Αφιερώματα στον Νίκο Γούναρη στο Ντάλας και Χιούστον

Οι πρωταγωνιστές του αφιερώματος στον Νίκο Γούναρη. Φωτογραφία Ηλίας Νεοφυτίδης.

ΤΕΞΑΣ.  Ως υπερήφανο μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών, της Ομοσπονδίας για την προώθηση της Ελληνικής κληρονομιάς, ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Ντάλας συνεργάστηκε με το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Χιούστον για να γιορτάσει τον βίο και τη συμβολή του Νίκου Γούναρη, κορυφαίου Έλληνα τροβαδούρου στην ομογένεια.

Οι συναυλίες, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Μαΐου στο Ντάλας και το Χιούστον αντίστοιχα, συγκέντρωσαν εκατοντάδες Ελληνοαμερικανούς, λάτρεις του Ελληνικού πολιτισμού για να τιμήσουν έναν άνθρωπο του οποίου η μουσική είχε στον καιρό του βαθύτατη απήχηση στην Ελληνική διασπορά της Αμερικής.  

Ο Νίκος Γούναρης, που μάγεψε τις ΗΠΑ για 15 χρόνια, αναδείχθηκε σε πολιτιστικό φάρο μεταξύ των Ελλήνων ομογενών με τα εκπληκτικά τραγούδια του. Η μοναδική του ικανότητα να απαλύνει τη θλίψη και να προκαλεί βαθιά νοσταλγία τον έχρισε, εμβληματική φιγούρα στο Ελληνικό τραγούδι.

Οι πρωταγωνιστές του αφιερώματος στον Νίκο Γούναρη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με ομογενείς. Φωτογραφία Ηλίας Νεοφυτίδης.

Η επιρροή του Γούναρη, ήταν βαθιά και ο ίδιος ανταμείφθηκε με τον τίτλο του ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΗ από τους AHEPA και διακρίθηκε ως ο μόνος Έλληνας τραγουδιστής που τιμάται με άγαλμα στην Αθήνα.  

Οι εκδηλώσεις στο Ντάλας και το Χιούστον ήταν κάτι περισσότερο από συναυλίες. Ήταν ευλαβικά ταξίδια στην ένδοξη καριέρα του Γούναρη. Οι ερμηνείες του περιλάμβαναν διαχρονικές επιτυχίες του όπως τα «Γλυκά μου μάτια», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε» και «Λες και ήταν χθες», που απέδωσαν με ψυχή ο Δαυίδ Ναχμίας και ο Θάνος Πολύδωρας, αποτύπωσαν αριστοτεχνικά την ουσία του Γούναρη, προσφέροντας μια συγκινητική γιορτή της μελωδίας, της μνήμης και του διαχρονικού πνεύματος της ελληνικής μουσικής.  

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η πρώτη παγκόσμια ζωντανή εκτέλεση του «Ύμνου εις την Ομογένεια», η σύνθεση του οποίου αποτέλεσε ιδέα του καθηγητή Γιάννη Χρυσουλάκη, Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού σε στοίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσικής της Ευανθίας Ρεμπούτσικας. Απροσδόκητα ενταγμένος στο πρόγραμμα, ο ύμνος, εξέπληξε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους και έλαβε ένα κύμα παρατεταμένων χειροκροτημάτων, ενισχύοντας τη συναισθηματική απήχηση του αφιερώματος.  

Επιπλέον, τυχόν έσοδα από την εκδήλωση του Χιούστον θα διατεθούν στο πρόγραμμα Birthright Hellas, το οποίο στοχεύει στην εμβάθυνση της σύνδεσης των νέων της ελληνικής διασποράς με την πολιτιστική τους κληρονομιά: https://hcc-sw.org/projects/birthright-hellas

Οι εκδηλώσεις για το Νίκο Γούναρη, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, επαλήθευσαν τη δύναμη της παρουσίας του Νίκου Γούναρη στο απώτερο ελληνικό γίγνεσθαι.

Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Ντάλας – Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών 

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Ντάλας (Hellenic Cultural Society of Dallas), ως μέλος της Ομοσπονδίας  – Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο των Νοτιοδυτικών Πολιτειών The Hellenic Cultural Center of the Southwest), μαζί με τους οργανισμούς-μέλη του, δεσμεύεται να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, την κληρονομιά, τη γλώσσα και τις παραδόσεις για να εμπλουτίσει και να εκσυγχρονίσει τη ζωή και το μέλλον του Ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εν λόγω οργανώσεις, γιορτάζουν και διατηρούν τις πλούσιες παραδόσεις του Ελληνικού πολιτισμού, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινότητας του εξωτερικού.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση ή για να προγραμματίσετε μια συνέντευξη, επικοινωνήστε με: Hellenic Cultural Society of Dallas, Yannis Papantonopoulos info@hcsdallas.org είτε με το Hellenic Cultural Center of the Southwest, Yannis Remediakis, info@hcc-sw.org

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.