Αλέξανδρος Μπούρας – Alexander C. Booras (1923 – 2018)

  0

  Ο ήρωας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πρώην ύπατος κυβερνήτης της AHEPA, Αλέξανδρος Μπούρας (Alexander C. Booras) την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα της Τρίτης, 23 Οκτωβρίου 2018 θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Ντάλας του Τέξας, όπου θα ψαλλεί το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Η οικογένεια και το 8ο Τμήμα της AHEPA το απόγευμα της Πέμπτης, 25 Οκτωβρίου 2018, από τις 5.00 -7.00 μ.μ. θα δεχτούν τους συγγενείς και τους φίλους στο γραφείο τελετών «Kilpatrick’s Rose Neath Funeral Home», 1815 Marshal St. Shreveport, LA, 71101. Στις 7.00 θα ψαλεί το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και η καθιερωμένη τελετή της AHEPA.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το μεσημέρι της Παρασκευής, 26 Οκτωβρίου 2018, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στη διεύθυνση 1719 Creswell Ave, Shreveport, LA 71101. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του με τιμές ήρωα στο Κοιμητήριο «Greenwood Cemetery» στη διεύθυνση 130 E Stoner Ave, Shreveport, LA 71101. Στις τελετές θα παραστεί πολυμελής αντιπροσωπεία της AHEPA με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο και επιστήθιο φίλο του εκλιπόντα Αντώνιο Κουζούνη.

  O θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά Penny και Gary Collett, Katina και Kerry Tassopoulos, Deanna και Dean (Κωνσταντίνος) Xeros, Dimmye Booras, τα εγγόνια Garen και Sarah Collett, Alexis και Benjamin Ramos, Elly και Dustin Devine, Harrison Tassopoulos, Synthia Tassopoulos, Alexander Tassopoulos, Basil και Eleni Xeros, Demmye Xeros, τη δισεγγονή Garland – Rose Ramos, τον αδελφό Sammy (Σωτήριο) Booras, τα ανίψια τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.  

  Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1923 στο νοσοκομείο Highland Hospital στο Shreveport της Λουιζιάνα. Οι αείμνηστοι γονείς του Κωνσταντίνος Ταμπουράς (Charles Booras) και Πέννυ το γένος Σωτηρίου είχαν γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και ήρθαν στη Λουιζιάνα, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τα ονόματά τους και το επώνυμο κατά την άφιξή τους στο Ellis Island – το νησί των δακρύων και των ονείρων – υπέστησαν τις γνωστές περικοπές για να μπορούν να τις προφέρουν εύκολα οι Αμερικανοί και από Ταμπουράς στα επίσημα έγγραφα γράφτηκε Booras.

  Οι γονείς έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, τους Αλέξανδρο, Κωνσταντίνο (Dan), Γεώργιο και  Σωτήριος (Sammy) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο πατέρας του απεβίωσε το 1935 και η μητέρα του το 1940 και τόσο ο Αλέξανδρος όσο και τα αδέλφια του δοκιμάστηκαν σκληρά. Όταν πέθανε η μητέρα τους ο Αλέξανδρος ήταν 17 ετών και η πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να εντάξει τα ορφανά παιδιά στο σύστημα Foster Care και να μεγαλώσουν μακριά από την πατρογονική εστία. Η αείμνηστη θεία τους Ella (Ελευθερία) Μπούρας με τη βοήθεια των αδελφών της και των αναδόχων κέρδισε την κηδεμονία τους και τα μεγάλωσε σαν δικά της παιδιά.

  Ο εκλιπών υποχρεώθηκε από μικρός να εργάζεται και σε ηλικία 13 ετών άρχισε να ασχολείται με τη διανομή των εφημερίδων και περιοδικών και άλλες δουλειές για να τα εξασφαλίσουν τα προς το ζην.  Από το 1938 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του στην επιχείρηση του ξαδέλφου του «Caddo Coffee Restaurant & Bar Supplies Company». Στις 11 Ιανουαρίου 1943 εντάχτηκε στον Αμερικανικό Στρατό και συμμετείχε στην ομάδα συντήρησης των Ραντάρ (Signal Radar Maintenance Team)  και τον Μάρτιο του  1994 μετέβησαν στο Κέφλικ της Ισλανδίας. Στις 6 Φεβρουαρίου 1946 αφυπηρέτησε με τις δέουσες τιμές.

