Τοξικά fake news κατακλύζουν το Ιντερνετ – Συντονισμένες προσπάθειες απονομιμοποίησης των διαδηλωτών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Από την αρχή των διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τοξικά fake news κατακλύζουν το Ιντερνετ: ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σκηνοθετημένος. Οι αρχές διέκοψαν τις επικοινωνίες στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ανθρωποι πληρώθηκαν για να παίξουν τους «επαγγελματίες αναρχικούς».

Τα fake news ενισχύουν την καχυποψία και την διχόνοια την ώρα που η χώρα ζει μία στιγμή έκρηξης της οργής, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια λευκού αστυνομικού στις 25 Μαΐου στην Μινεάπολις.

Οι «πληροφορίες» αυτές που έχουν ως στόχο την απονομιμοποίηση των διαδηλωτών, απειλούν να μεγαλώσουν το χάσμα ανάμεσα στους υποστηρικτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και τους .αντιπάλους, όπως και ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα γεγονότα που συγκλονίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εξαιρετικά ευάλωτα στη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Emerson Brooking, ειδικός στην παραπληροφόρηση σε ερευνητικό εργαστήριο του Atlantic Council.

«Κάθε πολιτική κρίση προσφέρεται για εκμετάλλευση. Η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν η κρίση εξελίσσεται με ταχύτητα, όταν σημαδεύεται από βία ή όταν θίγει ένα υπερευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα. Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ και οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν συγκεντρώνουν και τα τρία χαρακτηριστικά».

Απονομιμοποίηση των διαδηλωτών

Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε με χειροπέδες, με το πρόσωπο στο έδαφος, όταν ένας αστυνομικός έβαλε το γόνατό του στον λαιμό του για ατελείωτα λεπτά. Η εναντίον του κατηγορία είναι ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα.

Οι Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους σε 50 Πολιτείες για να καταγγείλουν τον θάνατό του σε διαδηλώσεις στην πλειονότητα τους ειρηνικές, αλλά οι λεηλασίες, οι εμπρησμοί και οι βανδαλισμοί δεν έλειψαν σε πολλές πόλεις.

Σε κάποια στιγμή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να κατεβάσει τον στρατό για να καταστείλει τις ταραχές.

«Η πλειονότητα των fake news που έχω παρακολουθήσει έχουν ως στόχο την απονομιμοποίηση των διαδηλωτών», εξηγεί ο Emerson Brooking.

«Εφευρίσκοντας πράγματα, βγάζοντάς τα από τον πλαίσιό τους ή στρέφοντας τους προβολείς σε βίαια επεισόδια που ξεσπούν στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων, γίνεται δυνατόν για μία κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την χρήση της πλέον κατασταλτικής δύναμης απέναντί τους».

Παράδειγμα είναι οι απόπειρες για να δημιουργηθεί διχόνοια: μέλη εθνικιστικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς Identity Evropa υποδύθηκαν στο Twitter ότι ανήκουν στο κίνημα antifa με τον πλαστό λογαριασμό @ANTIFA_US και ενθάρρυναν τους «συντρόφους» να επιδράμουν «στις συνοικίες των λευκών» για «να πάρουν πίσω αυτά που μας ανήκουν».

Στην συνέχεια τα screen save από το Twitter αναρτήθηκαν και διανεμήθηκαν μέσω του Facebook.

Χρήστες του Facebook έγραψαν επίσης ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σκηνοθετημένος, ότι ο άνθρωπος είναι ζωντανός, παρά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της νεκροψίας.

Συντονισμένη επιχείρηση

Στο Facebook αναρτήθηκαν επίσης εικόνες από μία πλαστή αγγελία «ζητούνται επαγγελματίες αναρχικοί», η οποία ψευδώς αποδόθηκε σε τοπική οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και στο ίδρυμα Open Society του Τζόρτζ Σόρος, τον οποίο οι συντηρητικοί τοποθετούν πρωταγωνιστή στις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν.

Η πλαστή είδηση για την διακοπή των επικοινωνιών στην Ουάσινγκτον την 1η Ιουνίου κυκλοφόρησε με το hashtag #DCBlackout.

Ο Alex Engler, που μελετά τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στο ίδρυμα Brookings, αναφέρει ότι οι τοξικές ειδήσεις περί διακοπής των επικοινωνιών κυκλοφόρησαν μέσω «εκατοντάδων ύποπτων λογαριασμών» στο πλαίσιο δράσης που «μοιάζει με συντονισμένη επιχείρηση».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες tweet και οδήγησε στην έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την θεωρία συνωμοσίας.

Η διάδοση αυτών των fake news είναι αρνητική για την εικόνα των διαδηλωτών, λέει ο ερευνητής.

«Οι διαδηλωτές έχουν νόμιμα κίνητρα και το μήνυμά τους είναι αποτελεσματικό όταν διαδίδεται με εντιμότητα. Οταν το μήνυμα αυτό σκιάζεται από πληροφορίες που αποδεικνύονται πλαστές, όπως με το #DCBlackout, οι αναποφάσιστοι παρατηρητές των εξελίξεων μπορεί να γυρίσουν την πλάτη στο κίνημα.

«Η παραπληροφόρηση δεν έχει πολιτικό χρώμα και κάνει κακό σε όλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάνει περισσότερο κακό στους διαδηλωτές». «Διότι οι διαδηλωτές εξαρτώνται από την υποστήριξη του πληθυσμού, υποστήριξη που υπονομεύουν τα fake news», συνοψίζει ο Emerson Brooking.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

 1. Γιατί να μην είναι fake news το περιεχόμενο
  τούτου του κειμένου, αφού δεν υπάρχουν
  αποδεικτικά που να το τεκμηριώνουν; τουλάχιστον αυτά που κατηγορούνται ως Fake news έχουν πρόσωπα ονόματα και περιεχόμενο.
  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πίσω από όλα αυτά
  υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις , στον μόνο που
  δεν συνέφερε να συμβεί αυτό είναι ο Τράμπ.
  Είναι τα ίδια συμφέροντα που κατέστρεψαν την
  Ροδεσία και την Νότιο Αφρική, για να τις εκμεταλεύονται τα “ πρόσωπα….” που είναι πάντα στην επικαιρότητα. Δυο από τις πλουσιότερες
  χώρες της Αφρικής για να μην πω του κόσμου
  κατεστράφησαν με τον ίδιο τρόπο και οι ντόπιοι
  τώρα πεινούν.
  Η ΝΤΠ είχε και έχει στο μάτι τρεις χώρες , προκειμένου να επιβάλλει την παγκοσμιοποίση, την Ελλάδα , την οποία την ξεδόντιασαν και είναι
  δική τους, την Ρωσία που την είχαν κλουβόσει
  και τους ξέφυγε και την Αμερική που την γονάτισαν με τους τρεις προηγούμενους λεβέντες…. και που τούτος εδώ κινούμενος μόνο
  από Πατριωτισμό , προσπαθεί να την σώσει .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.