ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτικό είναι το βίντεο για την Αποβίβαση των Ελλήνων στον Νέο Κόσμο με την επωνυμία «Greek Landing Day Segment» το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο πετραδάκι στην ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής.

Το βίντεο προβλήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «Greek Landing Day» που διοργάνωσε το Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα  του Αγίου Φωτίου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020

Το βίντεο περιλαμβάνει τις αφηγήσεις του Επισκόπου Μωκησσού, κ. Δημητρίου, ιερατικού προϊσταμένου  του Εθνικού Ελληνορθόδοξου Προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου και της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλας Κοκόλη, οι οποίοι αναφέρονται στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωτοπόρου Αρκάδα Ιωάννη Γιαννόπουλου (Juan Genopoly) στον «Κήπο των Εκπαιδευτικών» (Garden of Educators) στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.

Προβάλλει το έργο και το πάθος του αείμνηστου Ιωάννη Γαννόπουλου για την παιδεία και την ανέγερση του πρώτου ξύλινου σχολείου στην Αμερική προκειμένου να μάθουν αγγλικά τα παιδιά των προσφύγων που επέζησαν από την τραγωδία της αποκαλούμενης «Νέας Σμύρνης» και βρήκαν καταφύγιο στο Minorcan Quarter.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβαν χώρα το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2020. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσκεψη στο Εθνικό Ελληνορθόδοξο Προσκύνημα του Αγίου Φωτίου, όπου προβάλλεται η ιστορία της αποικίας της Νέας Σμύρνης (New Smyrna Beach) και των επιζώντων που βρήκαν καταφύγιο στο Minorcan Quarter, συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων στον τάφο της Μαρίας Γιαννοπούλου, ενός από τα τέσσερα παιδιά του Ιωάννη Γιαννόπουλου που δίδαξε στο πρώτο ξύλινο σχολείο και ολοκληρώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια της προτομής.

Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, ο Σύλλογος Αρκάδων Νέα Υόρκης «Γέρος του Μωριά», ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς», ο Οργανισμός Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, το Εθνικό Συμβούλιο και η ίδια η Ιλέιν Φρέιζερ, η οποία παραχώρησε τον χώρο για την τοποθέτηση της προτομής του Ιωάννη Γιαννόπουλου στον Κήπο των Εκπαιδευτικών, όπου υπάρχουν οι προτομές των θρυλικών εκπαιδευτικών, οι οποίες βρίσκονται απέναντι με τα βλέμματά τους στραμμένα στην προτομή του ομογενή και το Ξύλινο Σχολείο.

Η αίθουσα διδασκαλίας του αρχαιότερου ξύλινου σχολείου που έχτισε ο Ιωάννης Γιαννόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.