ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τριπλό χαρακτήρα είχε η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Πατμίων Αμερικής «Ξάνθος ο Φιλικός» που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 26 Ιανουαρίου 2019, στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ του Κουίνς.

Ο πρώτος σχετίζονταν με τον εορτασμό της 53ης επετείου της ιδρύσεως του Συλλόγου, ο δεύτερος με την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας και ο τρίτος με το καλωσόρισμα πέντε νεογέννητων και τη δωρεά χρυσής λύρας εκάστου.  

Στην γιορτή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=AYPxja2KA8g&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Δωδεκανησιακης Ομοσπονδίας Αμερικής Μαρία Μαραγγού, η πρόεδρος της Νέας Γενιάς των Δωδεκανησίων Ρία Ζουρούδη, καθώς επίσης και πρόεδροι και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιώργος Αλεξίου, Νίκος Γαβαλάς, Φώτη Παπαμιχαήλ, Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου.

Ο Επίσκοπος Απόστολος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους λοιπούς προσκεκλημένους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιμονή των Πατμίων στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος και τα άλλα στελέχη του Συλλόγου, ενώ κόβουν τη βασιλόπιτα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και εστίασε την προσοχή του στο συνέδριο για την Αποκάλυψη του Ιωάννου που είχε γίνει στην Πάτμο, όπου τηρούνται με ευλάβεια οι παραδόσεις. Στη συνέχεια έψαλε το απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου, ευλόγησε τη βασιλόπιτα και την έκοψε τη βασιλόπιτα.

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος απέδωσε τις πέντε χρυσές λύρες στα παιδιά των Πατμίων που γεννήθηκαν το έτος 2018 και τους συνεχάρη για το ενδιαφέρον για τη νέα γενιά και την αφοσίωσή τους στο θεσμό της οικογένειας.

Αμέσως μετά οι Πάτμιοι και οι φίλοι τους ξεφάντωσαν με το σύνολο παραδοσιακής μουσικής «Ένταση» του Γιάννη Θέμελη, που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Ντανά μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης και συνεχάρη τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και τους δωρητές της λαχειοφόρου αγοράς.

Οι πρώην πρόεδροι Βασίλειος Κωνσταντάς και Εμμανουήλ Δρίτσας συγχάρηκαν την πρόεδρο και τα άλλα στελέχη για την άψογη διοργάνωση της τριπλής γιορτής. Παράλληλα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον Επίσκοπο Μηδείας για τα επαινετικά τους λόγια για το Σύλλογο και για την Πάτμο.

Τα στελέχτη του Συλλόγου και τα παιδιά σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Ο εν λόγω σύλλογος είναι ένας από τους πιο δραστήριους Δωδεκανησιακούς συλλόγους στην Αμερική. Ιδρύθηκε το 1966 στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει την πρωτοποριακή του δράση. Ο Σύλλογος έχει επενδύσει στην προσέλκυση των νέων και κατάφερε να τους παραδώσει τα ηνία.

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους Εφη Ντανά (πρόεδρο), Γιάννη Θέμελη (αντιπρόεδρο), Ανθή Παπαδοπούλου (γραμματέα), Χρήστος Θέμελης (ταμία), Χριστίνα Ροζέα (βοηθό ταμία) και μέλη τους Ειρήνη Φέγγαρου, Χριστίνα Γιάνναρου, Δημητρούλα Γκούστα, Βίβιαν Μαυρομούστακου, Δάφνη Παπαδόπουλου, Μαρία Θέμελη και Γρηγόρη Θέμελη.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.