Ανδρ. Κατσανιώτης: Η Ελλάδα λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Φώτιος Φωτίου, Σόχα Γκέντι και Ανδρέας Κατσανιώτης. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για θέματα Διασποράς πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Κύπριο επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου και την Αιγύπτια υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων Σόχα Γκέντι.

Κατά τη συνάντηση διερευνήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση των δράσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της Διασποράς και του πολιτισμού.

«Μεταξύ καλών φίλων, είχαμε ακόμα μία γόνιμη συνάντηση, κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τής ήδη εξαιρετικής τριμερούς συνεργασίας μας, με νέα έργα και πρωτοβουλίες» τόνισε ο Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που ακολούθησαν μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης. Ειδικότερα, επισήμανε πως διερεύνησαν τρόπους για να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τριμερές επίπεδο που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των κοινοτήτων της Διασποράς των τριών χωρών, να προωθήσουμε τη συνεργασία των μελών τους στις χώρες μας καθώς και σε τρίτες χώρες, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε κοινά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και να παρέχουμε στοχευμένα κίνητρα στους νέους που ζουν στο εξωτερικό να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό των τριών χωρών μας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ειδική αναφορά έκανε και στη μακρά και πλούσια ιστορία και τα κοινά ιδανικά και τις αξίες που μοιράζονται οι τρεις χώρες, σημειώνοντας ακόμα ότι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, επισήμανε ότι έχουν μια εξαιρετικά δραστήρια Διασπορά, «η οποία διαπρέπει και προοδεύει στο εξωτερικό και η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας, αξιοποιώντας μια μοναδική μορφή “ήπιας ισχύος”».

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας. «Τέτοια τριμερή σχέδια συνεργασίας που έχει θεσπίσει η Ελλάδα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζουν το κοινό μας ενδιαφέρον για αμοιβαίως επωφελή ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, τόνισε πως Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι μπορούν να συνεργαστούν επιτυχώς και να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς και ότι η σημερινή συνάντηση επιβεβαιώνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ της κυπριακής, της ελληνικής και της αιγυπτιακής Διασποράς και αντανακλά τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες διαμέσου της χιλιόχρονης ιστορίας τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι τρεις χώρες τον Οκτώβριο του 2021.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο. Επίσης, τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια θα έχει σειρά επαφών με φορείς της ομογένειας.

Τέλος, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κυβερνήτη Νοτίου Σινά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.