου έμαθε τα μυστικά του ταξιδιωτικού και τουριστικού πράκτορα.

Το 1975 μαζί με την σύζυγό του Ανθή ίδρυσαν το «Pegasus Travel» στην καρδιά της Αστόριας, το οποίο για 47 έτη αποτέλεσε προορισμό για τους ομογενείς που ταξίδευαν στην Ελλάδα, αλλά και για όλους όσους ήθελαν να μεταφράσουν έγγραφα από την αγγλική στην ελληνική και τανάπαλι. Σήμερα εν έτη 2022 το «Pegasus Travel» θεωρείται μια από τις εμβληματικές επιχειρήσεις των ομογενών της Αστόριας.

Αν και οι Αμερικανοί είθισται να λένε ότι πίσω από έναν ισχυρό άνδρα κρύβεται μια πανίσχυρη γυναίκα, εν τούτοις για την περίπτωση της Ανθής Βάσσου συνέβαινε μάλλον το αντίθετο.

Ο Τάκης είναι μια από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες των Ηπειρωτών της Νέας Υόρκης, ένεκα της ενασχόλησής του με τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», τον οποίο υπηρέτησε με πάθος από διάφορα αξιώματα συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του προέδρου, με την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων. Για τέσσερις περίπου δεκαετίες ο Τάκης Βάσσος ήταν ο εκφωνητής των παρελάσεων της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο.

Η Ανθή ασχολήθηκε με την Σχολική Επιτροπή και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας καθώς επίσης και με τις «Θυγατέρες της Ηπείρου» και «Σουλιώτισσες», τα γυναικεία τμήματα του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και της «Αναγέννησης», αντίστοιχα. Εξίσου σημαντική ήταν και η προσφορά της στο Χορευτικό των Ηπειρωτών.

Ο Τάκης και η Ανθή έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά την Σάντρα και τον Βασίλειο και επένδυσαν στην παιδεία τους. Η Σάντρα προ δύο δεκαετιών αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Αν και η Αστόρια και γενικότερα η Νέα Υόρκη ήταν προπύργιο των Δημοκρατικών η Σάντρα αποφάσισε να πολιτευτεί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου στην Αστόρια.

Αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί εν τούτοις με τον προεκλογικό της αγώνα προλείανε το έδαφος για να κατακτήσουν οι ομογενείς για πρώτη φορά στην ιστορία της Μέκκας του Ελληνισμού και τα τρία αιρετά αξιώματα και συγκεκριμένα του δημοτικού συμβούλου, του πολιτειακού βουλευτή και γερουσιαστή.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στο St. Judes Children’s Research Hospital www.stjude.org

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη.

- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στο Τάκη και οικογένεια
    Να ζήσουν να την θυμούνται με αγάπη

    Καλό παράδεισο
    Αιώνια της η μνήμη .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.