ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων του Σάουθχολντ (The Hellenic American Taxpayers and Civic Association of Southold Township – HATCAST) καλεί τα μέλη και τους φίλους να συμμετάσχουν στην βαρκαρόλα που θα διοργανώσουν το Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020, στο νησί «Taylor’s Island» για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τάφο του τελευταίου ιδιοκτήτη και συνάμα δωρητή του νησιού στον δήμο «Shelter Island», τον ακριτικό δήμο του Λονγκ Αϊλαντ.  

Πρόκειται για έναν από τους επιφανείς επιχειρηματίες και ηγέτες της εποχής του και συγκεκριμένα τον Σωτήριο Γρηγόριο Ταβουλάρη (S. Gregory Taylor) που προ οκτώ δεκαετιών αγόρασε το νησί και το οποίο συμπεριέλαβε στην διαθήκη του, ούτως ώστε μετά τον θάνατο των ανιψιών του η κυριότητα να περάσει στον δήμο του Σέλτερ Αϊλαντ (Shelter Island) της Νέας Υόρκης και το πιο σημαντικό το προικοδότησε με το ποσό των $10.000. Πρόκειται για τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη, προκειμένου να διατηρηθεί η εξοχική του κατοικία. Το 1979 ο Δήμος του Σέλτερ Άιλαντ αποδέχτηκε την δωρεά.

Οι ομογενείς καλούνται το πρωί του Σαββάτου να συγκεντρωθούν στην παραλία Manhasset Beach,  του Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ, απ’ όπου στις 10.00 π.μ. θα αναχωρήσουν με σκάφη για να «ανακαλύψουν» το γραφικό νησί που ο ομογενής είχε δωρίσει στον Δήμο για την ψυχαγωγία των πολιτών.

Μαζί τους θα ταξιδέψουν και ο ιερατικοί προϊστάμενοι των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ, π. Γεράσιμος Μπάλλας και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μάτιτακ, π. Ανδρέας D. Cadieux, οι οποίοι θα αναπέμψουν επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Σωτήριου Γρηγορίου Ταβουλάρη (S. Gregory Taylor).

Αμέσως μετά οι ομογενείς θα ξεναγηθούν στο σπίτι το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. Το σπίτι έχει ανακαινιστεί και εμπλουτιστεί ένεκα των άοκνων προσπαθειών της κ. P.A.T (Patricia Ann Thomas Hunt) η οποία είναι συμπρόεδρος του κοινωφελούς οργανισμός «Taylor’s Island Foundation».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Παλαιός και τα άλλα στελέχη θα στήσουν τις ψησταριές και θα προσφέρουν εύγευστα εδέσματα στους παρισταμένους. Παράλληλα κάλεσε όσους έχουν ιδιόκτητα σκάφη να συμμετάσχουν με τα δικά τους σκάφη καθώς το νησί διαθέτει προβλήτα για άνετη πρόσδεση.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον ταμία κ. Μάκη Θωμάτο (718-755-8644) ή τον πρόεδρο κ. Νίκο Παλαιό (516-429-1065).

Το σπίτι στο νησί που ο ομογενής δώρισε στον ακριτικό δήμο του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις  της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για πιθανότητες καταιγίδας η εκδρομή θα αναβληθεί και θα λάβει χώρο το επόμενο Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020, την ίδια ώρα.

Taylor’s Island

Το «Taylor’s Island» δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην oμογένεια για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι μεσολάβησαν ήδη τρεις γενιές από τον θάνατο του Σωτηρίου Γρηγορίου Ταβουλάρη, αφ’ ετέρου δε διότι στη διαθήκη του ανέφερε ότι μετά τον θάνατό του το νησί θα το χρησιμοποιούσε ο ανιψιός του Στέφεν Στεφάνο (Stephen Stephano) και μόνο μετά τον θάνατό του η κυριότητα θα περνούσε στο Δήμο του Σέλτερ Αϊλαντ για δημόσια χρήση (Town of Shelter Island for «the use and enjoyment of the general public»).

Μετά τον θάνατο του ομογενή η κυριότητα πέρασε στα χέρια του ανιψιού του Στέφεν Στεφάνο, ο οποίος το παραχώρησε για χρήση για πάνω από δύο δεκαετίες στον Andrew Arkin με την προϋπόθεση να συντηρεί το σπίτι και το ίδιο το νησί.

Το σπίτι του ομογενή σήμερα. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/

Προ δύο δεκαετιών το νησί πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου του Σέλτερ Αϊλαντ. Το 2006 ιδρύθηκε o κοινωφελής οργανισμός «Taylor’s Island Foundation», ο οποίος επωμίστηκε το έργο της προστασίας της κληρονομιάς του και την αξιοποίησή του από τους δημότες.

Έναν χρόνο αργότερα το σπίτι του ομογενή γνωστό ως «The Smith – Taylor Cabin» ανακηρύχτηκε διατηρητέο και καταχωρήθηκε στα κατάστιχα του «NY Sand National Registers of Historic Places».

Το 2011 έλαβε μια αντισταθμιστική χορηγία (matching grant) από την Πολιτειακή Υπηρεσία Πάρκων και Μνημείων (NYS Office of Parks, Recreation and Historic Preservation).

