Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (www.greeknewsonline.com) Με έκδηλο ενθουσιασμό, την ιαχή “Αξιος, Αξιος” και ένθερμα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι μικροί κατασκηνωτές του προγράμματος “Camp St. Paul” της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο κατασκηνωτικό κέντρο “Camp Hope”, στο Λίτσφιλντ του Κονέκτικατ, το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης του Αγίου Παύλου και να ενημερωθεί για το άρτιο πρόγραμμα λειτουργίας της από τον διευθυντή του Camp St. Paul,  π. Ηλία Βίλλη και τον π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο, διευθυντή Διακονιών Νεολαίας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, πολύ δε περισσότερο, να βρεθεί για λίγες ώρες κοντά στα παιδιά και τους εθελοντές της 3ης εβδομάδας, να συνομιλήσει μαζί τους και να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ημερήσιες δραστηριότητές τους. 

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος και ο διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, ενώ παρών ήταν και ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την καθοδήγηση του οποίου λειτουργεί το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Παρόντες ήταν επίσης οι ιερείς π. Νικόλαος Δασούρας, (Αγιος Γεώργιος, Norwalk, CT), π. Πήτερ Ορφανάκος (Αγία Βαρβάρα, Orange, CT) και π. Γεώργιος Λειβαδίτης (Αγία Τριάδα, Bridgeport, CT), καθώς και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Τζένιφερ Κωνσταντίνου.

Τα παιδιά ενώ μαθαίνουν τους παραδοσιακούς χορούς. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

“Σεβασμιώτατε, ανυπομονούσαμε για την ημέρα αυτή εδώ και πολύ καιρό. Από την εκλογή σας ακόμα και την πρώτη μας ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter, περιμέναμε με ενθουσιασμό να σας καλωσορίσουμε εδώ”,  ανέφερε ο π. Ηλίας Βίλλης, προϊστάμενος της κοινότητας του Σωτήρος στο Ράι της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει συμβάλει καταλυτικά όχι μόνο στη δημιουργία του Camp St. Paul, (μαζί και με τον τότε διευθυντή Νεολαίας π. Κωνσταντίνο Λαζαράκη), αλλά και στην ανάπτυξη και την υποδειγματική λειτουργία του τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

“Ξεκινήσαμε πριν από 15 χρόνια με μία εβδομάδα και μόλις 45 παιδιά και φτάσαμε στις πέντε εβδομάδες και με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει φέτος τις 800”, πρόσθεσε ο π. Ηλίας, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο στο υπαίθριο προσκυνητάρι της κατασκήνωσης.

Μιλώντας στα παιδιά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου των κατασκηνώσεων που έγκειται στο γεγονός ότι δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά, μεταξύ άλλων, να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν και πνευματικούς δεσμούς με τους συνανθρώπους τους και  να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί τα ίδια να αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος για τους γονείς και τα αδέρφια τους, υπάρχουν όμως και άλλα παιδιά εκεί έξω που είναι εξίσου σημαντικά με αυτά και με τα οποία θα πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν.

Παράλληλα, τόνισε πως τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον το οποίο αποτελεί δημιούργημα του Θεού και λείπει τόσο από τις μεγαλουπόλεις, ενώ τους προέτρεψε να προσεύχονται.

Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισήμανε ότι τόσο η κατασκήνωση του Αγίου Παύλου όσο και η κατασκήνωση “Φανάρι” στο Σικάγο την οποία επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας, “κάνουν εξαιρετική εργασία με τη νεολαία και ουσιαστικά επενδύουν πνευματικά και ηθικά στο μέλλον της Ομογένειας”.

“Οι κατασκηνώσεις μας λειτουργούν υποδειγματικά, τα στελέχη τους είναι εξαιρετικά. Οι περισσότεροι προσφέρουν εθελοντικά την διακονία τους και την υπηρεσία τους και αυτό τους τιμά ακόμη περισσότερο”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ακόμα πως ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα αυξάνεται διαρκώς και όπως διαπιστώνει “επιμορφώνονται και ουσιαστικά οχυρώνονται με τα εφόδια και πνευματικά και εθνικά, και της ορθοδόξου πίστεως και της ελληνικής συνειδήσεως, και Ελληνικά μαθαίνουν και την πίστη μας διδάσκονται, αλλά και μαθαίνουν να ζουν μαζί. Και αυτό είναι εξαιρετικό. Γνωρίζουν ο ένας τον άλλο τα παιδιά και χτίζουν εδώ φιλίες οι οποίες θα κρατήσουν για όλη τους τη ζωή. Είμαι υπερήφανος για τις κατασκηνώσεις όλης της Αρχιεπισκοπής είτε είναι εδώ είτε είναι στο Σικάγο είτε είναι οπουδήποτε αλλού και είμαι βέβαιος ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό”.

Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Ειδικά για το Camp St. Paul, Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκίνησε με την αγορά των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών της. “Είναι”, είπε, “η επένδυση στα παιδιά μας και στο μέλλον μας και αξίζει οποιαδήποτε προσφορά κάνουμε γι’ αυτό το έργο”.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2018 ανακοινώθηκε από την Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια η αγορά της έκτασης, αξίας περίπου 1,4 εκατ δολαρίων, όπου πρόκειται να στεγαστεί μελλοντικά η κατασκήνωση του Αγίου Παύλου στο γειτονικό Warren του Κοννέκτικατ. Πρόκειται για έναν χώρο ιδιοκτησίας της οικογένειας Thyberg που λειτουργούσε ως “Bible Camp” για περισσότερα από πενήντα χρόνια και ήταν επιθυμία των ιδιοκτητών να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για έναν τόσο ιερό σκοπό, όπως η παιδική κατασκήνωση. 

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.