Ανάλυση: Μεγάλες αλήθειες για τις δυσχέρειες του Αγίου Δημητρίου Αστόριας

2
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ηλίας Βίλλης, πο. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Φώτιος Παπαμιχαήλ και Στέφανος Θωμάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το Σαρακοστιανό Γεύμα που παρέθεσε ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ήταν ένα από ελάχιστα – αν όχι το μόνο – το οποίο έφερε στο προσκήνιο μεγάλες ειδήσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον του προπύργιου του Ελληνισμού της Αμερικής.

Κι αυτό διότι για πρώτη φορά μετά από μήνες τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας διαπίστωσαν ότι τα μισόλογα περί οικονομικής δυσπραγίας που άκουγαν δεξιά και αριστερά αλήθευαν πλήρως.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας Στέφανος Θωμάτος αναφέρθηκε στις συνέπειες του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων τα οποία έχουν εκτινάξει τα κόστη συντήρησης και διατήρησης των δύο ναών του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου καθώς και των δύο σχολικών συγκροτημάτων.

Αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου των 4.5 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε πρόσφατα η κοινότητα για την ολοκλήρωση των εργασιών για την ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου επί της 31ης Οδού, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως η υπέρ των δεόντων καθυστέρηση της εγκατάστασης του ανελκυστήρα συνέβαλαν στην καθυστέρηση του έργου με συνέπεια να χαθούν αρκετοί μήνες από τα έσοδα που θα αποκόμιζε η κοινότητα από την ενοικίαση των διαμερισμάτων.

Αν και ο κ. Θωμάτος ήταν πολύ μετρημένος στα λόγια του εν τούτοις από το ύφος και πίσω από τις λέξεις μπορούσε κάλλιστα να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και το βάθος των προβλημάτων.

Το βίντεο με την ομιλία του πρωτοσύγκελου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλία Βίλλη το οποίο συνόδευε το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» είναι αποκαλυπτικό διότι παρομοιάζει την οικονομική δυσπραγία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας με την προ έξι ετών δυσπραγία και τα σκάνδαλα της Αρχιεπισκοπής και του ιδίου του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο ομιλητής διεμήνυσε ότι η Αρχιεπισκοπή θα καλύψει τα έξοδα του λογιστή που προσέλαβαν ούτως ώστε να ελεγχθούν τα οικονομικά, να ανακοπεί η διασπάθιση χρημάτων και να αποκατασταθεί η διαφάνεια.

Πρόκειται για ένα σπάνιο για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών φαινόμενο, το οποίο πυροδότησε τις συζητήσεις και τις ανησυχίες.

Αν και ο πρόεδρος Στέφανος Θωμάτος αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρα της Αρχιεπισκοπής εν τούτοις πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αποδίδουν την παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κοινότητα λόγω της δυσπραγίας σταμάτησε να πληρώνει την λογία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η οποία αγγίζει τις 150 χιλιάδες δολαρίων ετησίως.

Και μιας και ήρθε η κουβέντα στην λογία – κατά τους πολλούς χαράτσι – που οι κοινότητες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά την πρόταση των «Αναμνήσεων» ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα πρέπει να βρει την δύναμη και την τόλμη να απαλλάξει από την λογία τις ελάχιστες κοινότητες που διατηρούν Ημερήσια Σχολεία.

Η λογία θα πρέπει να παρέχεται ως κίνητρο με την μέθοδο των αντισταθμιστικών κεφαλαίων (matching fundς) (άρα εν προκειμένω μιλάμε για $ 150.000 + $ 150.000) για την ενίσχυση των Ημερήσιων Σχολείων. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να παρέχονται αποκλειστικά και μόνο ως υποτροφίες σε οικογένειες που λόγω των διδάκτρων δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο ημερήσιο σχολείο.

Αυτό το μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των μαθητών της τάξεως των 10 έως και 15% ετησίως και γενικότερα στην αναβάθμιση των Ημερήσιων Σχολείων.  

Οι νέοι και οι μεσήλικες

Ο π. Ηλίας Βίλλης κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία των νέων και των μεσηλίκων από την ζωή των κοινοτήτων και μάλιστα κάλεσε όσους είναι μεταξύ 25 και 50 ετών να σηκώσουν το χέρι.

Ο τρόπος που το είπε προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του ευεργέτη της Εκκλησίας και της ομογένειας Ευσταθίου Βαλιώτη ο οποίος τον διέκοψε υπενθυμίζοντάς του ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και ότι την ευθύνη να μην την αναζητήσουν στους παρισταμένους, αλλά στους Αρχιεπισκόπους, στους μητροπολίτες, στους επισκόπους και στους ιερείς και κυρίως, στις πολιτικές, τακτικές και στις πρακτικές που υιοθετούν.

