UBS-Credit Suisse: Ιστορικό deal 3,25 δισ. δολαρίων με παγκόσμια στήριξη

0

Με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο ξεκινά και η νέα εβδομάδα, μετά τη συμφωνία UBS-Credit Suisse για τη διάσωση της δεύτερης, αλλά και τη νέα υποβάθμιση της αμερικανικής First Republic Bank που έκανε βουτιά πάνω από 70% την εβδομάδα που πέρασε, παρά το «σωσίβιο» που της έριξαν οι μεγαλύτερες τράπεζες.

Παρ’ όλα αυτά, λίγο μετά την ανακοίνωση του deal UBS-Credit Suisse τα αμερικανικά futures έδειχναν άνοδο, ενώ το δολάριο υποχωρούσε ελαφρώς έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων, με τους επενδυτές να ζυγίζουν αφενός τη σημασία του deal και τον αντίκτυπο που θα έχει στο βεβαρυμμένο κατά τις προηγούμενες μέρες κλίμα και αφετέρου τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, το ελβετικό φράγκο δεν σημείωνε ουσιαστική μεταβολή, το γεν έχανε τα αρχικά κέρδη του, ενώ ευαίσθητα απέναντι στο ρίσκο νομίσματα, όπως το αυστραλιανό δολάριο και το νεοζηλανδικό σημείωναν μικρή άνοδο.

Άνοδο σημείωναν επίσης το ευρώ και η στερλίνα.

Με τη στήριξη όλων των ρυθμιστικών Αρχών

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse Group από τη UBS έχει τη στήριξη των ρυθμιστικών Αρχών σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να αλλάξει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον διευρυμένο όμιλο στη συνέχεια, ανακοίνωσε νωρίτερα η ανώτατη εποπτική Αρχή αγορών της Ελβετίας (Finma).

«Η Credit Suisse έχει μια ελβετική τράπεζα και η UBS έχει μια ελβετική τράπεζα και μαζί θα έχουν μια πολύ επιτυχημένη ελβετική τράπεζα θεωρώ», δήλωσε ο Urban Angehrn, διευθυντής της Finma, στο Bloomberg News.

«Το πλαίσιο για την κεφαλαιακή ρευστότητα είναι τέτοιο ώστε οι μεγάλες τράπεζες να ρυθμίζονται κατάλληλα, να πρέπει να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, να διακρατούν πρόσθετη ρευστότητα και, φυσικά, παρακολουθούμε στενά εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος», τόνισε.

Η συμφωνία ήρθε μετά από «πάνω από δύο μέρες έντονων διαπραγματεύσεων και δουλέψαμε μέρα και νύχτα, ενώ και άλλοι δούλεψαν μέρα και νύχτα επίσης», πρόσθεσε.

Η Finma έλαβε μηνύματα υποστήριξης από «σημαντικές ρυθμιστικές Αρχές, εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη σχέση με τον όμιλο Credit Suisse και τη UBS, κυρίως ή πρωτίστως από αυτές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Angehrn.

Το deal των 3,25 δισ.

Mε ρευστότητα 100 δισ. ελβετικών φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση έκλεισε το deal για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Το απόγευμα της Κυριακής, η UBS συμφώνησε να αυξήσει την προσφορά της στα 3,25 δισ. δολάρια, αντί του 1 δισ. δολαρίων που είχε προτείνει νωρίτερα, ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Credit Suisse.

H UBS θα πληρώσει ο,75 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή με το τίμημα να απέχει από τα 1,85 ελβετικά φράγκα, τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή την περασμένη Παρασκευή.

Η κεντρική της Ελβετίας θα παράσχει ρευστότητα στην UBS, ύψους 100 δισ. δολαρίων, ως μέρος της συμφωνίας, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί έως το βράδυ της Κυριακής.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά με νομοθεσία που θα παρακάμπτει την περίοδο διαβούλευσης των έξι εβδομάδων που απαιτείται για τους μετόχους της UBS, ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί άμεσα.

Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σχεδιαστεί από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές για να παρέχει τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφεραν στους FT.

Οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη εξασφαλίσει την προέγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει σημαντική βοήθεια ρευστότητας για να στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB).

Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες διευκολύνσεις της SNB, μέσω των οποίων μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής».

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο βοήθειας ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση συνολικού ποσού έως 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η SNB μπορεί να χορηγήσει στην Credit Suisse δάνειο βοήθειας ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης υποχρεώσεων. Η δομή του δανείου βασίζεται στο Public Liquidity Backstop (PLB), οι βασικές παράμετροι του οποίου είχαν ήδη αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 2022.

Η ουσιαστική παροχή ρευστότητας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. Παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια ρευστότητας, η SNB εκπληρώνει την εντολή της να συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη FINMA για τον σκοπό αυτό.

Θρίλερ για γερά νεύρα

Για γερά νεύρα οι μαραθώνιες συζητήσεις για την διάσωση της Credit Suisse εντός του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων της ελβετικής τράπεζας με την UBS, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τη συμβολή των ρυθμιστικών αρχών της Credit Suisse στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

Η ελβετική κυβέρνηση βιαζόταν να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών, ώστε να δώσει ένα τέλος στην κρίση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Παρά τις αρχικές ενστάσεις των δύο τραπεζών, η ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας πέτυχαν να φέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων τις δύο τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

H UBS εξέφρασε αρκετές ενστάσεις για συγκεκριμένα τμήματα της Credit Suisse κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνεδριάσεων.

Σε ελεύθερη πτώση η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse

Η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στα στα 8 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της δεύτερης κατέγραψε ιστορική βουτιά την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από την δήλωση του μεγαλύτερου μετόχου της, του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας προς της Credit Suisse, ύψους 50 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρει να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της μετοχής της.

Σύμφωνα με στοιχεία των FT, τα τελευταία 15 χρόνια, η Credit Suisse έχασε πάνω από 100 δις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Όσο είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κολοσσού Goldman Sachs.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στους ομολόγους τους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν το βασικό σχέδιό τους για να ανακόψουν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse, σύμφωνα με τους FT.

Πηγή: https://www.mononews.gr/

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.