Ανάλυση: Πάσχα – Ελλήνων Πάσχα στην γενέτειρα και στην Αμερική

1
Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Γράφει η Ευαγγελία Αλιβιζάτου

Πάσχα στην Ελλάδα. Στον ομορφότερο προορισμό του κόσμου. Σε όποια πόλη, νησί, χωριό βρεθείς, πάντα θα είναι Πάσχα Ελληνικό. Αρκεί να το τιμήσεις όπως του αξίζει, με θρησκευτική κατάνυξη, ήθη, έθιμα. Αρκεί να μπορέσεις να πενθήσεις, να συλλογιστείς, να νιώσεις. Μια Μεγάλη Εβδομάδα, όπου η χώρα μας πενθεί έως το βράδυ της Ανάστασης. έως ότου έρθει η Λαμπρή.   

Η εποχή του covid-19 μας άφησε πληγές, σε άλλους  απώλειες, σε άλλους αγωνίες και φοβίες. Τα προηγούμενα δύο χρόνια νιώσαμε την απομάκρυνση, στιγμές που οικογένειες δεν ενώθηκαν.

Τα ομορφότερα ήθη, έθιμα της χώρας μας βρίσκονται στους κατά τόπους προορισμούς μας. Αγαπημένη Τήνος, Σκιάθος, Κέρκυρα  Κεφαλονιά, Λέσβος, Αιγαίο και Ιόνιο ενώνονται, με την Ήπειρο να κρατά γερά τα σκήπτρα των εθίμων.

‘Εθιμο της Ηπείρου. Φωτογραφία: Epirus TV News.

Η Σκιάθος με το Αγιονορείτικο έθιμο της και με την Ακολουθία του Επιτάφιου να ξεκινά αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και να συνεχίζει με την περιφορά του Επιτάφιου ως τα ξημερώματα.

Θρησκευτική κατάνυξη στο νησάκι της Ύδρας, όπου ο Επιτάφιος στα Καμίνια, μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ιερή Ακολουθία μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ανάσταση στην Καλαμάτα, με έθιμα διατηρητέα από το 1821, με παραδοσιακές ενδυμασίες, περνώντας μηνύματα και δείχνοντας ότι οι μάχες δεν κερδίζονται από αριθμητική υπεροχή, αλλά από θάρρος και αγάπη για την πατρίδα.

Πάσχα στα Γιαννιτσά, του νομού Πέλλας, με το έθιμο «Κουνιές» να αναβιώνει τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα και να συμβολίζει την «αιώρηση», δηλαδή το κούνημα που γίνεται για το καλό, υπέρ υγείας και πλούσιας σοδειάς.

Η περιφορά του Επιταφίου στην Ύδρα.

Μεγάλο Σάββατο στο Λεωνίδιο και η αίσθηση από τα αερόστατα που ανυψώνονται ψηλά στον νυχτερινό ουρανό, από τους ενορίτες, μένει στο μυαλό όλων, κρατώντας την παράδοση από τον 19⁰ αιώνα.

Μεγάλη Πέμπτη στην Πάτμο, στο νησί της Αποκάλυψης, με την τελετή του «Νιπτήρος», μια αναπαράσταση από τον Μυστικό Δείπνο στην κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου ο ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών, όπως ο Ιησούς έπραξε στους μαθητές του.

Κεφαλονιά, ένας ιδιαίτερος Πασχαλινός προορισμός. Βγαίνοντας από τα κρουαζιερόπλοια ή περπατώντας στην παραλιακή, θα συναντήσουμε το περίφημο Cafe «Cosi», με τα υπέροχα πρωινά του εδέσματα. Η κυρία Ντόροθυ και ο χαμογελαστός Γιάννης θα τρέξουν να προσφέρουν μια ζεστή Κεφαλλονίτικη αγκαλιά πριν τις λιχουδιές και τον αυθεντικό καφέ. Το μεσημέρι της πρώτης Ανάστασης, κόσμος απ’ όλη την πόλη και τα χωριά μαζεύονται στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, με το Λύκειο Ελληνίδων με τις παραδοσιακές φορεσιές και κόκκινες λαμπάδες να μοιράζονται στο πλήθος με ευχές και το παραδοσιακό σπάσιμο της στάμνας από το καμπαναριό.

