Απεβίωσε ο καθηγητής Σπύρος Κουτσουπάκης – εμβληματικό στέλεχος του «Προμηθέα»

0
385
Ο αείμνηστος Σπύρος Κουτσουπάκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο καθηγητής και συνάμα ένα από τα εμβλητικά μέλη και στελέχη του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», Σπύρος Κουτσουπάκης δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Την Παρασκευή, 14 Μαϊου 2021, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 88 ετών έχοντας στο πλευρό του την Ελληνοδιδασκάλα σύζυγό του Αικατερίνη, το γένος Λειβαδάρα και τα παιδιά τους Γιάννη, Μαρία – Αθηνά και Γεωργία – Κωνσταντίνα.

Η είδηση για τον θάνατό του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους εκπαιδευτικούς της Νέας Υόρκης, διότι ο αείμνηστος και η σύζυγός του αφιέρωσαν όλη τους την ζωή στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και σμίλευσαν τις ψυχές χιλιάδων παιδιών ομογενών.

Ο Σπύρος Κουτσουπάκης με την σύζυγό του Αικατερίνη το γένος Λειβαδάρα και τα τρία τους τέκνα Γιάννη, Μαρία – Αθηνά και Γεωργία Κωνσταντίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τόσο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης Μερόπη Κυριάκου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την θλίψη για τον θάνατο του Σπύρου Κουτσουπάκη και εστίασαν την προσοχή τους στην βαριά παρακαταθήκη του.

“Ο κ.Σπύρος Κουτσουπάκης υπήρξε ενεργό μέλος του Συλλόγου επί δεκαετίες και μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Ήταν εξαίρετος καθηγητής με σημαντική πορεία στα έδρανα της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας παιδείας της Νέας Υόρκης. Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του Δ.Σ. τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Αιωνία του η μνήμη”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κυριάκου.     

Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» Δημοσθένης Τριανταφύλλου, εξέφρασε την θλίψη για την εκδημία του αδελφικού του φίλου και τόνισε ότι η γνωριμία έχει την αφετηρία του την περίοδο των σπουδών τους στο New York University.

«Ο αείμνηστος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του και συν τοις άλλης ήταν γνώστης της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας. Δίδαξε στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, καθώς επίσης και για 8 συναπτά έτη στην πάλαι ποτέ Δημοσθένειο Ακαδημία της Αστόριας», επεσήμανε ο κ. Τριανταφύλλου υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για το άνοιγμα και τη εύρυθμη λειτουργία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο Σπύρος Κουτσουπάκης με την σύζυγό του Αικατερίνη το γένος Λειβαδάρα στην ωραιότερη μέρα της ζωής τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στην λεβεντογέννα Κρήτη

Οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και τα στελέχη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών το απόγευμα της Τρίτης, 18 Μαϊου 2021, από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο ομογενειακό γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home», στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Astoria, N.Y. 11105 για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αν  και ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Μανχάταν, εν τούτοις ο ενταφιασμός του, βάσει της δικής του επιθυμίας, θα λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες στα Χανιά της Κρήτης.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξαν στον ερανικό ιστότοπο www.gofundme.com με την επωνυμία «Help bring our father Spyro to Crete Greece» προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα για την διακομιδή της σορού και την τέλεση της κηδείας στην ιδιαίτερη πατρίδα των γονέων του.

Ο Σπύρος Κουτσουπάκης με την σύζυγό του Αικατερίνη το γένος Λειβαδάρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πάθος για τις κλασσικές σπουδές

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1933 στο Μανχάταν και ήταν το πρωτελευταίο τέκνο των αειμνήστων Ιωάννη και Κωνσταντίνα το γένος Μαραγκουδάκη. Ο παππούς του ήταν από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που ήρθαν στα τέλη του 19ου αιώνα και εργάστηκε στο ορυχεία της Γιούτα.

Ο Ιωάννης και η Κωνσταντίνα έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά την Ειρήνη, τον Γιώργο, τον Σπύρο και τον Ιπποκράτη και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.

Ο αείμνηστος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Η ευρυμάθειά του και το πάθος του για τις κλασσικές σπουδές, καθώς επίσης και για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και του εξασφάλισαν μια επιτυχημένη παιδαγωγική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Ο διακεκριμένος καθηγητής και δάσκαλος Σπύρος Κουτσουπάκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το St’ John’s University, το Brooklyn College και το LaGuardia Community College κατέχουν εξέχουσα θέση στον κατάλογο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία δίδαξε τις ελληνικές και κλασσικές σπουδές.

Το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και το πάλαι ποτέ Λύκειο «Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας κατέχουν επίσης εξέχουσα θέση στον κατάλογο των ομογενειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία δίδαξε την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς επίσης και μαθηματικά και φυσιογνωστικά μαθήματα.

Ο αείμνηστος δεν ήταν μόνο ένας καταξιωμένος καθηγητής και δάσκαλος, αλλά και ένας εξαίρετος σύζυγος, πατέρας και υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Στις 17 Αυγούστου 1975 χόρεψε στα Χανιά της Κρήτης τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Αικατερίνη το γένος Λειβαδάρα από τα Χανιά της Κρήτης που είχε έρθει για σπουδές το 1971 στη Νέα Υόρκη.

Η Αικατερίνη απεφοίτησε από το Brooklyn College με πτυχίο «computer science and linguistics». Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε στην Metropolitan Life Insurance, E. F. Hutton,  American Express και άλλες εταιρείες, αλλά όταν γεννήθηκαν τα παιδιά της αφιέρωσε όλο της το είναι στην ανατροφή και στην διαπαιδαγώγησή τους.

Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά της άρχισε να διδάσκει στο πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει στα Ελληνικά Απογευματινά Σχολεία της Μεταμόρφωσης της Κορώνας και του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν.

Το ζεύγος ήταν μόνιμοι κάτοικοι της Αστόριας και έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Γιάννη Κουτσουπάκη και τις δίδυμες Μαρία – Αθηνά Κουτσουπάκη και Γεωργία – Κωνσταντίνα Κουτσουπάκη.

Οι «Αναμνήσεις εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συνάμα καλούν όσους μπορούν να προσφέρουν τον οβολό τους για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας κάνοντας κλικ στο: https://www.gofundme.com/f/help-bring-our-father-spyro-to-crete-greece?qid=b73ccf817c47463cd8ff45c704a25b23&utm_campaign=p_cp_url&utm_medium=os&utm_source=customer

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.