Αλλάζει ο προϊστάμενος στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, ενώ ετοιμάζεται να ρίξει τον Σταυρό στα νερά του ποταμού Hudson. Στην φωτογραφία διακρίνεται, στην απέναντι όχθη η Νέα Ιερσέη και στο βάθος η γέφυρα «Τζορτζ Ουάσινγκτον». Φωτογραφία: ETA / PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια επιτυχούς διακονίας ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ. Υπενθυμίζουμε ότι στην διάρκεια της διακονίας του στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού κατάφερε να αναζωογονήσει την ιστορική Κοινότητα, έφερε κοντά τους ένα νέο και ενεργό κομμάτι της Ομογένειας και ταυτόχρονα κατόρθωσε να ανακαινίσει τον ιερό ναό, δίνοντας του μια όψη ανάλογη με την εποχή μας.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος ανακοίνωσε την αποχώρησή του μέσω του Facebook, λίγη ώρα μετά την Θεία λειτουργία της Κυριακής. Στην ανάρτηση της Κοινότητας του Ευαγγελισμού αναφέρεται ότι η τελευταία θεία λειτουργία θα τελεστεί απο τον π. Χρυσόστομο την Κυριακή 29 Αυγούστου και στην διάρκειά της «θα αποχαιρετήσουμε ως Κοινότητα τον ιερατικό μας προϊστάμενο». Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα «Δήμας».

Να τι ανέφερε ο ίδιος: «Είναι μια γλυκόπικρη γεύση να ετοιμάζεσαι να αφήσεις μια υπέροχη κοινότητα την οποία υπηρέτησα για 8 χρόνια»

Σχεδόν αμέσως, κάτω από την ανάρτηση τα μέλη της κοινότητας και οι φίλοι του Αρχιμανδρίτη εξέφρασαν την απορία τους ως προς την επόμενη δράση του, αλλά και την απογοήτευσή τους, τονίζοντας ότι «θα μας λείψεις». Σε άλλα σχόλια οι πιστοί ανέφεραν απλώς την φράση «Άξιος».

Η ανάρτηση του π. Χρυσόστομου Γκίλμπερτ στο Facebook.

Ταυτόχρονα, τα μέλη του Καθεδρικού Ναού πληροφορήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την υπόμνηση «σημαντική ανακοίνωση» ότι ο αγαπητός π. Σωτήριος Μιχαλάτος πρόκειται να τελέσει την τελευταία του Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ως βοηθός ιερέας, την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 29 Αυγούστου, 2021.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ο π. Σωτήρης, αναφέρεται στο μήνυμα, θα αναλάβει την διακονία της Κοινότητας του Ευαγγελισμού στο δυτικό άνω Μανχάταν. Κι εδώ η φράση «Άξιος» μαζί με τις ευχές του Καθεδρικού συνόδευε το κείμενο της Ανακοίνωσης, στην αγγλική γλώσσα.

«Προσευχόμαστε στον Κύριο Ιησού και την Υπεραγία Θεοτόκο (Παναγία) να ευλογούν και να προστατεύουν τον π. Σωτήρη, την πρεσβυτέρα Κάθυ  και την κόρη του Ευαγγελία».

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από μια εντυπωσιακή αναγέννηση στην Κοινότητα του Ευαγγελισμού. Κατάφερε με την διακονία του όχι μόνο να τραβήξει τους παραδοσιακούς ενορίτες αλλά και τη νέα γενιά που ακολουθούσε από κοντά το έργο του.

Η ανακοίνωση της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Η παρουσία του ήταν καθοριστική και σε έναν άλλο τομέα, αυτό της οικονομικής ενίσχυσης της Κοινότητας μέσω των εκδηλώσεων που έμειναν στα χρονικά ως «Mistletoe Gala», που επί των ημερών του γνώρισε μεγάλη συμμετοχή νέων από την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης αλλά και της Νέας Ιερσέης. Η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα στο Harvard Club.

Έτσι, μεταξύ άλλων αναγεννήθηκε και το απογευματινό σχολείο της Κοινότητας καθώς και όλοι οι υπόλοιποι κοινοτικοί οργανισμοί. Μάλιστα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού το ημερήσιο φεστιβάλ της Κοινότητας συγκέντρωνε πολύ κόσμο. Σήμερα η Κοινότητα του Ευαγγελισμού είναι μια ζωντανή και δυναμική κοινότητα.

Κάθε χρόνο, εξάλλου, η Κοινότητα γιόρταζε και τα Αγία Θεοφάνια, πηγαίνοντας με πομπή στον ποταμό Χάντσον, όπου γινόταν η κατάδυση του Σταυρού, την πρώτη Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των άλλων καθηκόντων του ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος βοηθούσε τον πατέρα Ηλία Βίλλη και τους άλλους ιερείς, κάθε χρόνο, στην κατασκήνωση (St. Paul camp) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Κονέκτικατ.

Ήταν σε αυτή την κατασκήνωση που συμμετείχε και φέτος (για πρώτη φορά ως ιερέας) ο π. Σωτήριος, εκεί άλλωστε γνώρισε πριν λίγα χρόνια και την πρεσβυτέρα Κάθυ.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.