Βυζαντινοί ύμνοι και χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Ουάσινγκτον Χάιτς, ΝΥ (βίντεο)

0
Οι πρωταγωνιστές σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η ιστορική ελληνορθόδοξη κοινότητα «’Άγιος Σπυρίδων» του Washington Heights το βράδυ του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου 2022, διοργάνωσε με επιτυχία κονσέρτο βυζαντινής μουσικής και ελληνικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

Ο επιβλητικός ελληνορθόδοξος χώρος εντός του ναού γέμισε με γνώριμους ήχους από βυζαντινούς ύμνους και χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ο χορωδός και πρωτοψάλτης Παναγιώτης Ζαγαλιώτης επέλεξε και απέδωσε καταπληκτικά με την χορωδία και τους μουσικούς του τους ποικιλόμορφους και διαφορετικούς ήχους που έχουν να επιδείξουν τα Ελληνικά κάλαντα.

Μια χαρακτηριστική ποικιλόμορφη ηχητική παράδοση αιώνων από τα πέρατα της ελληνικής γης. «Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση, να πω στ’ αρχοντικό σας». Μπορεί τα κάλαντα κάθε περιοχής να αναφέρονται στο χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης όμως ο κάθε τόπος έχει αναπτύξει τη δικιά του παραλλαγή που τα κάνει να ξεχωρίζουν με μοναδικότητα για το διαφορετικό ρυθμό, μελωδία και εφευρετικότητα στίχων.

Ο μαέστρος και πρωτοψάλτης Παναγιώτης Ζαγαλιώτης, κατάγεται από το χωριό Σιτοχώρι Σερρών και είναι απόφοιτος με άριστα από το Μαξίμειο Ωδείο Σερρών. Στη Νέα Υόρκη ήρθε 2019 για σπουδές και είναι υποψήφιος διδακτορικού Phd, λοιμωδών νοσημάτων.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ήλθε σε επαφή με την ιστορική ελληνορθόδοξη κοινότητα του Washington Heights και έκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πρωτοψάλτης. Το μουσικό και χορωδιακό σύνολο του Παναγιώτη Ζαγαλίώτη συνεπήρε και κατενθουσίασε το ακροατήριο.

Η Λαμπρινή Κάμπουρα με το κανονάκι και τα δυο 11χρονα αγόρια Ηλίας Κατσίκλης και Αλέξανδρος Λέκκας αποθεώθηκαν για τις μουσικές τους δεξιότητες και κέρδισαν εντυπώσεις και χειροκροτήματα.

Στη όμορφη δεξίωση που ακολούθησε μετά το πέρας του κονσέρτου στην αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας, πολλοί από τους παραβρισκόμενους ζήτησαν να επαναληφθεί η εκδήλωση για να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ομογενείς να απολαύσουν τα ελληνικά κάλαντα. Η στήλη επικροτεί και το συνιστά ανεπιφύλακτα.    

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου, ιερσατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Στιγμιότυπο από την συναυλία. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Η χορωδία επί τω έργω. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.