ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα το βράδυ της Πέμπτης, 11 Ιουλίου 2019, παρέθεσαν στην ταβέρνα «Διόνυσος», στην Αστόρια δείπνο προς τιμή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Στο δείπνο παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάνης, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ Γιώργος Χωριάτης και άλλα στελέχη, καθώς επίσης και ο υποψήφιος πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν Μιχάλης Τανούσης.

Ο Μιχάλης Τανούσης (Michael Tannousis), ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από το αξίωμα του βοηθού εισαγγελέα του Στάτεν Αϊλαντ για να εισέλθει στην πολιτική αναφέρθηκε στην αγάπη του για την ομογένεια και την Κύπρο και εστίασε την προσοχή του στην προεκλογική του εκστρατεία. Παράλληλα κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν την προεκλογική του εκστρατεία.

Το δείπνο παρατέθηκε λίγες ημέρες πριν την 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής στον Κύπρο και όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους αγώνες της ομογένειας για την απελευθέρωση των κατεχομένων και για την επανένωση του νησιού σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Παράλληλα αναφέρθηκαν και στης στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ και στην πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης, ο ύπατος ταμίας Σάββας Τσίβικος και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Νικόλαος Καρακώστας απένειμαν το βραβείο στον Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, το οποίο η οργάνωση είχε προγραμματίσει να απονείμει κατά τη διάρκεια του προσφάτου συνεδρίου στο Σικάγο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αλέξης Φαίδωνος- Βαντέτ, Δέσποινα Αξιωτάκη, Φίλιπ Κρίστοφερ, , Ηλίας Λεοντάρης, Κυριάκος Παπαστυλιανού και Χρήστος Καραμάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Λεοντάρης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα Σώματα της Εθνικής Φρουράς (Πεζικό, Αεροπορία, Ναυτικό), τονίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ενστόλων είναι επαγγελματίες.

«Στην Εθνική Φρουρά, το 65% είμαστε επαγγελματίες. Οι στρατιώτες είναι το λιγότερο προσωπικό. Ξοδεύουμε λιγότερα στην εκπαίδευση, λιγότερο κόστος συντήρησης, λιγότερα ατυχήματα. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε μηδέν θανατηφόρα περιστατικά», ανέφερε ο κ. Λεοντάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει σταδιακά ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και στα τρία Σώματα.

«Θα αφορά επίσης και την Αεροπορία, αλλά και το Ναυτικό μας. Δεν λέω, ασφαλώς, ότι θα φτιάξουμε τον… 6ο Στόλο. Όμως, ο στόλος μας θα έχει τη δυνατότητα να είναι παρών εκεί που πρέπει. Αργήσαμε; Ίσως ναι. Αλλά εγώ θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Από αριστερά ο πρόεδρος του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λιοντάρης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όσον αφορά τα οικονομικά της Εθνικής Φρουράς, ο αρχηγός επεσήμανε: «Είναι θέμα να προχωρήσουμε με σχεδιασμό. Είμαστε καλά. Θα ήθελα να είμαστε καλύτερα. Ξοδεύουμε λίγα. Σημασία έχει ο σωστός προγραμματισμός. Νομίζω ότι τον έχουμε. Είμαστε σε ένα πρόγραμμα που τελειώνει το 2030, είμαστε και μια μικρή αγορά, άρα οι προμηθευτές δεν μας έχουν σε πρώτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Λεοντάρης.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο υποψήφιος βουλευτής Μιχάλης Τανούσης (Michael Tannousis). Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.