Αν και πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο αξίζει έρευνας από κοινωνιολόγους και άλλους επιστήμονες, εν τούτοις μπορούμε να πούμε ότι η διαπίστωση  του κ. Βαλιώτη είχε την δική της βάση. Κι για να γίνει πιο κατανοητό αξίζει να αναφέρουμε ότι το περασμένο έτος για έξι περίπου μήνες η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ταλαιπωρήθηκε από μια λάθος επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Πρόκειται για την περιπέτεια την οποία βίωσε η κοινότητα με τον διορισμό από την Αρχιεπισκοπή του π. Βασιλείου Τσουρλή ως ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας.

Οι έξι μήνες της ποιμαντορίας του π. Βασιλείου Τσουρλή ήταν αρκετοί για να προκαλέσουν ρήγματα στους κόλπους της κοινότητας.

Και για να αντιληφθούμε κατά πόσο είχε δίκιο ο κ. Βαλιώτης αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι οι προ πέντε ετών εσφαλμένοι χειρισμοί τόσο μερίδας των ηγετών της κοινότητας, όσο και της ίδιας της Αρχιεπισκοπής οδήγησαν στο ναυάγιο της αναγγελθείσας δωρεάς των $25.000.000 του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Θέλω να πιστεύω πως η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας θα ξεπεράσει αυτή την οικονομική δυσπραγία και ότι με την λειτουργία του νέου κτιρίου και με την ενοικίαση των διαμερισμάτων θα αλλάξει άρδην η κατάσταση.

Το προπύργιο του Ελληνισμού μπορεί και δικαιούται μια καλύτερη τύχη. Οφείλει η Αρχιεπισκοπή να το υποστηρίξει και τα οφέλη θα είναι μεγάλα τόσο για την κοινότητα και την Αρχιεπισκοπή όσο και για την ίδια την ομογένεια. 

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. Ο Προεδρος της Κοινοτητας του Αγιου Δημητριου Κος Θωματος δηλωσε προσφατα ,ότι θα επανεξετασει την προσφορα του Ιδρυματος Σταυρος Νιαρχος των 25 εκατ δολλ για την μετατροπη του Λυκειου του Αγιου Δημητριου σε δωρεαν Greek Charter High School.
    Ετσι θα μπορουν περισσοτερα Ελληνοπουλα απο το Queens να φοιτουν σε Ελληνικο σχολειο.Δειτε στο γιου τιουμπ το θαυμασιο εκπαιδευτικό εργο του Brooklyn Classics Charter School και στο Staten Island και το Οdyssey Greek Charter High School στο Maryland Delaware που ιδρυσε η AHEPA με 2200 μαθητες που κανουν 3 ωρες ελληνικα καθε ημερα, δωρεαν. Η Ορθοδοξη Θρησκευτικη μορφωση θα παρεχεται στο Σαββατιανο Σχολειο του Αγιου Δημητριου και στο Κατηχητικο της Εκκλησιας ,ωστε τα παιδια της Ομογενειας θα εχουν μια ολοκληρωμενη Ελληνοχριστιανικη Παιδεια για δικη τους ωφελεια.
    Χθες η Κυβερνητης της ΝΥ δηλωσε οτι υποστηριζει την Ιδρυση Charter Schools. Ας αξιοποιησουμε την ευκαιρια για να απαλλαγουν οι γονεις απο τα δυσβαστακτα διδακτρα πανω απο 7 χιλ δολλ τον χρονο για καθε παιδι στον Αγιο Δημητριο.

  2. Για να σου βάλει καμία διαφήμιση ο Βαλιώτης, κάθεσαι και γράφεις ανακρίβειες και ψέμματα. Ο Πατήρ Βασιλιλειος έφταιγε. ;;;; Έξη μήνες κατέστρεψαν την κοινότητα ;;; Δώδεκα χρόνια του (( inept)), Νεκτάριου,μισό αιώνα και βάλε του Ανδριώτη, 47 χρόνια του Παπαμιχαήλ, 25 χρόνια του Κουλαρμανη, αυτά δεν μετράνε;;; Οι έξη μήνες σε μάραναν. Ας βρεθεί κάποιος να γράψει την αληθεια για το μεγάλο έγκλημα που έγινε εναντίον της κοινότητας . Το μεγάλο φαγοπότι.Και τα καρφιά στο φέρετρο από τον ανεκδιήγητο αρχιεπίσκοπο.Τα προβλήματα στον Άγιο Δημήτριο έχουν ονόματα. Και δυστυχώς ακομη είναι στις καρέκλες τους . Κάτω στο γραφείο , δίπλα στο σχολείο. !!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.