Ανάλυση: Εθνική στρατηγική αντί κυβερνητικών πυροτεχνημάτων για τον Απόδημο Ελληνισμό

0
Η Βουλή των Ελλήνων. Φωτογραφία: ΑΠΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού έχει καταχωνιασθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και  αυτό για τον απλούστατο λόγο, διότι δημιουργήθηκε την περίοδο των παχιών αγελάδων που τα κονδύλια έρρεαν άφθονα από την Ευρώπη και η γενέτειρα ευημερούσε.

Αν και πέρασαν τρεις δεκαετίες από της ιδρύσεώς του το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού δεν μπόρεσε να βρει τον βηματισμό του και να κατακτήσει τις καρδιές των Αποδήμων. Αν και ούτως ή άλλως παρέπαιε, εν τούτοις μέχρι και τα τέλη του 2010 διοργάνωνε εδώ κι εκεί κάποιες άνευ ουσίας εκδηλώσεις.

Η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και η είσοδος της γενέτειρας στο καθεστώς των μνημονίων έδωσαν την χαριστική βολή στο ημιθανές ΣΑΕ.

Όλοι οι υφυπουργοί Αποδήμου Ελληνισμού και οι γενικοί γραμματείς, που υπηρέτησαν τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια κατέβαλλαν προσπάθειες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Όλες οι κυβερνήσεις εισήγαγαν τις δικές τους τροπολογίες στην Βουλή και κατάφεραν να υπερψηφιστούν από την Βουλή των Ελλήνων. Αν και αποτελούν νόμους της ελληνικής πολιτείας, εν τούτοις δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν.

Και αυτό δεν οφείλεται ούτε στην ανικανότητα και στην διάθεση του εκάστοτε υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών και ούτε του εκάστοτε  γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά στο γεγονός ότι κανένας απόδημος δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα νεκραναστηθεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Η προ πέντε ετών ανακίνηση του πάγιου αιτήματος της ομογένειας για την επιστολική ψήφο μπορούσε και έπρεπε να αποτελούσε την αφετηρία ενός ειλικρινούς διαλόγου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της γενέτειρας με τον απόδημο ελληνισμό για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό.

Μιας στρατηγικής που θα έφερε την σφραγίδα και των ίδιων των αποδήμων, διότι σε τελική ανάλυση δεν μπορούν να αποφασίζουν άλλοι για τους αποδήμους ερήμην των αποδήμων.

Μα θα μου πείτε, φίλοι αναγνώστες, γιατί μας τα λέτε αυτά την παραμονή της εθνικής μας εορτής;

Το έναυσμα γι αυτή την αναφορά μου το έδωσε το χθεσινό άρθρο της «Καθημερινής» με τίτλο «Νέο εθνικό σχέδιο για την ομογένεια» και υπότιτλο «Ένα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο το μεγάλο κεφάλαιο «Έλληνες του εξωτερικού», ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση».

Καθώς το διάβαζα ο νους μου έτρεξε στην ακρόαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού του περασμένου Ιουλίου.

Η ακρόαση αυτή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» παρείχε την δυνατότητα στους εκπροσώπους των αποδήμων από τις πέντε ηπείρους να εκφράσουν με παρρησία τις απόψεις τους τόσο για την διασφάλιση του εκλέγειν και του εκλέγεσθε στους αποδήμους, όσο και για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τους ίδιους.

Όσοι παρακολούθησαν την ακρόαση – συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα – διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές εξέπεμπαν σε διαφορετικά μήκη κύματος με συνέπεια το κύριο αίτημα των ομογενών για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για του αποδήμους να πέφτει για μια ακόμη φορά στο κενό.

Προτρέπουμε όσους ασχολούνται με την κατάρτιση του σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην Βουλή να παρακολουθήσουν με «χαρτί και καλαμάρι», που λέει και ο λαός, την προαναφερόμενη συνεδρίαση και να θέσουν σε δημόσιο διάλογο τα όποια προγράμματά τους για τους αποδήμους και το πιο σημαντικό να δώσουν την δυνατότητα στους ομογενείς να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Παραθέτουμε το άρθρο της Καθημερινής με τίτλο «Νέο εθνικό σχέδιο για την ομογένεια» και υπότιτλο «Ένα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο το μεγάλο κεφάλαιο «Έλληνες του εξωτερικού», ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση».

Ένα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο το μεγάλο κεφάλαιο «Ελληνες του εξωτερικού», ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Βασικός σκοπός του σχεδίου, που έχει χρονικό βάθος τριετίας, είναι να υπάρχει μία ενοποιημένη στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό, με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα να ετοιμάζεται να το παρουσιάσει εντός του Νοεμβρίου. Οι κατευθύνσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάνω στις οποίες θα κινείται το σχέδιο είναι οι εξής:

• Πρώτον, ο εμπλουτισμός των δυνατοτήτων για παροχή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών προς τους αποδήμους. Ο σκοπός είναι μεγάλο εύρος της επαφής με τις προξενικές αρχές να γίνεται διαδικτυακά. Ο συγκεκριμένος τομέας της ψηφιοποίησης των προξενικών αρχών μπορεί να παρουσιαστεί και αυτοτελώς σε ειδική εκδήλωση, καθώς πρόκειται για σημαντικό project και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες των προξενικών αρχών.

• Δεύτερον, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην «ελληνομάθεια». Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ενδιαφέρον από ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα. Για την ενίσχυση αυτής της τάσης η ψηφιακή πλατφόρμα ελληνομάθειας που είναι σήμερα μόνο στα αγγλικά, θα επεκταθεί στα ισπανικά, «καλύπτοντας» και τη Λατινική Αμερική, στα γαλλικά και τα γερμανικά. Στο ίδιο πλαίσιο θα αναληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και πρωτοβουλίες για την προσέλκυση στην Ελλάδα νέων ομογενών μέσω ενίσχυσης προγραμμάτων υποτροφιών και προώθησης των αγγλόφωνων προγραμμάτων στα ελληνικά ΑΕΙ.

• Τρίτον, συνεργασία με την Κύπρο, καθώς ο Ελληνισμός πρέπει να δρα ενιαία στο εξωτερικό. Γι’ αυτόν τον σκοπό προσφάτως ο Γιώργος Κώτσηρας είχε συνάντηση τετ α τετ με τον Κύπριο ομόλογό του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται κοινές δράσεις. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο για τριμερείς συνεργασίες με χώρες όπου οι ομογενείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά.

• Τέταρτον, αναζητούνται πρόσωπα «κλειδιά» που θα μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο της συσπείρωσης του ελληνικού στοιχείου στις χώρες διαμονής. «Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε περιπτώσεις σαν τον Εντι Ζεμενίδη και σε άλλες χώρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

• Πέμπτον, σχεδιάζεται σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Καινοτομίας, να υπάρξουν συγκεκριμένα κίνητρα για τη γενιά του brain drain. Πρόκειται για μία νεότερη γενιά η οποία δεν κινείται με τον παραδοσιακό τρόπο στο εξωτερικό. Η πιθανή επιστροφή στην πατρίδα δεν μπορεί να βασίζεται στο συναισθηματικό κομμάτι μόνο, αλλά και στο επαγγελματικό.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.