ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020, συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Επαρχιακής Συνόδου, η οποία όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου ασχολήθηκε με τα θέματα που σχετίζονται με την κατάργηση του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής και τις λοιπές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις τιμωρίες των Μητροπολιτών Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου και Βοστώνης , κ. Μεθοδίου.

Η τιμωρία των δύο μητροπολιτών προκάλεσε αντιδράσεις στα στελέχη, στους ιερείς, στους δωρητές και ευεργέτες των μητροπόλεων,  ενώ τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποικίλουν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έγραψε η εφημερίδα «Greek News» απεσταλμένοι του κ Ελπιδοφόρου μετέβησαν στο Ουέστφιλντ της Νέας Ιερσέης και άλλαξαν κλειδαριές στην Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και τις υπογραφές στους λογαριασμούς της Μητροπόλεως.

Χθες η Επαρχιακή Σύνοδος απάλλαξε από τα καθήκοντά της τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και διόρισε στην θέση του τον αρχιμανδρίτη, π. Κωνσταντίνο Μώραλη, ιερατικού προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στην  Βαλτιμόρη.

Ο κ. Ελπιδοφόρος προέβη σε μια σειρά επί πλέον διορισμών μεταξύ των οποίων και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, αλλά μέχρι και ετούτη την ώρα δεν κοινοποιήθηκαν τα ονόματά τους.

Παράλληλα μερίμνησε και για την διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβιώσεως του  Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, υπηρετήσαντος την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί σειρά δεκαετιών, κατά τρόπον αρμόζοντα στο αρχιερατικό του αξίωμα και στην παράδοση της εκκλησίας μας».

Το ανακοινωθέν:

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου:

Συνήλθε χθες, 12 Οκτωβρίου 2020, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Μεταξύ των ληφθεισών αποφάσεων είναι:

α) η έκφραση της εγνωμοσύνης προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για τη παρασχεθείσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δυνατότητα συντάξεως νέου Συντάγματος, με τη συνεργασία της Ιεραρχίας, του κλήρου και του λαού, εν όψει της συμπληρώσεως το έτος 2022 της πρώτης εκατονταετίας του βίου της. Για το σκοπό αυτό, θα συσταθούν δύο Επιτροπές: 1. Μία ευρυτέρα στην Αμερική από αντιπροσώπους της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, του κλήρου και του λαϊκού στοιχείου, και 2. Μία άλλη, της οποίας η αποστολή θα είναι να συμμετάσχει στη Μικτή Επιτροπή που θα συστήσει η Μητέρα μας Εκκλησία, και να μεταφέρει το πνεύμα και τις ιδέες της πρώτης.

β) η επιβεβαίωση του περιεχομένου του ανακοινωθέντος της Ι. Αρχιεπισκοπής περί της ισχύος και της λειτουργίας όλων των διοικητικών αυτής σωμάτων μέχρι της ψηφίσεως και εκδόσεως από το Πατριαρχείο του νέου Συντάγματος: της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και των αντίστοιχων δομών των Ι. Μητροπόλεων.

γ) η αφιέρωση προσεχών συνεδριάσεων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο όραμα της συντάξεως ενός νέου Συντάγματος.

δ) η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβιώσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, υπηρετήσαντος την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί σειρά δεκαετιών, κατά τρόπον αρμόζοντα στο αρχιερατικό του αξίωμα και στην παράδοση της εκκλησίας μας.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε

α) τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος,

β) τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Κωνσταντίνου Μώραλη ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιερσέης, ως και τον διορισμό Μητροπολιτικού Συμβουλίου της ιδίας Μητροπόλεως,

γ) τις ημερομηνίες των εις αρχιερέαχειροτονιών των Θεοφιλ. εψηφισμένων Επισκόπων Αμάστριδος κ. Σπυρίδωνος (Καιζίου) την 14ην Νοεμβρίου, Εξαμιλίου κ. Τιμοθέου (Μπακάκου) την 5η Δεκεμβρίου, και Φωκαίας κ. Ιωάννου (Κωνσταντίνου) την 19η Δεκεμβρίου ε. έ.

-Advertisement-

1 COMMENT

  1. Ούτε γκάνγκστερς δεν θα δρούσαν τόσο
    αστραπιαία και βίαια .
    Κύριε Ελέησόν μας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.