ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε σήμερα την “αγανάκτησή” του στον πρόεδρο της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φάταχ Σίσι μετά τον “τραγικό” θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη που ήταν φυλακισμένος στην Αίγυπτο από το 2013.

Ο Μουστάφα Κάσεμ, ένας 54χρονος Αιγυπτιοαμερικανός που έπασχε από διαβήτη και καρδιακά προβλήματα, πέθανε στις 13 Ιανουαρίου ενώ είχε αρχίσει απεργία πείνας και είχε ήδη σταματήσει τις τελευταίες ημέρες να τρέφεται με υγρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που συνάντησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Βερολίνο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον τραγικό θάνατο” του Αμερικανού πολίτη που κρατείτο στην Αίγυπτο Μουστάφα Κάσεμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Ορτέιγκους.

Ο Πομπέο είχε θέσει το θέμα αυτού του κρατουμένου στις αιγυπτιακές αρχές πριν από τον θάνατό του.

Ο Αιγύπτιος που πολιτογραφήθηκε Αμερικανός αφού μετανάστευσε στις ΗΠΑ είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2013, ενώ βρισκόταν στο Κάιρο για διακοπές. “Είχε πάει να αλλάξει χρήματα σε ένα εμπορικό κέντρο” όταν στρατιώτες ζήτησαν να δουν τα χαρτιά του και “τον χτύπησαν και συνέλαβαν” μόλις είδαν αμερικανικό διαβατήριο, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εκπροσωπούν την οικογένειά του.

Καταδικάστηκε το 2018 σε 15ετή κάθειρξη για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ωστόσο η υπεράσπισή του διαβεβαιώνει ότι καμία απόδειξη που τον αφορούσε προσωπικά δεν παρουσιάστηκε σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης 700 και πλέον κατηγορουμένων.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα 13 του μηνός τον θάνατό του μέσα στη φυλακή και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εγείρουν ανησυχίες για τις επιδόσεις του Καΐρου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.