ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια όμορφη και ζέστη σε κίνητρα πρωτοβουλία, τρεις κοινότητες στο Λονγκ Άιλαντ, στην διοικητική περιφέρεια του Nassau, γιόρτασαν την περασμένη Κυριακή, από κοινού, την λαμπρή εορτή της Βάπτισης του Ιησού, πιο γνωστή ως ημέρα των Θεοφανείων και τέλεσαν τον αγιασμό στο «Νορθ Χέμστεντ Μπίτς Παρκ», με την συμμετοχή ομάδας νεαρών κολυμβητών, από όλες τις κοινότητες.

Πρόκειται για τις Κοινότητες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Πορτ Ουάσινγκτον, της Αναστάσεως στο Μπρουκβιλ και της Αγίας Τρίαδας στο Χίκσβιλ.

Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα στο Άνω Μανχάταν, η κοινότητα του Ευαγγελισμού, τέλεσε επίσης τον αγιασμό των υδάτων στα νερά του ποταμού Χάντσον.

Είναι χαρακτηριστικό της συμμετοχής των νέων στην τελετή στο Λονγκ Άιλαντ, ότι αμέσως μετά την ρίψη του Σταυρού στα νερά από τον προϊστάμενο της Κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Χίκσβιλ, τον πατέρα Θεοφάνη, ο ξύλινος Σταυρός, που ήταν δεμένος σε ένα σχοινί έσπασε σε δύο κομμάτια καθώς οι νεαροί έτρεχαν μέσα στα παγωμένα νερά του κόλπου (Bayou) για να τον ανασύρουν.

Ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης ετοιμάζεται να κάνει την κατάδυση του Σταυρού στα κρύα νερά του Νόρθ Χέμστεντ. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Τελικά τον Σταυρό ανέσυρε ο Λόγκαν Τριανταφύλλου, που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο για την επιτυχία του.

Η τελετή διεξήχθη μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, στο πάρκινγκ του παραθαλάσσιου πάρκου του Βόρειου Χέμστεντ.

Εκεί, οι υπεύθυνοι των κοινοτήτων είχαν φροντίσει να ενημερώσουν τον επόπτη (αντιδήμαρχο) της περιοχής ο οποίος διέθεσε σε συνεργασία με την υπηρεσία των πάρκων το κτίριο στο οποίο άλλαξαν οι κολυμβητές, καθώς επίσης και ένα ασθενοφόρο η παρουσία του οποίου ήταν εντελώς διακριτική.

Οι ιερατικώς προϊστάμενοι των Κοινοτήτων συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί,  κάτω από ένα πρόχειρο υπόστεγο και ξεκίνησαν την τελετή, με την ευχή του ιερέα του π. Ιωάννη Λάρδα και με την ανάγνωση του Ευαγγελίου. Παρών επίσης και ο π. Μιχαήλ Παλαμάρα, βοηθός ιερέας στην κοινότητα του Αγίου Μιχαήλ. Η ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε από τον π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο.

Η πομπή προς την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο πάρκο «Νορθ Χέμστεντ Πάρκο Μπιτς». Φωτογραφία: ETA PRESS

Κατόπιν εψάλη το τροπάριο της ημέρας των Φώτων και σχηματίστηκε πομπή από του ιερείς και τους κολυμβητές που διέσχισε μια μικρή απόσταση για να φτάσει πιο κοντά στο νερό.

Εκεί ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης, πέταξε με δύναμη τον Σταυρό προς την θάλασσα και οι κολυμβητές έτρεξαν για να τον ανασύρουν.

Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών βραβείων και οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης είχαν φροντίσει και πρόσφεραν στους πιστούς που θέλησαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα, καφέ και ρόφημα ζέστης σοκολάτας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κ. Τζον Κουμπουρλής με την πρόεδρο της Κοινότητας της Αναστάσεως κ. Στέφανι Κλαρκ. Διακρίνεται και ο π. Ιωάννης Λάρδας. Φωτογραφία: ETA PRESS.

Μάλιστα κάποιοι, που είχαν εμπειρία από προηγούμενες χρονιές, επεσήμαναν ότι η θερμοκρασία και η ατμόσφαιρα ήταν από τις πιο ζεστές που θυμούνται. Γιατί, όπως ανέφεραν, άλλες χρονιές τα νερά ήταν παγωμένα.

Οι νεαροί που συμμετείχαν στην ομάδα των κολυμβητών φορούσαν ένα ειδικό για την περίσταση μπλουζάκι «τι-σερτ».

Συμμετείχαν οι: Λόγκαν Τριανταφύλλου, Χάρισον Τσουρατάκης, Εμμανουήλ Γιουρουκάκης, Αναστάσιος Μανίκης, Δημήτριος Πασέλης, Τζον Μαικλ Κριστάκης.

Οι κολυμβητές οι οποίοι έτρεξαν για να ανασύρουν τον Σταυρό. Φωτογραφία: ETA PRESS (από την τελετή στο Λονγκ Αιλαντ)

Στην διοργανωτική επιτροπή, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των κοινοτήτων, ο κ. Ιωάννης Κουμπουρλής, από την κοινότητα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, η κ. Στέφανι Α. Κλάρκ, από την κοινότητα της Αναστάσεως και ο κ. Δημήτριος Καούρης, από την κοινότητα της Αγίας Τρίαδας.

Οι δύο πρώτοι έδωσαν το παρών τους και μετέφεραν οι ίδιοι τις ευχές τους στην ομάδα των κολυμβητών.

Επίσης, στην επιτροπή διοργάνωσης μετείχαν ακόμα η Ελένη Γερμανάκου, ο Τζιμ και η Νίκη Λόλη, ο Γκας Ρογδάκης, ο Νίκος Μανίκης, ο Κρις Νεοκλέους, ο Κέλβιν Μπρούμφιλντ και ο Κρις Τριανταφύλλου.

——————————————————————

Ο π. Σωτήριος ευλόγησε τα νερά στον ποταμό Χάντσον, στο ύψος του πάρκου Ριβερσάιντ και του αυτοκινητόδρομου «Χένρι Χάντσον». Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της κοινότητας του Ευαγγελισμού.

Καθαγιασμός και στο Άνω Μανχάταν

Περίπου την ίδια ώρα, δηλαδή, λίγο μετά την Θεία Λειτουργία, τα μέλη της ιστορικής κοινότητας του Ευαγγελισμού, σχημάτισαν πομπή και με επικεφαλής τον π. Σωτήριο Μιχαλάτο, κατευθύνθηκαν προς την προβλήτα του ποταμού Χάντσον, περνώντας μέσα από το χιονισμένο πάρκο του Ριβερσάιντ, για την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και μικρά παιδιά.

Ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος, τέλεσε για πρώτη φορά φέτος την τελετή του Καθαγιασμού των υδάτων στο Άνω Δυτικό Μανχάταν, με την συνοδεία μελών της Κοινότητας του Ευαγγελισμού. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της κοινότητας του Ευαγγελισμού.
Ο π. Σωτήριος ευλόγησε τα νερά στον ποταμό Χάντσον, στο ύψος του πάρκου Ριβερσάιντ και του αυτοκινητόδρομου «Χένρι Χάντσον». Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της κοινότητας του Ευαγγελισμού.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.