Το κάψιμο του Ιούδα.

Σημείο αναφοράς η όμορφη καφετέρια δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα, που χρόνια κοσμεί το Λιθόστρωτο, το «Antico» Cafe , με τις αγκαλιές των γνωστών και φίλων που έχουν καιρό να βρεθούν. Στο χωριό Αγία Ειρήνη οι κάτοικοι την Κυριακή του Πάσχα χορεύουν περνώντας μέσα από την εκκλησία, κάτι που δεν συναντάμε πουθενά αλλού.

Ένα ιδιαίτερο έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι τα πασχαλινά αυγά, που βάφονται με ένα ιδιαίτερο φύκι της Κεφαλονιάς, φτιάχνοντας μια ξεχωριστή κόκκινη βαφή.

Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο, φτάνουμε στην Άρτα όπου τη Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνει το έθιμο της φωτιάς, γνωστό ως το «κάψιμο του Ιούδα». Μια τελετουργία σε ανάμνηση της πυράς που άναψε έξω από το Πραιτόριο, εν αναμονή της απόφασης του Ρωμαίου Επιτρόπου Πόντιου Πιλάτου για τον Ιησού.

Το κάψιμο του Ιούδα.

Στη Θεσπρωτία συναντάμε το μοναδικό ταφικό έθιμο, στο χωριό Γυρομέρι Φιλιατών, όπου οργανοπαίκτες πάνω από τους τάφους των νεκρών, παίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, μέσα σε βαθιά συγκίνηση. Οι ρίζες του εθίμου από το 18⁰ αιώνα κράτα ακόμη με  περηφάνια.

Συνεχίζουμε στο Διαβολοπάζαρο Πρεβέζης, με το έθιμο της αυθεντικής πρώτης Ανάστασης στο λιθόστρωτο δρομάκι, να θυμίζει στους ντόπιους τον καιρό της Τουρκοκρατίας, όταν η σκλαβωμένη Ελλάδα έφτιαχνε τις κροτίδες τις ημέρες του Πάσχα για να προστατευθεί από τους Τούρκους.

Τα λαϊκά έθιμα ζουν και βασιλεύουν ακόμη και στην ομογένεια. Απανταχού Έλληνες σε οποιοδήποτε κράτος και αν ζουν, δεν ξεχνούν το Πάσχα Ελλήνων. Οι ομογενείς με σεβασμό τηρούν τα ελληνικά έθιμα. Η πολιτιστική ταυτότητα συνεχίζει με περηφάνια  τις παραδόσεις που έφεραν μαζί τους από την Ελλάδα όταν μετανάστευσαν.

Χορευτικό της Κεφαλλονιάς. Φωτογραφία: Kefalonia News

Οι κατά τόπους Ενορίες σε όλη την Αμερική, δίνουν συγκινητική χροιά, με τα έθιμα κάθε κοινότητας, να μας θυμίζουν ότι Έλληνας δεν νιώθεις μόνο στη Ελλάδα. Τη Μεγάλη  Παρασκευή παρότι εργάσιμη, οι ναοί γεμίζουν από τους πιστούς, ώστε να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Ωρών καθώς και την Αποκαθήλωση του Κυρίου.

Συνάνθρωποι, να θυμόμαστε πως το νόημα της ζωής βρίσκεται στην πίστη. Βρίσκεται στην αξία που δίνουμε στα συναισθήματα, όχι σε εφήμερες καταστάσεις. Η ανάγκη να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε είναι μεγάλη και επιτακτική. Η προσφορά στον πλησίον.

Η αγάπη που θα προσφέρουμε δεν κοστολογείται σε ένα πιάτο  φαγητό. Χρέωση συναισθηματική, ενδεχομένως μεγαλύτερη φροντίδα στους μοναχικούς των ημερών. Είναι οι άνθρωποι που δεν θα αγκαλιάσουν κανέναν. Είναι αυτοί που έχουν το βλέμμα στον ουρανό, θλίψη, μελαγχολία. Οφείλουμε να την σεβαστούμε.   

