ΧΙΟΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος το πρωί της Τρίτης, 6ης Σεπτεμβρίου 2022, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου Αιγαίου στο Αίπος και τόσο ο ίδιος, όσο και οι ομογενείς που τον συνόδευσαν βίωσαν μοναδικές στιγμές, καθώς συμμετείχαν και προσφυγόπουλα της Ουκρανίας τα οποία βρήκαν καταφύγιο στην Κιβωτό.

Τα παιδιά της Ουκρανίας αναβίωσαν το έθιμο «ψωμί και αλάτι» με το οποίο υποδέχονται τους επισκέπτες και το οποίο περιλαμβάνει μια χειροποίητη κουλούρα και αλάτι.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε χορούς της Ουκρανίας, ενώ το δεύτερο το θεατρικό «8 νταν στην Κιβωτό» και τα τραγούδια τα οποία ερμήνευσε η χορωδία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι σκηνές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες μεταδόθηκαν μέσω της γιγαντοοθόνης.

Ο κ. Ελπιδοφόρος προσέφερε στον π. Αντώνιο αναμνηστικό για την επέτειο 100 χρόνων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την εικόνα του Σπορέα, ενώ η Κιβωτός προσέφερε ένα αναμνηστικό με τον χάρτη της Χίου σε έναν κλάδο ελιάς.

Ο ιδρυτής της Κιβωτού, π. Αντώνιος Παπανικολάου, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους ομογενείς και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο της Κιβωτού Αιγαίου και των υπολοίπων παραρτημάτων για την θεραπεία των πληγών των παιδιών και για την μόρφωση και διαπαιδαγώγησή του, καθώς επίσης και στην βοήθεια που παρέχουν στις μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν πράγματι ανάγκη. Εκτενή αναφορά έκανε και στην υποδοχή των προσφυγόπουλων λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον π. Αντώνιο για το θεάρεστο έργο που επιτελεί. Μίλησε με πατρικά λόγια στα παιδιά, δήλωσε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα παρέχει στήριξη στην Κιβωτό και κάλεσε όλο τον κόσμο να ενισχύσει με χρήματα για τις δράσεις της.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σπουδαίο, όπως το χαρακτήρισε, έργο που γίνεται από την «Κιβωτό του Κόσμου» τόσο στη Χίο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τον π. Αντώνιο και τους συνεργάτες του. Υπογράμμισε πως χάρη στις προσπάθειες της «Κιβωτού», παιδιά από όλο τον κόσμο και, πια, από την Ουκρανία, βρίσκουν τον προορισμό τους, καθοδηγούνται και ξεφεύγουν από τα δεινά της ζωής.

«Δυστυχώς, οι κατακλυσμοί στη γη μας δεν τελειώνουν ποτέ. Είχαμε τον πόλεμο στη Συρία με τα γνωστά δεινά και τον ξεριζωμό των παιδιών από την πατρίδα τους και, τώρα, έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε. «Ένας πόλεμος αδελφοκτόνος, άδικος, σαν ο Κάιν να δολοφονεί ξανά τον αδελφό του τον ‘Αβελ. Σε αυτόν τον πόλεμο της Ουκρανίας χύνεται άφθονο το αίμα μεταξύ αδελφών, μεταξύ γειτόνων», είπε προς τους Ουκρανούς που φιλοξενούνται στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Ξέρουμε πως ο ουκρανικός λαός ούτε ζήτησε ούτε επιθυμεί τον πόλεμο και υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ορθόδοξης πίστης. Γι’ αυτό και έχει την υποστήριξη όλου του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου που μοιράζεται τις ίδιες αξίες», είπε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ μιλάει στους δημοσιογράφους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ο αγώνας σας είναι αγώνας ελευθερίας έναντι στον αυταρχισμό, έναντι στη βία και υπέρ της ειρήνης», συμπλήρωσε. «Για την ίδια ελευθερία η Ευρώπη πλήρωσε στο παρελθόν ένα βαρύ τίμημα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το καταλύσει», σημείωσε.

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τόσο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όσο και των ομογενών για την υποστήριξη των δράσεων της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και των επιπτώσεων του πολέμου στον ουκρανικό λαό. «Σας διαβεβαιώ πως η Εκκλησία και η ομογένεια θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό σας και θα σας στηρίζουμε όσο έχουμε αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά και τους ομογενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ προσφέρει αναμνηστικά δώρα στα παιδιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Αντώνιος Παπανικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ανταλλαγή δώρων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το θεατρικό “8 νταν στην Κιβωτό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το θεατρικό “8 νταν στην Κιβωτό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα παιδιά της Ουκρανίας υποδέχτηκαν με Ψωμί και Αλάτι” τον Αρχιεπίσκοπο και τους ομογενείς που τον συνόδευαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η χορωδία επί τω έργω. Στιγμιότυπο από το θεατρικό “8 νταν στην Κιβωτό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ο Πατήρ Αντώνιος είναι Παράδειγμα Κληρικού
    προς μίμηση για όλους τους κληρικούς,
    μεγάλο άθλιους και μικροβάθμιους.
    Ευχόμαστε στο Σεβασμιώτατο να πήρε το
    μήνυμα και αντί να έχει ολόκληρη γαρδαρόμπα
    από άμφια να πράξει αυτό που είπε ο Χριστός
    και επαναλαμβάνουν όλοι οι κληρικοί : “ ο έχων
    δυο χιτώνας να δίδει τον ένα σ’αυτους που δεν
    έχουν κανένα” . Δυστυχώς πολλοί παπαγαλίζουν
    και ολίγοι είναι εκείνοι που τα πιστεύουν και τα
    πράττουν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.