ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ομογενής Ειρήνη Σιδεράκη, μετά τον αγώνα με τον κορωνοϊό ξεκίνησε τον αγώνα για την διάσωση του εστιατορίου «Kellogg’s Diner» και την διαιώνιση της μνήμης του συζύγου της Χρήστου Σιδεράκη.  Τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι δημοτικές και πολιτειακές αρχές με το πρόσχημα την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού δυσκόλεψαν τα πράγματα και για πρώτη φορά από της ιδρύσεώς του το 1928 το εστιατόριο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Το «Kellogg’s Diner» είναι ένα από τα εμβληματικά εστιατόρια του Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν, το οποίο για έναν περίπου αιώνα είχε χάσει τα κλειδιά, όπως είθισται να λένε οι ομογενείς εστιάτορες για να περιγράψουν τα εστιατόρια που λειτουργούν 24 ώρες και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Στις 24 Μαρτίου 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εστίαση η Ειρήνη αποφάσισε να κλείσει το εστιατόριο προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των 150 περίπου εργαζομένων και της ίδιας και ήλπιζε ότι σε δύο περίπου εβδομάδες θα άνοιγαν εκ νέου το εστιατόριο.

Η Ειρήνη Σιδεράκη κατά την διάρκεια της συνέντευξης στον κανάλι 12. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δύο μέρες μετά αρρώστησε η ίδια και τα δύο από τα τέσσερα αγόρια της από τον κορωνοϊό. Αν και υποβλήθηκε στις ενδεδειγμένες θεραπείες και θεραπεύτηκε πλήρως, εν τούτοις ανέμενε τις εξετάσεις αντισωμάτων για να ανοίξει το εστιατόριο.

Την Πρωτομαγιά άνοιξε εκ νέου το εστιατόριο μόνο με παραγγελίες πακέτων φαγητών και με κατ΄οίκον διανομή, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του πολυάσχολου εστιατορίου που λειτουργούσε όλο το 24ωρο.

Ακόμη και όταν οι δημοτικές αρχές επέτρεψαν την εστίαση σε υπαίθριους χώρους και στα πεζοδρόμια η Ειρήνη δεν ενέδωσε στον πειρασμό γιατί το ντάινερ βρίσκεται σε πολυσύχναστο και συνάμα επικίνδυνο σταυροδρόμι, διότι βρίσκεται κοντά στο «Brooklyn Queens Expressway».

Το εξωτερικό του εμβληματικού εστιατορίου Kellogg’s Diner. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 το εστιατόριο άρχισε να λειτουργεί με πληρότητα 25%, εν τούτοις δεν ήταν αρκετό να καλύψει τα έξοδα, πόσο μάλλον να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η Ειρήνη η οποία είναι μεγάλη αγωνίστρια δεν το έβαλε κάτω. Έλυσε τον γόρδιο δεσμό και στις 1 Οκτωβρίου 2020 άνοιξε λογαριασμό στον ιστότοπο www.gofundme.com με την επωνυμία «Save Kellogg’s Diner» με δύο στόχους, αφ ενός μεν να εξασφαλίσει πόρους για την λειτουργία της επιχείρησης, αφ’ ετέρου δε, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το δράμα των εστιατόρων της Νέας Υόρκης που πλήττονται από τον κορωνοϊό και από τα ασφυκτικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι αρχές με πρόσχημα την προστασία από τον κορωνοϊό.

Η εν λόγω πρωτοβουλία κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένων και των «Αναμνήσεων».

Η Ειρήνη Σιδεράκη με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, τον Θέμη, τον Βασίλη, τον Μάριο και τον Δημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σιδεράκη.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο εστιατόριο το οποίο έλαμπε από καθαριότητα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια. Η ταμίας υποδέχονταν τους πελάτες συμπεριλαμβανομένου και τον γράφοντα, μετρούσε την θερμοκρασία και συνάμα τους καλούσε να δηλώσουν το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η ιχνηλάτηση.

Η Ειρήνη φορώντας την προστατευτική μάσκα συνομιλούσε με τους πελάτες. Άλλοι ήταν τακτικοί πελάτες και άλλοι είχαν έρθει να στηρίξουν τον αγώνα της ομογενούς για την διάσωση του εστιατορίου.

Ερωτηθείσα για την συμπαράσταση του κόσμου η κ. Σιδεράκη επεσήμανε: «Αν και γνώριζα ότι ο κόσμος έχει ψυχή και καρδιά, εν τούτοι δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι  θα απολάμβανα τόσο μεγάλη αγάπη και συμπαράσταση. Απίστευτη ήταν και η υποστήριξη από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης διαδέχονται το ένα το άλλο».

Ο Χρήστος και η Ειρήνη Σιδεράκη με τα παιδιά τους Θέμη, Βασίλη, Μάριο και Δημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σιδεράκη.

Αναφερόμενη στον λογαριασμό www.gofundme.com επεσήμανε ότι την βοήθησε περισσότερο για να φέρει πιο έντονα στο προσκήνιο το δράμα των εστιατόρων στους επτά μήνες της πανδημίας.

