ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι τρεις κομητείες της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα το Μπρονξ, το Κουίνς και το Μπρούκλιν ακύρωσαν λόγω του κορωνοϊού τις εκδηλώσεις προς τιμή της ομογένειας και της Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020, την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 και την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, αντίστοιχα.

Ο Δημήτριος και η Γεωργία Χαλάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

Η απόφαση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο  να κλείσει τα δημοτικά (CUNY) και πολιτειακά (SUNY) πανεπιστήμια και τη μετατροπή τους σε e-learning, καθώς επίσης και την υποβολή του καθεστώτος καραντίνας του δήμου του Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης άλλαξε άρδην τα δεδομένα και επηρέασε ακόμη και το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Νιου Ροσέλ θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους κλειστή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το βράδυ της Παρασκευής, αντί του Νιου Ροσέλ θα επισκεφθεί την κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ και θα προστεί της ακολουθίας.

Οι σύλλογοι, τα σχολεία και άλλοι φορείς ακυρώνουν είτε αναβάλλουν την μία εκδήλωση μετά της άλλης και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι οι ακυρώσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και δεν αποκλείεται να διακοπούν όλα τα ομογενειακά δρώμενα για δύο έως και έξι εβδομάδες.

Γενική άποψη από την 12η πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα βλέμματα των ομογενών έχουν πλέον στραφεί στις παρελάσεις της 29ης Μαρτίου 2020 στην Φιλαδέλφεια και στη Νέα Υόρκη, οι οποίες τίθενται για πρώτη φορά επ’ αμφιβόλω.  Οι αποφάσεις των δήμων του Σικάγου, της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας να ακυρώσουν τις παρελάσεις των Ιρλανδών για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχουν ήδη σκοτεινιάσει τον ουρανό για τις παρελάσεις της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας.

Η τύχη τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντι Μπλάσιο και δεν αποκλείεται το αργότερο μέχρι αύριο, Πέμπτη το μεσημέρι να ακυρωθεί και η παρέλαση των Ιρλανδών.

Οι Εύζωνες

Η Προεδρική Φρουρά ανακοίνωσε στις Ομοσπονδίες ότι για προληπτικούς λόγους αναστέλλονται όλες οι αποστολές των Αγημάτων των Ευζώνων. Το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την ακύρωση όλων των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου που διοργανώνονται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και κάθε άλλη συνάθροιση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμαναν ότι παρακολουθούν εκ τους σύνεγγυς τις εξελίξεις και ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές.

Παράλληλα τόνισαν ότι αύριο, Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, θα συνέλθει κανονικά η πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση και θα δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και στην  πολιτεία της Νέας Υόρκης λόγω της γεωμετρικής αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Γεωργία Χαλάκου επεσήμανε ότι ακυρώθηκε η παρέλαση των Ιρλανδών, αλλά οι δημοτικές αρχές μέχρι και ετούτη την ώρα δεν εξέφρασαν την πρόθεσή τους για την παρέλαση της 29ης Μαρτίου 2020, διότι είναι περισσότερες από δύο εβδομάδες που ισχύουν για την καραντίνα.

Ωστόσο η ηγεσία της Ομοσπονδίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής του επισήμου δείπνου της Ομοσπονδίας για την απονομή των Βραβείων της Ελευθερίας που είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 στο εστιατόριο «Αδέλφια» στο Μπεντφορντ της Νέας Ιερσέης.

«Οι προειδοποιήσεις των αρχών προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των ομογενών της περιοχής, γιατί στο δείπνο της Ομοσπονδίας αναμένεται να συμμετάσχουν τριακόσιοι τουλάχιστον ομογενείς. Οπότε αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο που ενδέχεται να υπάρξει. Αύριο, το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή θα ανακοινώσουμε τις οριστικές αποφάσεις», επεσήμανε η κ. Γεωργία Χαλάκου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ποτέ τα ηνία της Ομοσπονδίας και η οποία μαζί με την Γεωργία Κλέτσου, τη Μαρία Αγκατσιώτη και αρκετές άλλες γυναίκες κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι γυναίκες μπορούν να διοικήσουν και μάλιστα καλύτερα από τους άνδρες.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.