Προσωπικά σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να αγαπήσετε,  να συγχωρήσετε, να ξεχάσετε και να παλέψετε για το σήμερα και το αύριο. Αν άθελά μου πλήγωσα κι εγώ με τη σειρά μου οποιονδήποτε, οφείλω να πω μια συγνώμη.

Όπως και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ιστοσελίδα «Αναμνήσεις» και στους συνεργάτες της, για την όμορφη συνεργασία σεβασμού, εμπιστοσύνης που μου προσφέρει. Είναι τιμή μου να γράφω, ξέροντας ότι υπάρχουν άνθρωποι σε μια άλλη άκρη του κόσμου, που με «διαβάζουν». Ευχαριστώ την ομογένεια που με έχει αγκαλιάσει.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Σιγά σιγά δυστυχώς όλα χρεωκοπούν και
    το βέβαιον είναι πως το μόνο έθιμο που δεν
    θα χρεωκοπήσει θα είναι η σούβλα το κοκορέτσι,
    το σπληνάντερο και όλα τα άλλα τα σχετικά με
    το Πασχαλινό τραπέζι.
    Τούτες τις μέρες πριν αρκετά χρόνια είχα πάει μια
    βόλτα στα γραφικά χωριά της Βορείου Χίου.
    Σταμάτησα στο Πυτιός και μπήκα στον καφενέ,
    Ήταν μια παρέα πεντέξη γεροντάκια , που μόλις
    με είδαν μου φώναξαν , να πάω στην παρέα τους
    και να με κεράσουν , δέχθηκα την πρόσκληση
    πήρα ένα ούζο με μεζέ και παρήγγειλα με την
    σειρά μου ένα πλούσιο κέρασμα για όλους, όμορφη γεμάτη Σοφία η κουβέντα με τα γεροντάκια , αφού είπαμε πολλά , είδα από το παράθυρο πως ο ήλιος είχε χαμηλώσει αρκετά και
    ετοιμαζόταν για να βουτήξει στην Θάλασσα,
    δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα να βλέπεις την
    Δύση του ήλιου από τόσο ψηλά. Σηκώθηκα για
    να φύγω γιατί είχα μια ώρα δρόμο για την επιστροφή στο σπίτι μου στον Λιλικά της Χίου.
    Μόλις σηκώθηκα ένας Μπάρμπας με άρπαξε από
    το χέρι, κάτσε μου λέγει , θα σου πω ένα ποίημα
    και μετά με την ευχή μου να πας στο καλό.
    Θέλω να είμαι ειλικρινής, σήμερα όλοι λατρεύουν
    το χρήμα , περισσότερο από όλους αυτοί που το
    κατηγορούν , οι Μεγάλοι και οι μικροί της
    Εκκλησίας. Άκουσε λοιπόν το ποιηματάκι μου:
    “ Όταν πεθάνει πλούσιος ας είναι και λοποδήτης
    δέκα παπάδες ακολουθούν και ο Μητροπολίτης

    Όταν πεθάνει φτωχός ας είναι και τιμημένος
    ένας Παπάς ακολουθεί και αυτός είναι μουτρομένος…. ( γιατί ξέρει πως ο κόπος του
    πάει χαμένος).
    Ήταν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της
    ζωής μου , ήταν ένα σύνολο παραγόντων που
    την μόρφηναν τόσο πολύ. Το υψόμετρο, η φύση,
    το λιοβασίλεμα , η παρέα , η Σοφία της παρέας,
    το ούζο και ο αγνός μεζές από το ερείφιον .
    Καλή Ανάσταση φίλες και φίλοι, σώστε την
    Οικογένεια και τους θεσμούς της , είναι η μόνη
    ΣΩΤΗΡΙΑ , το μόνο σωσίβιο για την διαιώνιση
    του Ελληνισμού, το κρυφό σχολείο αν δεν έχει
    ήδη ξεκινήσει πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους
    ίδιους μαζί με τους λιγοστούς καλούς κληρικούς
    που ευτυχώς ακόμη υπάρχουν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.