ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιερός ναός του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ το βράδυ της Κυριακής, 28 Ιουνίου 2020 έλαμπε από τα κεριά και τα χαρούμενα πρόσωπα των πιστών που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν τον αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Μάξιμου Πολίτη, του π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, του π. Χρήστου Παππά, του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου,  του π. Γεώργιου Καζούλη, του αρχιδιακόνου Ελευθέριου Κωνσταντινίδη και διακόνου, Μιχαήλ Γιαβρή.

Ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέπτεται για δεύτερη φορά την κοινότητα του Αγίου Πέτρου. Η πρώτη όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου 2020 και μία περίπου εβδομάδα πριν την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις πάνω από δέκα ατόμων, προκειμένου να παρεμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η χθεσινή επίσκεψη στην εν λόγω κοινότητα είχε πολλούς πιστούς, διότι οι αρχές προ μερικών ημερών επέτρεψαν την επιστροφή των πιστών στους ναούς με προστατευτικές μάσκες και κατά ένα τέταρτο της χωρητικότητας και ο εν λόγω Εσπερινός θύμιζε τις καλές εποχές. Συμμετείχαν επίσης οι άρχοντες Στυλιανός Ζερβούδης και Σταύρος Χαβιάρας, ο αρχιτέκτονας και συνάμα επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας Γεώργιος Κίτσιος και ο αγιογράφος Μιλτιάδης Αφεντούλης.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Μάξιμος Πολίτης, Κώστας Μανωλούκος, Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος Χαβιάρας,Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και η Μαρίκα Αρτόγλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αεικίνητος πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κώστας Μανωλούκος, η πρόεδρος της φιλόπτωχου «Αγία Ελπίς», Δώρα Κεχαγιά και τα στελέχη αμφοτέρων των φορέων ήταν επί ποδός και στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την χαρά, διότι σε μερικές εβδομάδες θα απαλλαγούν από την υποθήκη.

Αυτό οφείλεται στην μετά θανάτου δωρεά από το κληροδότημα της Χριστίνας Ιωαννίδου (Christina Johnides). Η δωρήτρια απεβίωσε προ δύο ετών και συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου 2018 σε ηλικία 85 ετών και άφησε την κινητή και ακίνητη περιουσία στην εν λόγω κοινότητα, καθώς επίσης στην κοινότητα του Προφήτη Ηλία στο Γιόνκερς, στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς και στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης.

Η εν λόγω κοινότητα ευεργετήθηκε με το ποσό των $421.000 και με μια μικρή δωρεά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας θα αποπληρωθεί το δάνειο που έχει λάβει προ μία και πλέον δεκαετία η κοινότητα για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος.

Από αριστερά διακρίνονται οι διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, π. Νεκτάριος Παπαζφειρόπουλος, αρχιδιάκων Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, π. Μάξιμος Πολίτης, Κώστας Μανωλούκος και π. Χρήστος Παππάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ήταν ευδιάθετος και κατά την διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε προς τιμή του στην κοινοτική αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη» συνομίλησε με τους ηγέτες και τα μέλη της κοινότητας.

Λίγο πριν την αναχώρησή του μιλώντας στον γράφοντα και στην Ρεβέκκα Παπαδοπούλου από την «Greek News» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι ομογενείς, καθώς επίσης και για την ευλάβεια με την οποία τηρούν τις παραδόσεις και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ είναι μια από τις υποδειγματικές κοινότητες, πολύ νοικοκυρεμένη. Παρόλο το μικρό μέγεθος του ποιμνίου, του ναού και γενικότερα του οικοδομήματος, είναι σε ανθηρή κατάσταση. Όλα είναι πολύ όμορφα, Από τον ιερέα, τον πρόεδρο, τους Άρχοντες, τις κυρίες και τους κυρίους».

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που η Αρχιεπισκοπή μας απαρτίζεται από τέτοιες κοινότητες», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Η εν λόγω κοινότητα είναι η μόνη κοινότητα στην Αμερική που φέρει το όνομα μόνο του Αγίου Πέτρου και οι εορταστικές εκδηλώσεις των ονομαστηρίων ολοκληρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στιγμιότυπο από την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.