Αναβίωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο της Κω

1
Στιγμιότυπο από την αναβίωση του όρκου του Ιπποκράτη.

Η αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και η προοπτική μετεξέλιξης της Ελλάδος σε κέντρο ιατρικής αριστείας, αναδείχθηκαν στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Κώ από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, με θέμα «Απόδοση του Ιπποκρατικού Όρκου & Ιπποκρατική Ιατρική και αξίες», με τη συμμετοχή επτά Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και 14 Ιατρικών Σχολών από πέντε ηπείρους (20-23 Οκτωβρίου 2022).

Στην συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ασκληπιείο της Κω, αριστούχοι ιατροί από όλο τον κόσμο έδωσαν τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη, παρουσία πρυτάνεων και εκπροσώπων των Ιατρικών σχολών της Ελλάδας καθώς και άλλων 14 χωρών και πλήθους κόσμου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, με ξένα πανεπιστήμια, διεξήχθη Σέρβο-Ελληνικό εκπαιδευτικό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με έναν συμβολικό αγώνα δρόμου, στη μνήμη του Γ. Παπανικολάου, καθώς έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια από το θάνατό του.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης τόσο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και για τις υπόλοιπες

ασθένειες, κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, με τα ΚΕΠ Υγείας και τις δράσεις που πραγματοποιούν Παράλληλα, ο κ. Πατούλης μίλησε για την αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και την ανάγκη της συστράτευσης των δυνάμεων, για την ανάδειξη της Ελλάδας, σε χώρα της υγείας και της ευεξίας, για όλον τον κόσμο.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η Ελλάδα, η χώρα του Ιπποκράτη, να γίνει ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο. Μέσα από συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο και στοχευμένες δράσεις επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό και να κάνουμε την χώρα μας, κέντρο της ιατρικής αριστείας. Η Ελλάδα παράγει τους καλύτερους ιατρούς, στην παγκόσμια κοινότητα. Θέλουμε να μένουν οι γιατροί στην πατρίδα μας και από χώρα εξαγωγής επιστημονικού προσωπικού να γίνει η χώρα της υγείας που θα θεραπεύει τον παγκόσμιο ασθενή», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης. Αναφέρθηκε στους στόχους του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ιατρών, τονίζοντας τα εξής: «Από τους κεντρικούς στόχους του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ιατρών είναι να διευρυνθεί ο κύκλος των αριστούχων ιατρών που ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη, η διάδοση της γνώσης για τις αρχαίες ελληνικές ρίζες της ιατρικής επιστήμης και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής, για τους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς, της διεθνούς κοινότητας, για Ιατρικούς Συλλόγους ανά τον κόσμο ακόμη και για τους ταξιδιώτες Υγείας, τους οποίους η χώρα μας, μπορεί να υποδεχθεί».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απενεμήθη αναμνηστική πλακέτα, με τον όρκο του Ιπποκράτη στον τ. πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, Στέφανο Γερουλάνο και στους προέδρους της Οργανωτικής επιτροπής, Νίκο Παπαντωνίου και Αντώνη Πολυδώρου. Επίσης υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας, ανάμεσα στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Δήμο της Κω, με στόχο να ενταχθεί το Ασκληπιείο της Κω, στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται ότι στους σκοπούς του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών περιλαμβάνονται η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής Φιλοσοφίας, η εκπαίδευση και η κατάρτιση ιατρών και φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο στην Ιπποκρατική Ιατρική, όπως και η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement-

1 COMMENT

 1. Η αναβίωση του όρκου του Ιπποκράτη δεν
  αναβιώνει με τα λόγια και τα show off , αλλά
  με τις πράξεις. Ποιός μίλησε κατά των
  υποχρεωτικών εμβολίων; , αυτοί που
  μίλησαν και αντέδρασαν ευρίσκονται απολυμένοι
  από τις εργασίες τους και με περικοπή μισθών,
  αυτοί τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη και πρέπει
  να ντρέπονται όλοι οι υπόλοιποι γιατροί που τους
  άφησαν εντελώς ανυπεράσπιστους . Όλα δείχνουν
  πως ο κορονοιός ήταν μαϊμού και θανατηφόρος όλοι οι υπεύθυνοι τώρα τρέχουν να κρυφτούν.
  Θα ήταν ευχής έργο και μια πράξη απείρου κάλους , αλληλεγγύης και συμπόνιας εάν
  διοργανώναμε μια εκδήλωση υπέρ αυτών των
  απολυθέντων ιατρών και νοσηλευτών να συγκεντρώσουμε ένα σοβαρό κομπόδεμα ΑΓΑΠΗΣ
  και συμπαράστασης και να το προσφέρουμε στην
  αντιπροσωπία που θα παρευρεθεί στην εκδήλωση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.