«Και δεν είμαι μόνον εγώ. Υπάρχουν δίπλα μας χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά και χρήζουν βοήθειας», επεσήμανε.  

Kellogg’s Diner

Το εστιατόριο «Kellogg’s Diner» είναι ένα από τα ιστορικά ντάινερ της Νέας Υόρκης, καθώς λειτουργεί  στον ίδιο χώρο από το 1928. Τις τελευταίες δεκαετίες το εστιατόριο άνηκε στους αδελφούς Φιωτοδημητράκη, οι οποίοι το 2013 αποφάσισαν να το πουλήσουν σε καλά χέρια και το εμπιστεύτηκαν στον αείμνηστο Χρήστο Σιδεράκη, σύζυγο της Ειρήνης.

Η Ειρήνη Σιδεράκη με μτον σύζυγό της Χρήστο και τα παιδιά της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σιδεράκη.

Ο Χρήστος κατάφερε να δικαιολογήσει στο ακέραιο την εμπιστοσύνη τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα να το αναβαθμίσει. Εργαζόταν σκληρά και έβρισκε πάντα χρόνο για την οικογένειά του και τα τέσσερα ανήλικα αγόρια.

Στις 25 Απριλίου 2020 ο Χρήστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», απεβίωσε πρόωρα σε ηλικία πενήντα ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους.

Η Ειρήνη, αν και δεν είχε τις δέουσες εμπειρίες για την διαχείριση του εστιατορίου, αποφάσισε να ασχοληθεί με το «Kellogg’s Diner», διότι πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει τη μνήμη του ζωντανή είναι η λειτουργία του εστιατορίου του και τα κατάφερε στο ακέραιο.

Η Ειρήνη Σιδεράκη με τον αείμνηστο σύζυγό της Χρήστο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ειρήνης Σιδεράκη.

«Έχασα αιφνιδίως τον άνδρα μου το 2018. Από τότε που απέκτησα το πρώτο παιδί ασχολούμουν αποκλειστικά και μόνο με την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου. Αναγκάστηκα να έρθω να μάθω και συνάμα να αναλάβω τα ηνία του εστιατορίου. Αρχικά πίστευα ότι θα είναι ακατόρθωτο.  Η αγάπη για τα παιδιά και η αφοσίωση μου στην διαιώνιση της κληρονομιάς του συζύγου μου με ώθησε να αγωνιστώ για την επιβίωση του εστιατορίου και της ίδιας της οικογένειάς μου. Ήθελα να δώσω το καλό παράδειγμα στα παιδιά μου και να διαιωνίσω τη μνήμη του Χρήστου», επεσήμανε.

Η Ειρήνη Σιδεράκη, το γένος Τσακτσιρλή γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της Βασίλειος και Ναούμα Τσακτσιρλή κατάγονταν από την Θεσσαλονίκη και την Καστοριά, αντίστοιχα. Οι γονείς της έφεραν στον κόσμο τρία κορίτσια, την Τζόυ Πετράκου, την Ειρήνη Σιδεράκη και την Μαρία Τσακίδη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο πατέρας της εργάζονταν στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Το 1986 παλιννόστησαν και εγκαταστάθηκαν στο Παλαιό Φάληρο. Η Ειρήνη σπούδασε δημόσιες σχέσεις και προσελήφθη σε τράπεζα.

Ο λογαριασμός για την διάσωση του εστιατορίου Kellogg’s Diner στον ιστότοπο www.gofundme.com.

Την  εποχή εκείνη οι γονείς αποφάσισαν να επιστρέψουν εκ νέου στη Νέα Υόρκη και μετά από τρία χρόνια επέστεψε και η Ειρήνη, αλλά ο νους της ήταν στην Αθήνα.

Μετά από τρία χρόνια γνώρισε τον Χρήστο  Σιδεράκη. που ήταν συνέταιρος στο «Bellaire Diner» στην Αστόρια. 

«Σε δύο εβδομάδες συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν ο ένας για τον άλλο. Σε έξι μήνες αρραβωνιαστήκαμε, μετά από άλλους έξι μήνες παντρευτήκαμε και μετά από εννέα μήνες αποκτήσαμε τον πρώτο γιο, τον Θέμη. Ακολούθησαν ο Βασίλης, ο Μάριος και ο Δημήτρης», επεσήμανε η Ειρήνη και τα δάκρυα την πρόδωσαν.

Ο Χρήστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» καταγόταν από το Πυργί της Χίου και διακρινόταν για το επιχειρηματικό δαιμόνιο, για την αγάπη για την οικογένεια και τους συνανθρώπους, καθώς επίσης για την ευσπλαχνία και την γενναιοδωρία του.

Οι «Αναμνήσεις» καλούν όσους μπορούν να στηρίξουν τον αγώνα της Ειρήνης προσφέροντας τον οβολό τους στο https://www.gofundme.com/f/save-kelloggs-diner, είτε αποστέλλοντας τις επιταγές στην διεύθυνση Kellogg’s Diner, 518 Metropolitan Ave, Brooklyn, NY 11211, τηλ. (718) 782-4502

Η είσοδος του εστιατορίου Kellogg’s Diner στο Γουίλιαμσμπουργκ του Μπρούκλιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.