ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η χειμερινή συνέλευση του Παν-Ροδιακού συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων, η οποία έλαβε χώρο στον συνεδριακό χώρο των Κώων στην Αστόρια της Νέας Υόρκης έκανε τον απολογισμό της δράσης της απερχόμενης διοίκησης και εξέλεξε τη νέα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου Σάββας Σωτρίλλης, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του καθώς επίσης και τους επίσημα προσκεκλημένους μεταξύ των οποίων την πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μαρία Μαραγκού (Κάλυμνος), Ευαγγελία Καμμά (πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων η «Αίγλη»), Μανώλη Κασσώτη (Κάρπαθος – πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου (Νίσυρος – πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών) και τον δάσκαλο Τιμολέων Κόκκινο.

Ο κ.  Σωτρίλλης αναφέρθηκε στο έργο του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου και τόνισε ότι μετά από μια δεκαετία ήρθε η ώρα της νέας γενιάς να παραλάβει τη σκυτάλη του συλλόγου.

Aπό αριστερά διακρίνονται οι Μανώλης Κασσώτης, Μαρία Μαραγκού, Νίκος Καρτάλης, Ευαγγελία Καμμά και Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Παν – Ροδιακός Σύλλογος Νέας Υόρκης.

Ακολούθησε η ετήσια οικονομική ενημέρωση από τον απερχόμενο ταμεία Πέτρο Χατζημιχάλη και η γενική ενημέρωση από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Νίκο Καρτάλη, με εκτενείς αναφορές στις δράσεις του Παν – Ροδιακού συλλόγου όπως εκφράστηκαν στο γενικό συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη στις 4-6 Οκτωβρίου 2019, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η παραχώρηση από τον Δήμο Ρόδου, προς αξιοποίηση παραθαλάσσιου χώρου στα Κολύμπια, η δωρεά του Αγάλματος του Δωριέα από τον Σύλλογο στο νησί της Ρόδου και η ίδρυση δυο νέων συλλόγων κάτω από την αιγίδα του Παν –  Ροδιακού, ο Σύλλογος Ρόδιων Επιστημών και Επαγγελματιών και ο Σύλλογος Φοιτητών Ρόδου.

Επίσης έγινε αναφορά στις δυο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κέντρα Ελληνικών σπουδών Παιδεία 12-13 Οκτωβρίου 2019, στο Κονέκτικατ με αφορμή τα 100 χρόνια από το λεγόμενο Αιματηρό Πάσχα και την τιμητική εκδήλωση για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στη Ρόδο όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ακολούθησε η εκλογική διαδικασία με την ομόφωνη εκλογή του νέου Δ.Σ. με την ακόλουθη σύνθεση: πρόεδρος Νίκος Καρτάλης, αντιπρόεδρος Καλλιόπη Ζιάγκος, γενικός γραμματέας Ελένη Σακέλλη, ταμίας Θάλεια Τζώρζη – Βλεπάκη και σύμβουλοι Αικατερίνη Φραγκοπούλου, Σάββας Σωτρίλλης, Πέτρος Χατζημιχάλης, Ευαγγελία Πλατέλα, Ειρήνη Χατζημιχάλη.

Ο νέος πρόεδρος Νίκος Καρτάλης ευχαρίστησε το προηγούμενο συμβούλιο για την εμπιστοσύνη τους, αλλά κυρίως για της ζωτικής σημασίας έργο τους,  που σε δύσκολους καιρούς, κατάφεραν και κρατήσαν το σύλλογο όρθιο και ζωντανό.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το στίγμα του θέτοντας τον πρώτο και κύριο στόχο για την επόμενη χρονιά, που δεν είναι άλλος από την συσπείρωση των Ρόδιων ομογενών και δικτύωση τους σε όλους τους τομείς μέσω του συλλόγου.

Αμέσως μετά έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τον πρόεδρο του Παν-Ροδιακού Συλλόγου κ. Ηλία Τομάζο και τον επίτιμο πρόεδρο κ. Χρήστο Κωτιάδη, όπου συζητήθηκε η περεταίρω συνεργασία του τμήματος της Νέας Υόρκης με την κεντρική ηγεσία.

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Παν-Ροδιακός σύλλογος «Απόλλων» ιδρύθηκε το 1927 έχοντας ως σύνθημα το «Έθνος-Πατρίς-Θρησκεία-Γλώσσα».

Με την πάροδο του χρόνου αγκάλιασε όλους τους Ροδίτες και προέβη στη συγκρότηση είκοσι τμημάτων, εννέα γυναικείων τμημάτων και τριών τμημάτων νεολαίας σε όλη την Αμερική και υπήρξε ένας από τους Δωδεκανησιακούς συλλόγους που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμερικής και του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής, και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Και ήταν ο πρώτος απ’ όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που οργάνωσε το συνέδριό του στην Ελλάδα (1960, στη Ρόδο).

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.