  Ο Αλέξανδρος στις 24 Ιανουαρίου 1954 χόρεψε τον χορό του Ησαϊα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου με την αείμνηστη Sylvia το γένος Cosse και έφεραν στον κόσμο τέσσερα κορίτσια, την Penny, Katina, Deanna και  Dimmye και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Επειδή ο εκλιπών λόγω της ορφάνιας δεν μπόρεσε να σπουδάσει επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών και των εγγονιών του και τους παρείχε τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Ο θεός τον αξίωσε να δει τα κορίτσια να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας και να βαπτίζουν τα παιδιά και την εγγονή τους. Ο αείμνηστος ήταν ένα από τα δραστήρια μέλη και στελέχη της AHEPA όχι μόνο στο Σρίβερπορτ, αλλά και στην πολιτεία της Λουιζιάνα. Το 1973 είχε εκλεγεί στο αξίωμα του ύπατου κυβερνήτη της οργάνωσης.

  Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του ήταν το πρόσφατο συνέδριο της AHEPA, όπου έγινε δεκτός με τιμές ήρωα και το πιο σημαντικό είδε την κόρη του Κατίνα να εκλέγεται και να ορκίζεται ως κυβερνήτης της AHEPA.

  O εκλιπών έχει βραβευτεί για την πολυσχιδή του δράστη, από την AHEPΑ, από την Εκκλησία και από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές. Ο πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Λούκας εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και εξήρε την αφοσίωσή του στα ιδεώδη της οργάνωσης. Ο αδελφός Μπούρας ήταν γνωστός ως ο κύριος AHEPA (Mr. AHEPA) και ότι τον τίτλο τον έχει κερδίσει με την πολυσχιδή του δράση και προσφορά.

  ———————————————————————————————–

  WWII Veteran, Leader of AHEPA, Patriarch

  Decorated WWII veteran, and former leader of the American Hellenic Educational Progressive Association, Alexander C. Booras passed away at the age of 95. He is survived by his children Penny and Gary Collett, Katina and Kerry Tassopoulos, Deanna and Dean Xeros, Dimmye Booras; granchildren,  Garen and Sarah Collett, Alexis and Benjamin Ramos, Elly and Dustin Devine, Harrison Tassopoulos, Synthia Tassopoulos, Alexander Tassopoulos, Basil and Eleni Xeros, Demmye Xeros; great-granddaughter, Garland – Rose Ramos; bother, Sammy Booras, nieces, nephews and other relatives. 

  Alexander was born on August 14, 1923 in Shreveport, LA to parents Charles Booras and Penny nee Sotiriou, who were born in Constantinople, Turkey. During the Asia Minor Catastrophe, Charles and Penny were involuntarily forced to leave their native land and come to the USA via Elis Island in hopes of a brighter future with opportunities.

  They settled in Shreveport LA, where they gave birth to and raised their four sons Alexander, Dan, George, and Sammy. Charles and Penny passed away unexpectedly in 1935 and 1945 respectively. 

  Alexander’s aunt Ella Booras, and godparents obtained custody of Alexander and his brothers, and raised them as their own children. Alexander was the oldest of the children when their mother passed away, and naturally took on the role of patriarch for the young family.  He began working at the tender age of 13, primarily delivering newspapers and magazines. Alexander worked at Caddo Coffee Restaurant & Bar Supplies Company from 1938 until his retirement.

  From January 11, 1943 to February 6, 1946 Alexander served in the USA Army. He was assigned to a Signal Radar Maintenance Team, and in March of 1944 was sent to Keflavik, Iceland to service radar units. He safely returned home in August of 1945, and was discharged on February 6, 1946.

  On January 24, 1954 Alexander married Sylvia nee Cosse, and together they had four daughters Penny, Katina, Deanna and Dimmy and invested in their future.

  Alexander was one of the founders of Chapter 8 of AHEPA, and dedicated his entire life to the leading Greek American Organization prior to being elected supreme governor in 1973. His daughter Katina carried the torch in honor of her father was elected governor oh AHEPA in their last convention.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.