ΧΙΟΣ. Απίστευτη η αγάπη των Βικιανών – ομογενών και μονίμων κατοίκων του Βικίου Χίου – για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο που πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι έλκει την καταγωγή του από το εν λόγω φιλόξενο χωριό της Χίου.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης, 6ης Σεπτεμβρίου 2022 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης επίσκεψης του κ. Ελπιδοφόρου στον Κιβωτό του Κόσμου Αιγαίου στο Αίπος και μόλις οι Βικιανοί αντιλήφθηκαν την άφιξη της αυτοκινητοπομπής άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνες τις καμπάνες. Όλοι είχαν βγει στην δαφνοστρωμένη πλατεία καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο και αντάλλαξαν χειραψίες και έβγαλαν αμέτρητες «selfies»

Στην συνέχεια εισήλθαν στο κοινοτικό κέντρο όπου προσέφεραν αχλάδια, σταφύλια, σύκα, γλυκά κουταλιού από κεράσι και τριαντάφυλλα και κρασί τα οποία προέρχονταν από τους κήπους του χωριού τους.  

Το κοινοτικό κέντρο μέχρι και προ πέντε ετών αντηχούσε από τις φωνές των μαθητών και ο Σύλλογος Βικιανών Χίου αποφάσισε να το προστατεύσει και να το μετατρέψει σε ένα σύγχρονο κοινοτικό κέντρο.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος έμοιαζε πιο φωτεινός από ποτέ. Ο εν λόγω ναός έχει το δεύτερο αρχαιότερο τέμπλο της Χίου και ανήμερα των ονομαστηρίων διοργανώνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι σε όλη την Χίο. Εφέτος χρησιμοποίησαν πάνω από τετρακόσια γ.χ. κατσικίσιου κρέατος για την προετοιμασία του παραδοσιακού γεύματος.

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά το εκκλησιαστικό συμβούλιο παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και των ομογενών που τον συνόδευαν.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης και συνάμα πρόεδρος της Ενωσης Ομογενών Χίου, κ.  Παντελής Μπουρνιάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την φιλοξενία και την υπερηφάνεια για την καταγωγή του.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στο Βίκυ Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ προσφέρει την εικόνα του Σπορέα στον πρόεδρο του Βικίου Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη και φιλοξενία στο κοινοτικό κέντρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σταύρος Χαβιάρας, αριστερά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στην κεντρική βρύση του χωριού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το Ηρώον του Βικίου Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στο ιερό του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βίκι της Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος στο Βίκι Χίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το γεύμα που παρέθεσε το εκκλησιαστικό συμβούλιο στην Πλατεία του χωριού προς τιμή του Αρχιεπισκόπου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.