ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «Queens Theatre in the Park» στο Φλάσινγκ το βράδυ του Σαββάτου, 18 Μαϊου 2019, είχε πλημμυρίσει από ομογενείς όλων των ηλικιών οι οποίοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την υπερπαραγωγή «Φυλακισμένα Μνήματα – 60 Χρόνια Μετά» της Χορωδίας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής.

Πρόκειται για την πρεμιέρα του μουσικού – δραματικού έργου του Φύτου Στράτη (μουσική τραγουδιών, σενάριο, σκηνοθεσια) το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και το οποίο ήταν αφιερωμένο τους ήρωες της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) με την ευκαιρία των 60χρονων από τη λήξη του αγώνα.

Οι ομογενείς παρακολούθησαν με συγκίνηση, δάκρυα και αναστεναγμούς την αναβίωση των δραματικών και συνάμα ηρωικών ωρών που βίωσαν οι απαγχονισθέντες Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου (στις 10 Μαΐου 1956), Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος και Χαρίλαος Μιχαήλ (στις 9 Αυγούστου 1956), Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης και  Ανδρέας Παναγίδης (στις 21 Σεπτεμβρίου 1956) και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης (στις 14 Μαρτίου 1957).

Η Χορωδία του Παγκυπρίου, τα παιδιά της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας και του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας μοιράστηκαν τη σκηνή με είκοσι καταξιωμένους ομογενείς ηθοποιούς και σολίστ και τους μουσικούς Άρη Αντωνιάδη (πιάνο), Jim Reedman (κλαρίνο), Navid Kandelousi (βιολί), Peter Pearson (βιολοντσέλο), Αλέξη Λάμπρο Ντέιβις (μπάσο) Αντώνιο Φαρδιά (ούτι – μπουζούκι) και Θεόδωρο Τσινιά (κρουστά) και στην κυριολεξία δίδαξαν το κοινό και του έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα γιατί η παράσταση είχε ως υπότιτλο «3 αγχόνες, 9 απαγχονισμοί, 8 τάφοι»

Συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί και σολίστες Θεόδωρος Πετρόπουλος, Σταύρος Μαρκάλας, Μανταλένα Παπαδάτου, Τάσος Καρύδης, Ελενα Κροτσιάνι, Φάνης Γκίκας, Αννα Τσουκαλά, Μανώλης Ιωαννίδης, Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Θεοδώρα Παπαχριστοφίλου, Περικλής Κασσανδρινός, Αγγελική Ψώνη, Χριστιάνα Κανδηλιώτη, Δημήτρης Μπονάρος, Ιωάννα Κατσαρού, Γεώργιος Μπερμπέης, Αντζελα Τσαμασίρου, Δημήτρης Μιχαήλ, Πένυ Τσινιά και Χρύσα Πετρίδου.

Μετά το πέρας της παράστασης ο Φύτος Στράτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα χειροκροτήματα και τα εύσημα δεν ανήκουν σε εμάς, αλλά στους ήρωες που έδωσαν το παράδειγμα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν και ο Ανδρέας Καρακώστας, ένας από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και τον κάλεσε στη σκηνή.

Οι συμμαθητές, ο δάσκαλος και το άδειο θρανίο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Καρακώστας επεσήμανε: «Οι ήρωες μας έδωσαν μια γεύση τι εστί αγωνιστής της ΕΟΚΑ.  Αν ζούσαν σήμερα αυτοί θα μας έφτυναν διότι επιτρέψαμε σε αυτούς τους καιροσκόπους από την Ενωση – για χατίρι δικό τους – να δώσουν μια λύση η οποία ήταν έκτρωμα. Αυτοί οι αγωνιστές έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν, όπως είδατε από τα γραπτά τους, τις ομιλίες τους, το θάρρος τους. Ήταν πρώτα Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεύτερο πατριώτες γιατί αγαπούσαν την Ελλάδα περισσότερο από τη ζωή τους, και τρίτο οικογενειάρχες. Για όλους εμάς τους Έλληνες είναι το τρίπτυχο που μας διέσωσε για σειρά αιώνων. Εάν δεν το κρατήσουμε τότε θα καταστραφούμε.  Όπως θυμάστε και εσείς μας το είπε και ο ίδιος ο Κίσιγκερ, ο άνθρωπος ο οποίος κατέστρεψε την Κύπρο. «Για να κτυπήσεις τον Έλληνα πρέπει πρώτα να κτυπήσεις της θρησκεία του, την ιστορία του και τον πατριωτισμό του».

«Οι ήρωες έκαναν το καθήκον τους και εμείς πρέπει να κάνουμε το δικό μας», κατέληξε ο κ. Καρακώστας.

Η Χορωδία του Παγκυπρίου η οποία μοιράστηκε τη σκηνή με τη νεότερη γενιά των ομογενών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, συνεχάρη τον Φύτο Στράτη, τη χορωδία και τους συντελεστές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το πολιτιστικό τμήμα του Παγκυπρίου είναι ένας από τα πιο δυναμικά και ότι η απόκτηση του Θεάτρου «Νίκου Μούγιαρης» θα τους παράσχει τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουν τις παραστάσεις ούτως ώστε να τις παρακολουθούν περισσότεροι ομογενείς. Στη συνέχεια απένειμε την τιμητική πλακέτα στον Φύτο Στράτη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού απένειμε στην πρόεδρο της Χορωδίας Ισμήνη Μιχαηλίδου την τιμητική διάκριση του πολιτειακού γερουσιαστή της Αστόριας Μιχάλη Γιάνναρη

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε ότι «αυτό που είδαμε απόψε δεν ήταν θεατρική παράσταση ήταν κατάθεση ψυχής και ο,τιδήποτε πούμε θα αδικήσει αυτό που είδαμε απόψε» και κάλεσε τη χορωδία να ολοκληρώσουν την παράσταση με τον εθνικό ύμνο.

Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ συνεχάρη τη Χορωδία και όλους τους συντελεστές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ πρέπει να μας καθοδηγεί και να είναι φάρος.  

Την παράσταση παρακολούθησε ο μεταξύ άλλων η πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λάνα Ζωχιού και δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από λήξη της παράστασης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Σε πρώτο πλάνο ο Σταύρος Μαρκάλας, ο οποίος υποδύθηκε τον ιερέα των φυλακών και ο Φάνης Γκίκας ο οποίος υποδύθηκε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.