Στην ανατολική πλευρά του σπιτιού σώζεται ο τάφος του Σωτηρίου Γρηγορίου Ταβουλάρη και το όνομά του είναι γραμμένο και στις δύο γλώσσες. Παράλληλα αναφέρεται ως τόπος γεννήσεως η Προικόνησος στον Μαρμαρά και το έτος 1888 και ημερομηνία θανάτου 21 Φεβρουαρίου 1948.

Το σπίτι του ομογενή. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/

Ζωντανή ιστορία

Το «Taylor’s Island» είναι ένα από τα νησάκια της νήσου Shelter Island και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο δια θαλάσσης. Την περίοδο της άμπωτης που κατεβαίνει η στάθμη της θάλασσας μπορεί να μεταβεί κανείς με αυτοκίνητο, αλλά οι δρόμοι που οδηγούν στο νησί είναι ιδιωτικοί.

Ο ομογενής, οι συγγενείς και οι φίλοι του μετέβαιναν στο νησί δια θαλάσσης με το σκάφος που διατηρούσαν στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ.

Το εξοχικό έχει χτιστεί στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον αείμνηστο Francis Marion Smith και το 1939 αγοράστηκε από τον Ταβουλάρη, ο οποίος προσέθεσε άλλα δωμάτια και αποτελούσε προορισμό για την οικογένειά του και τους φίλους του.

Ο Σωτήριος Γρηγόριος Ταβουλάρης με την οικογένειά του το 1945. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξαν σκέψεις για την κατεδάφιση του σπιτιού, αλλά η P.A.T (Patricia Ann Thomas Hunt) η οποία είναι συμπρόεδρος του κοινωφελούς οργανισμός «Taylor’s Island Foundation» μαζί με άλλα στελέχη κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα και ξεκίνησαν από κοινού έναν αγώνα για την ανακαίνιση του εξοχικού και της ιστορίας του ομογενή.

Από τον Μαρμαρά

Η σελίδα των συνεπιβατών του Ταβουλάρη που το 1908 ήρθαν στη Νέα Υόρκη κοσμεί μια από τις πλευρές του δωματίου υποδοχής. Αν και δεν είναι απόλυτα σαφής η ημερομηνία αλλαγής του ονόματος, εν τούτοις πιστεύουμε ότι έγινε την περίοδο της πολιτογράφησής του.

Ο Ταβουλάρης αποτελεί την προσωποποίηση του Αμερικανικού Ονείρου, διότι ήρθε σε ηλικία 20 ετών και εργάστηκε ως θυρωρός σε ξενοδοχεία του Μανχάταν και με την πάροδο του χρόνου έγινε διευθυντής του 15όροφου ξενοδοχείου «The Buckingham» στην συμβολή της 57ης Οδού και της 6ης Λεωφόρου.

Η Ελένη και η Τζιν Φόλτης και ο Σωτήριος Γρηγόριος Ταβουλάρης με την σύζυγό του Ιόνη. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/

Αργότερα άνοιξε τα δικά του ξενοδοχεία μεταξύ των οποίων το «The Montclair» (επί της Λεωφόρου Lexington μεταξύ 49ης και 50ής Οδού) το «Dixie» το «St. Moritz» στο Σέντραλ Παρκ.

Ο Ταβουλάρης όπως πολλοί συμπατριώτες ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά.

Από την έρευνα προκύπτει ότι είχε διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης, πρόεδρος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και έχει ευεργετήσει όσο ελάχιστοι την Εκκλησία και την ομογένεια.

Το 1942 είχε βραβευτεί από τον Βασιλιά Γεώργιο και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα για την συμβολή του στον αντιφασιστικό αγώνα.

Ο Κωνσταντίνος Φόλτης, αριστερά και ο Γρηγόρης Ταβουλάρης το 1940. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/

Ο Ταβουλάρης απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 1948 λόγω καρδιακής προσβολής στη Φλόριδα και η Νεκρώσιμη Ακολουθία είχε ψαλεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Ο ενταφιασμός του έγινε στο νησί του και ο τάφος βλέπει προς τον Μαρμαρά.

Από την έρευνα προέκυψε ότι είχε προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια στην Αρχιεπισκοπή για την ίδρυση Ταμείου Υποτροφιών «The Taylor Scholarship Program». Στην ανατολή της νέας χιλιετίας το αποθεματικό κεφάλαιο είχε υπερβεί τα επτά εκατομμύρια δολάρια και το σχολικό έτος 2001-2002 έχουν απονεμηθεί υποτροφίες συνολικής αξίας πάνω από $250.000.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του νησιού στο https://www.taylorsisland.org/

Ο Γρηγόρης Ταβουλάριος με την ανιχιά του Πένυ Στεφάνο. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/
Ι Ιόνη Ταβουλάρη (Eoni Taylor)
H Ελένη Φόλτη (αριστερά) με την Ιόνη Ταβουλάρη. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/
Η ‘Αννα και ο Τζιμ Νέστορ το 1948. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/
Ο τάφος του ομογενή. Φωτογραφία: https://www.taylorsisland.org/
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.