ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερπαραγωγή με όλη την σημασία της λέξεως ήταν το αφιέρωμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 26 Σεπτεμβρίου 2021 ο ιστορικός Σύλλογος Αρκάδων Νέας Υόρκης «Ο Γέρος του Μωριά».

Το αφιέρωμα έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» στην Αστόρια και ήταν η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που διοργανώθηκε στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των πρωτεργατών του. Ο άψογος συνδυασμός της αφήγηση με τα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Μανινάκης και ο Νικήτας Ταμπάκης με την συνοδεία της Ορχήστρας «Μικρόκοσμος» έκανε την διαφορά.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του αφιερώματος έχει αναλάβει η Πολιτιστική Επιτροπή του Συλλόγου με επικεφαλής την εκπαιδευτικό Αγγελική Βουρνά, η οποία απέδειξε ότι ο ιστορικός Σύλλογος Αρκάδων, ο οποίος εφέτος εορτάζει την 90ή επέτειο της ιδρύσεώς του έχει κάνει σημαία την προβολή και προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού.

Το αφιέρωμα απέσπασε τα ευμενή σχόλια των επισήμων και του κοινού και κατά κοινή ομολογία αποτελεί πολύτιμο πετραδάκι στην ελληνοαμερικανική γραμματεία και πολιτιστική δημιουργία. Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν ότι οι Αρκάδες της Νέας Υόρκης ξέρουν και μπορούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις που διαφέρουν και ενδιαφέρουν και το πιο σημαντικό να τις προσφέρουν αφιλοκερδώς σε ολόκληρη την ομογένεια.

Στην εκδήλωση παρέστη ο νέος Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, η προϊστάμενη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Νέας Υόρκης, Μαίρη Βαξεβανίδου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της EMBCA Λου Κάτσος, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων.

Την επιμέλεια του φιλολογικού σκέλους την ανέλαβε η Αγγελική Βουρνά η οποία μαζί με τους Δημήτρη Φίλιο, Χρήστο Βουρνά και τη νεότερη γενιά του Συλλόγου έφεραν εις πέρας την αφήγηση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις εμπεριείχαν κοινά μηνύματα, καθώς εστιάστηκαν στα διαχρονικά και οικουμενικά μηνύματα της ελληνικής επανάστασης και στον ρόλο των φιλελλήνων και των κυβερνήσεων που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στην συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων για την ανάδειξη του έργου του  Ιωάννη Γιαννόπουλου, του ιδρυτή του πρώτου Ξύλινου Σχολείου στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας και τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν από κοινού τον Μάρτιο του 2020 για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας.

Την μουσική επιμέλεια του αφιερώματος ανέλαβε ο Γρηγόρης Μανινάκης, ο οποίος μοιράστηκε την σκηνή με τον Νικήτα Ταμπάκη.

Την ορχήστρα πλαισίωσαν οι Κώστας Ψαρρός, μπουζούκι, Γλαύκος Κοντεμενιώτης, πιάνο, Γεώργιος Στάθος, κλαρίνο, Νικήτας Ταμπάκης, βιολί και ο Στηβ Βαβαγιάκης στα κρουστά.

Στο βήμα η πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης “Ο Γέρος του Μωριά, κ. Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την προσφώνηση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στο βήμα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Από αριστερά διακρίνονται οι Κική Βουρνά, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χρήστος Βουρνάς και Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στο κέντρο διακρίνονται οι Ελευθερία και Ηλίας Τσεκερίδης, Λου Κάτσος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μαρία Βαξεβανίδου και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και τα μέλη του Συλλόγου Αρκάδων με τους φίλους τους ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.